Закъсация с доброволчеството | webcafe.bg
Webcafe

Дей добрата воля

Webcafe.bg
27.11.2011, 12:57 (обновена 27.11.2011, 15:11)
Кристалина Георгиева

Снимка: © Sofia photo agency

Кристалина Георгиева: В гена на българина добротата е заложена... Дали?

В гена на българина добротата, помощта за другите е заложена, каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева, оправдавайки попадането ни в поредната лоша класация - топ 4 на страните, където доброволният труд е под 10%. В България е 6 на сто.

Според еврокомисарката причините за липсата на добра воля в полза на ближния били, от една страна исторически и наследени от соца - даде за пример ученическите и студентски бригади, от друга - че сме били сред най-бедните в ЕС и затова средоточието било в прехраната на семейството.

Г-жа Георгиева вероятно е забравила. Бригадирският труд, за който говори, не беше доброволен, а задължителен - освен за малцина, издействали си медицински бележки, и се заплащаше с някакви пари. Задължителни бяха и петъчниците, и съботниците, и парите, които се събираха от децата от предадени разни билки и вторични суровини, които отиваха за знайни и незнайни акции.

При социализма доброволчеството беше еквивалент на лицемерие, облечено в медийна пропаганда. Дори и консервите, събирани за "бедстващите" братя и сестри в разни соцстрани м знак на солидарност. Днес и някои неправителствени организации, слава богу, не всички, са се маскирали в разни милосърдни униформи -  за да теглят европари.

Добротата не се залага в гените, тя се възпитава - от семейството, училището, общността, обществото. Вижте какъв пренебрежимо малък брой адвокати вземат дела про боно. Дали познавате известни лекари, които дават безплатни консултации - не става въпрос за частни болници, които по този начин привличат пациенти...

Или известни спортисти, които отделят няколко часа от времето си за срещи с талантливи деца? А дали се сещате за знаменит български музикант, който без пари да дава консултации един път в годината да речем? За учители, които да работят по два часа седмично с деца на бежанци например...

Пред Кристалина Георгиева министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е готов проект на Закон за доброволчеството, който скоро ще бъде внесен в Министерския съвет.

Добрата воля не се разписва в закон. А мнозина у нас са се убедили колко истина има в прозрението "не прави непоискано добро". В очите на повечето българи някой, който прави нещо добро за другите, без да получава отплата за работата си, е смешник и глупак.

Но извън народопсихологията ни на мнителен, безкрайно търпелив (за 500 години турско робство в България има само девет самостоятелни опита за въстания) и мрънкащ народ, има и още един обективен фактор - държавата.

Властта и представителите й не са сред тези, които съзнателно, целенасочено и всекидневно работят и насърчават доброволчеството. Единствено по избори или по благотворителни, обилно онагледени в медиите кампании за трупане на рейтинг. Там случайни новини не попадат.

Разбира се, от една определена гледна точка най-големите доброволци на тоя свят би трябвало да са политиците. Но ако перифразираме една филмова реплика, когато някой сменя бизнес за милиони срещу десетки пъти по-малко заплащане, човек винаги си задава въпроса: И още какво?

Големите медии също не изобилстват от представяне на хора и събития, които са добър пример как всеки от нас да отдели не толкова много време, за да направи нещо добро за другите. Не кал. В такава всеки ден газим.

Oще: българия  вежди рашидов  доброволци  доброволчество  ес  закон  кристалина георгиева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 28.11.201113:12

КриСТАЛИНо, с тва име и произход де си тръгнала да даваш акъл... Когато Вие банкерите почнете да давате доброволен труд тогав аще ми говориш мършо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 20:31

5 Джоу Гладника | 28.11.201110:08

"Само доволният от живота си човек е склонен към благотворителни и безвъздмезни постъпки."

Усмивка Познавам такива проститутки. ДА!

Ща схрускам Ала то е било единствено в случаите,
когато само аз съм им бил клиент Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

4 straight | 27.11.201121:12

Тази леля (Кристалина) получава 20 к евро на месец. Ако е толкова препълнена от добри чувства, защо не работи доброволно нещо обществено полезно, а тези пари да дарява на социално слаби, например.

Изобщо, аре стига глупости! Угнетеният и притиснат до стената българин, който се бори да оцелее всеки следващ ден, просто няма шанс да е благороден. Само доволният от живота си човек е склонен към благотворителни и безвъздмезни постъпки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 27.11.201115:35

Песен на Каналето от зората на прехода:
"Да работим" - мръсна дума,
да я тръшне чууума....

Особено пък доброволно.....блех.
Да не сме будали ние? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 14:11

2 Milen Tsankov | 27.11.201115:20

Да, възпитава се, в това число и от медиите. Затова и Кристалина Георгиева е направила това изказване. Стига само сте плюли, защо не намерите някой добър пример за доброволец, вместо да цитирате разни класации...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 27.11.201114:44

Бягат от България в чужбина,а от време на време се връщат,за да обяснят на българина,че добродата била в гена му.Нещо като сланина в студена вода. Тъжен
   

оценка

+0 -0