Данък тото - поредната сметка без кръчмар | webcafe.bg
Webcafe

Данък тото - поредната сметка без кръчмар


27.03.2010, 10:03 (обновена 28.03.2010, 18:31)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Финансовото министерство измисли нова гениална мярка срещу кризата - спечелилите от тотото да плащат 10% данък. Поредната сметка без кръчмар:

1. От това в държавната хазна ще влязат само няколко милиона лева. Изплатените печалби от Спортния тотализатор за миналата година са 55 млн. лв. Следователно, на миналогодишна база, през 2010 г. от данъка върху тотопечалбите в бюджета биха влезли едва 5.5 млн. лв.

2. От тези пари в бюджета ще влязат едва половината, тъй като тепърва трябва да се поправят закони и да се обнародват в „Държавен вестник" - т.е. нововъведението може да стане най-рано от май.

3. Хилядите тотопунктове трябва да започнат да издават бележки за авансово удържан данък (ако не е авансово, той на практика е несъбираем). Това са тонове хартия и мастило, които доближават себейстойността си. Например, тройките от Първо теглене на последния 23-и тираж на Тото 2 са по 1.80 лв. Трябва да се удържат по 18 ст. от една печалба, за което да се принтира съответният документ. В конкретния случай тройките са близо 26 000. Вярно, не всички са единични печалби, но така или иначе хартия и тонер отиват с тонове. А има още няколко тегления и игри.

4. Спечелилият от тотото трябва всеки път да си къта бележката за платения данък, за да я приложи към данъчната си декларация за годината. Ако е редовен играч, това значи десетки или стотици бележки, по-тежък плик в данъчната декларация, с по-високи пощенски разход (при масовото пращане на декларации по пощата).

5. Работата на служителите в тотопунктовете ще се увеличи, опашките, особено в пиковите - преди тегленето на тиража дни, ще станат по-големи, което ще отблъсне част от играещите и приходите на тотализатора, съответно и данъците от тото, ще спаднат.

6. Ще се увеличи работата на данъчнта администрация, която ще трябва да преглежда стотици хиляди листи за изплатени тройки и четворки в данъчните декларации.

7. Много по-лесно е да се вземат директно 5 млн. лева от частта за спорта, която отделя тотализаторът, без да се правят гореупоменатите разходи.

Извод: Министерството на Симеон Дянков за пореден път демонстрира счетоводителски размах в антикризисното мислене. Проблемът е, че дори и тогава някой трябва да може да прави най-елементарни счетоводни сметки.

Oще: красимир стефанов  министерство на финансите  тото 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

3 vanko1 | 28.03.201013:23

Бесен Идиотията на тия няма граници- Шефът на НАП, който беше дясната ръка на дедесарката Мургина, може да измисли само такива неща!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.02.2010, 20:59

2 kostenitsata | 27.03.201019:13

абе,идиоти неедни,ами нали за това досега не се е взимало данък,защото всеки път когато не спечелиш,парите не ти ги връщат,а отиват-част за джакпот и останалото в хазната!от къде се пръкнахте такива икономисти,бре серсеми със серсеми,по лоши сте от турците бе!всеки път,когато играча не спечели,плаща данък,мамицата ви,ей вие в БЪЛГАРИЯ събудете се ,че ви го набутват още веднъж-до кайсиите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2010, 13:41

1 chichinjo | 27.03.201013:47

Целта на този данък не е да се запълни дупката в бюджета. Приходите от хазартни игри са приходи, така както е приход и заплатата, която всеки получава и за която плаща данък. Идеята е да се облага с данък всеки приход.
А колкото да мастилото, принтерите и времето по опашки - сигурно с въвеждането на ДДС много се е усложнила работата на магазинерите понеже с тотото принципа е същия.
   

оценка

+0 -0