Защо 20, а не 5 заплати на шапките | webcafe.bg
Webcafe

Защо 20? Пет заплати на шапките

Webcafe.bg
02.11.2011, 12:57 (обновена 02.11.2011, 16:26)
цветан цветанов, бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Кой спечели изборите за ГЕРБ всъщност...

Полицаи, военни, агенти от ДАНС, охрана на затворите... Всички те, както и досега, ще получават по 20 заплати накуп при пенсиониране. Както и досега, държавата ще плаща и осигуровките им. На това му се вика солидарност в криза - българите (минус 8-9%) солидарно обедняват, "шапкарите" това не ги засяга.

Проектобюджетът за 2012 г. показва, че парите за ведомствата, които би трябвало да осигуряват реда и сигурността на гражданите - не само комфорта на властта и снабдяването с информация на управляващата партия - са орязани минимално.

Разбира се, целесъобразно е да не се взема от парите на МВР и ДАНС. Толкова труд хвърлиха по изборите, наред с шефа си-отпускар Цветан Цветанов.

Целесъобразно е да не се изземва и от компенсациите на военните при пенсиониране. Как иначе ще бъдат мотивирани хора да постъпват в редиците на българската армия, е резонният въпрос. Но истината е по-друга. Догодина, както стана ясно, ще се съкращават хора, при това от "тежкия генералитет" и онези, дето топлят бюрата в МО. А тези, дето сега блъскат по мисии, набиват крак като професионални войници и водят чергарски живот, не се знае какво ще ги застигне по-нататък...

Но ако за военните донякъде е оправдано, редно ли е да се прави и за МВР - предвид резултатите, които дава за справянето с престъпността. Няма пак да споменаваме продължаващите телефонни измами, кражбите, както и факта, че полицията тотално изгуби дирите на оня от Ябланица, дето изпозастреля куп близки...

Т.е. ако МВР трябваше да разчита на "програмно бюджетиране" - сиреч пари срещу проекти/работа, можеше да слезе доста под единия си милиард.

Ситуацията е отново дежа-вю - от проектобюджета за 2011 г. Когато пак си беше криза, и тя не мина, както все пророкува човекът, на който това не му е работа - Симеон Дянков.

Тогава финансовият министър, (даже вицепремиер), се опита да среже нещо от бюджета на МВР. И МВР оряза празни щатове. Сега отново плахичко поиска същото. И пак същото - този път не празни щатове, а някакви си 0.06%.

Догодина ще е по-голяма криза. Пенсионерите, майките и хората, които са най-уязвими, не просто ще станат по-бедни, а ще станат по-гладни. Следователно държавата, ако ще полага грижи, трябва да положи грижи за тях. Тези, които са на работа, ще трябва, явно, да са доволни от факта, че имат такава.

Как така в бюджет 2012 се дават 1. 63 млн. лева за 25 нови коли и 1 микробус на парламента, още 1.5 млн. лева за превръщане на бившия партиен дом в нова пленарна зала и други 1.7 млн. лева за ремонти, включително и на почивната база в Банкя? След като видяхме неработенето им по избори - и нескончаемите пътувания за партийни цели с парламентарните коли...

Как така се предвижда, при толкова стегнати приходи за догодина, разходите на Министерския съвет да се разтягат като ластик - с възможността да коригира когато си иска, парите от хазната? През 2012 г. е предвидена възможността държавната субсидия да нарасне до 116.3 млн. лева, а общите разходи - до 148 млн. лева, при положение, че в проекта иначе е вписан бюджет от 77.5 млн. лева...

Премиерът Бойко Борисов не проведе до момента нито една реформа в сферите, които гълтат най-много средства - здравеопазване, образование, пенсионна система. Да бъде така добър - избори няма, следователно няма нужда от рязане на ленти, да се съсредоточи най-сетне върху същинската работа. Мат'ряла.

Oще: бойко борисов  бюджет  военни  данс  заплати  мвр  пенсия  цветан цветанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

22 koce | 11.12.201115:51

Този проблем има лесно и бързо решение - девоенизиране на 95% от длъжностите в МВР и 80% от длъжностите в армията.
Всичко, което стои по канцеларии, завежда складове, готви в стола и т.н. нормални клатику..ски професии не са натоварващи и няма нужда да се пенсионират по ред на закона за МВР и и МО
Там остават - действащите военни и полицаите на оперативна работа.
Останалото са чиновници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 06.11.201110:33

Хмм, всеки път като се появи подобна статия, се замислям, колко характерно за нашего брата е, да наднича в чуждото канче. Всеки иска да седи на топло и сухо, да не върши нищо и да взема най-много пари. И да работи колкото се може по-малко. Ами като ви харесва идеята за 20-те заплати на фуражките, станете такива бе да ва еВа у философите. Като завиждате на заплатите на футболистите - станете футболисти, държавни служители или какви още не бяха ги оплюли в този сайт, щото вземали някакви пари или имали някакви привилегии. Свят широк, пътища много. Нещо нямам спомен в тази държава, на някого да му е било забранено, да стане някакъв.

