Закъсация с доброволчеството | webcafe.bg
Webcafe

Дей добрата воля

Webcafe.bg
27.11.2011, 12:57 (обновена 27.11.2011, 15:11)
Кристалина Георгиева

Снимка: © Sofia photo agency

Кристалина Георгиева: В гена на българина добротата е заложена... Дали?

В гена на българина добротата, помощта за другите е заложена, каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева, оправдавайки попадането ни в поредната лоша класация - топ 4 на страните, където доброволният труд е под 10%. В България е 6 на сто.

Според еврокомисарката причините за липсата на добра воля в полза на ближния били, от една страна исторически и наследени от соца - даде за пример ученическите и студентски бригади, от друга - че сме били сред най-бедните в ЕС и затова средоточието било в прехраната на семейството.

Г-жа Георгиева вероятно е забравила. Бригадирският труд, за който говори, не беше доброволен, а задължителен - освен за малцина, издействали си медицински бележки, и се заплащаше с някакви пари. Задължителни бяха и петъчниците, и съботниците, и парите, които се събираха от децата от предадени разни билки и вторични суровини, които отиваха за знайни и незнайни акции.

При социализма доброволчеството беше еквивалент на лицемерие, облечено в медийна пропаганда. Дори и консервите, събирани за "бедстващите" братя и сестри в разни соцстрани м знак на солидарност. Днес и някои неправителствени организации, слава богу, не всички, са се маскирали в разни милосърдни униформи -  за да теглят европари.

Добротата не се залага в гените, тя се възпитава - от семейството, училището, общността, обществото. Вижте какъв пренебрежимо малък брой адвокати вземат дела про боно. Дали познавате известни лекари, които дават безплатни консултации - не става въпрос за частни болници, които по този начин привличат пациенти...

Или известни спортисти, които отделят няколко часа от времето си за срещи с талантливи деца? А дали се сещате за знаменит български музикант, който без пари да дава консултации един път в годината да речем? За учители, които да работят по два часа седмично с деца на бежанци например...

Пред Кристалина Георгиева министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е готов проект на Закон за доброволчеството, който скоро ще бъде внесен в Министерския съвет.

Добрата воля не се разписва в закон. А мнозина у нас са се убедили колко истина има в прозрението "не прави непоискано добро". В очите на повечето българи някой, който прави нещо добро за другите, без да получава отплата за работата си, е смешник и глупак.

Но извън народопсихологията ни на мнителен, безкрайно търпелив (за 500 години турско робство в България има само девет самостоятелни опита за въстания) и мрънкащ народ, има и още един обективен фактор - държавата.

Властта и представителите й не са сред тези, които съзнателно, целенасочено и всекидневно работят и насърчават доброволчеството. Единствено по избори или по благотворителни, обилно онагледени в медиите кампании за трупане на рейтинг. Там случайни новини не попадат.

Разбира се, от една определена гледна точка най-големите доброволци на тоя свят би трябвало да са политиците. Но ако перифразираме една филмова реплика, когато някой сменя бизнес за милиони срещу десетки пъти по-малко заплащане, човек винаги си задава въпроса: И още какво?

Големите медии също не изобилстват от представяне на хора и събития, които са добър пример как всеки от нас да отдели не толкова много време, за да направи нещо добро за другите. Не кал. В такава всеки ден газим.

Oще: българия  вежди рашидов  доброволци  доброволчество  ес  закон  кристалина георгиева 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 28.11.201113:12

КриСТАЛИНо, с тва име и произход де си тръгнала да даваш акъл... Когато Вие банкерите почнете да давате доброволен труд тогав аще ми говориш мършо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 20:31

5 Джоу Гладника | 28.11.201110:08

"Само доволният от живота си човек е склонен към благотворителни и безвъздмезни постъпки."

Усмивка Познавам такива проститутки. ДА!

Ща схрускам Ала то е било единствено в случаите,
когато само аз съм им бил клиент Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

4 straight | 27.11.201121:12

Тази леля (Кристалина) получава 20 к евро на месец. Ако е толкова препълнена от добри чувства, защо не работи доброволно нещо обществено полезно, а тези пари да дарява на социално слаби, например.

Изобщо, аре стига глупости! Угнетеният и притиснат до стената българин, който се бори да оцелее всеки следващ ден, просто няма шанс да е благороден. Само доволният от живота си човек е склонен към благотворителни и безвъздмезни постъпки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 27.11.201115:35

Песен на Каналето от зората на прехода:
"Да работим" - мръсна дума,
да я тръшне чууума....

Особено пък доброволно.....блех.
Да не сме будали ние? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 14:11

2 Milen Tsankov | 27.11.201115:20

Да, възпитава се, в това число и от медиите. Затова и Кристалина Георгиева е направила това изказване. Стига само сте плюли, защо не намерите някой добър пример за доброволец, вместо да цитирате разни класации...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 27.11.201114:44

Бягат от България в чужбина,а от време на време се връщат,за да обяснят на българина,че добродата била в гена му.Нещо като сланина в студена вода. Тъжен
   

оценка

+0 -0