Едно време, кога бях в една командировка у чужбинско, едни тамошни ме питаха, коя най-характерна черта от характера на българина бих припознал. Еми "завистта" им казах. "Не е важно на мене да ми е добре, по-важно е на Вуте да му е зле". Те това сме и затова сме на това положение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

20 мааму стара | 06.11.201108:43

държавата им дава по една шапка пари, за да си носят шапката... ама те и това не правят... щом си без шапка значи не си в униформа, а щом не си в униформа как да те уважава данъкоплатеца, какъв респект да има от теб... от край време е ясно, че който не може да прогресира в цивилизацията налупва фуражката и почва да се мисли за завоевател... Напальончо или Македончо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

19 KingoftheROAD | 04.11.201109:16

Бисер Златков - като са толкова умни военните ни, да имаме случайно, без да искаме и на тъмно, някой наш генерал така да се е объркал и да е завършил британска военна академия да речем, или уестпойнт? или каквото и да е извън България. А турски генерали например има с по 2-3 висши образования и то не отвчера. Примери още много, а за героизма на днешния български войник да не говорим. Каквото е било едното време, там си е останало. Сега българския войник се натиска да иде на мисия на НАТО, или ООН, та да скърпи полобението. Освен това предстоят и още съкращения в армията ни. Който не храни собствена армия - храни чужда. И НАТО, МАТО, и ПАТО ще ни газят както си искат, и без да ни питат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

18 Mile Manolov | 04.11.201104:01

комплексиран и злобен народец доде ги рани законно и на ръка мое си ги псува кога си сака. а мое и да ги псува кога си чака талона 3 месеца и на секи дваесе дена затрива един ден у кат да виси. за военните спор нема. они са видни ентЕлектуалци. много мое се прифане от тех и едно време даже им ходехме на крака ора да ни прават. колко са успели се виде...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 11:50

17 Бисер Златков | 03.11.201122:21

Нашият комплексиран и злобен народец винаги насочва злобата си към т. нар. "шапкари". По случайност познавам и полицаи и военни и странното е, че тези хора са доста по-интелигентни от тези, които ги плюят толкова злостно тук. Нямало нужда от тях? Тогава ви пожелавам да не попадате в ситуация, в която да ви трябва помощ от полицията или от пожарната. Предполагам, че тогава няма да наберете 112 и да хленчите "Помощ! Помогнете!" Сигурен съм, че ще се оправите сами, а няма да викате тъпите шапкари.
Така като е тръгнало да премахваме ненужни професии, да минем и на други подобни. Каква е ползата от певците например? Вдигат някакъв шум и вземат едни пари. Какъв продукт създават? Шум!!! Както казваше пъдарят във филма "Оркестър без име":
- Всичко живо пее и свири! Двама души не можеш да хванеш една работа да свършат!
Така, че се обявете да се премахнат певците! Ами други ненужни професии? Козметичките! За какво са козметичките? Да ни разкрасяват жените за да ни завъртят ума, а без грим да се уплашиш от тях. Да се закрият козметичните салони, а козметичките да се пратят на село да копаят на нивите. Те и без това книги не са чели и друго не могат.
Някои други ненужни професии да се сещате? Да не се окажете само вие, плюещите тук, че работите една от тези професии, без които можем да минем ние останалите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 11:50

16 Бисер Златков | 03.11.201121:58

Слабо написана статия, много общи приказки, нисък интелект, зле прикрита злоба и силна комплексарщина от автора. Защо ли си мисля, че това е и жена. Прави ми впечатление, че само слабо интелигентни и посредствени хора плюят по военните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

15 Mile Manolov | 03.11.201115:16

green да не са луди.. чели са серпико
аа не они не могат да четат. филм по книгата мое да е имало ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

14 greenstreet | 03.11.201113:23

Андрей, честният полицейски служител не прикрива престъпленията на нечестните си колеги! Как няма нито един да излезе и да разкрие схемите в РПУ-тата. Тааа, за уважение ела....догодина Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

13 Stefan Chervenkov | 03.11.201111:17

Нормално е ГЕРБ да дава мило и драго за фуражките. Все пак власта им скоро ще се крепи единствено на тях.
   

оценка

+0 -0