Людмила Филипова, която стърчи над Умберто Еко | webcafe.bg
Webcafe

Sancta simplicitas!

Webcafe.bg
30.05.2011, 13:14 (обновена 30.05.2011, 16:52)
умберто еко

Открийте 10-те разлики...

Ани Цолова: Обиждаш се, когато те сравняват с Дан Браун...

Людмила Филипова*: Не е близко до Дан Браун, може би сравненията винаги се правят заради това, че книгите ми се продават добре, но обикновено, особено в чужбина, често ми казват, че пиша по-скоро като Умберто Еко, но малко по-четивно... ама, то не е голяма гордост - то само една негова книга е по-известна...

Писателката Людмила Филипова в сутрешния блок на бTV по повод новата си книга "Аномалии"

Бел. р.: "Ma gavte la nata" значи "дръпни си тапата". Изразът се употребява, когато някой се е надул много. Предполага се, че запазва този ненормален обем благодарение на запушалката в задника. Ако си я махне, пссссст, ще се върне към обикновените човешки размери..." (Из романа "Махалото на Фуко" на Умберто Еко).

*По информация от liternet.bg: Людмила Филипова е родена през 1977 г. в София. Дипломира се в УНСС и учи магистратура към американския университет City University.

През 2006 г. прави своя литературен дебют с романа "Анатомия на илюзиите". Романът е преиздаван шест пъти. Следва "Червено злато" (2007). По книгата се подготвя международна кинопродукция. Романът й "Стъклени съдби" (2008) е драма-трилър и представя опасната тенденция хората да поемат в ръцете си собствената си еволюция.

През 2009 г. излиза романът й "Мастиленият лабиринт" - исторически трилър, със загадки, съспенс и завладяваща история. През 2008 г. е номинирана за втория кръг на европейския конкурс "Prix du Livre Europeen", а в началото на 2009 г. е номинирана за полуфинала на американската литературна награда "Hidden River". Има договори за издаването на романите й в Русия, Италия и Турция.

... Si parva licet componere magnis (лат.) - фраза на Вергилий, в буквален превод: "Ако е редно да се сравняват незначителни с велики неща..."

Oще: btv  аномалии  дан браун  книга  людмила филипова  умберто еко 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2011, 09:42

32 Emil Yordanov Yordanov | 03.06.201117:25

Даааа, БУЛГАР!!! А ТАКАААА!!!!, кой па е тоя Умберто Еко! Смее се Смее се
Ами така е - като се съберат две патки на едно място....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

31 Бойко Стефанов | 31.05.201109:47

Преводачката ясно каза: "Той не каза семейство, а точно фамилия". Става дума за "принцът" поне 40-то поколение за 10 века, който след толкова кръвоизбистряне се е родил със здрав селски тен и мутра и с богато окосмяване на гърдите. И като говори за ФАМИЛИЯТА си, вместо с охота да разказва Семейни спомени от дядовци и прадядовци, се облизва на две думи веднъж, прави неадекватни физиономии си държи чейнето постоянно отворено, за да не му тракат зъбите от простотия и гузност.

Питам се, какво ли пък му е на Красимир Гергов, който пък е собственик на бТВ и всеки знае, че и неговото "богатство" е с етикета Държавна Сигурност, за да предоставя личната си ""обществена"" телевизия на някакъв закъснял мафиотски мунчо от 15-то поколение фамилиарни мафиоти на камората, да си пропагандира закъсняло ранносредновековен бизнес на феодализъм и аргатство?

Защо така охотно българската ДС се свърза с остатъците на италианската мафия, какво така душевно ги привлича едни към други. Действително ли всеки агресивен селяндур по душа е мафиот по съзнание? Как стана така, че величествена и културна България, дала език и писменост на поне десет славянски държави, в 21-ви век изведнъж се върна в ранното средновековие. И вместо да ползва постиженията на света за развитие и адекватност, така дивашки употребява всички новости, за да си прокара примитивната линия на личното облагодетелстване в мафиотска структура.

Ще ставаме сега аргати на едни феодални хитреци, които с привлекателността на последната техника омайват наивните хора да си продават душата и съзнанието за хляб и зрелища.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

30 Georgo D' Tomazi | 31.05.201109:12

сик транзит глория мунди или на нашенски - АЙ СИКТИР !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 15:05

29 Evlogi | 31.05.201100:49

Абе не разбрах аз sancta simplicitas за водещите на предаването ли беше, за таа дето boris не я бил чел или за кво ? глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

28 Бойко Стефанов | 31.05.201100:27

Ясно ли е сега, кога правителството на българия ще актуализира Минималната работна Заплата до нивото на законовата в Европа?
Никога!

Българската политическа мафия ни продава цял народ аргати срещу комисионни за незаконни доходи, които винаги могат да направят всеки човек роб и да му отнемат всяко лично имущество и накрая да изчезне човекът без завет и спомен от безпаметната си родина и близки.

Ясно ли е как едно привлекателно лице, с един изродски разум в чутурата става безобидният и миловиден посредник за набиране на роби, аргати, ратаи и лакеи за някакви измислени хора от някаква измислена история?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

27 Бойко Стефанов | 30.05.201123:56

Как се прави ратайски живот или робовладелство по италиански, на гърба на името Умберто Еко.

какви изродски деца роди режимът на Тодор Живков.
Една от фамилията Балеви, на Милко Балев фамилията от ЦК на БКП, преди 3-4 години аха-аха да ни убеди всички, че българите вярвали в картини, а не в история, като анализира художествено стилстично баташкото клане.

тая па сега, ще подсигурява на издънките на Борджиите роби и ратаи, проститутк и жигола от България.

Изроди на ТодороЖивковизма.
Айде да свършва тая лудория, че аман от Джони Деп в Созопол, от Арнолд Шварценегер пред ЦУМ и на хилядогодишни принцове пред БНТ.

Няма ли да я спират тая телевизия вече. то май само журналята останаха да си я гледкат, щото им е множествена склероза от толкоз липса на истина и толкова обилна самоизмама, всеки ден по 25 часа в денонощие.

Винаги съм мислил, че по-ужасно нещо от красива простачка няма. такава природна аномалия, ни да я съжалиш, ни да я напсуваш. господ му дал и в замяна му взел всичко. Лека-полека, призраците на българските франкенщайновци, да отиват при италианските си братя и сестри и както Дарина павлова си е в Италия, така да се прегарнат всичките мафиоти от кол и въже и от векове за векове и да си се разват болезнено на празноглавието си и бездушието си. Прекрасно. Само да е извън българия и нека е в Италия, щом така и не може тази божа земя да се оттърве не от хиляда, ами от две хиляди години от мафията си. която превърна целия свят в гнойно смръдливо бунище в селяндурски свинарник и кокошарник, точно по образеца си от остров корсика отпреди 200 години преди Христа.

Голяма гнус ме обзема като видя и чуя такива изродски интриги. Да не можеш ти да се трудиш в живота си и да се правиш на началник другите да ти слугуват. Много трябва да си изтрещял, за да си робовладелец в 21-ви век. Но това е животът. На света има и тотално изтрещели лумпени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

26 Бойко Стефанов | 30.05.201123:41

"Всъщност аз бях отседнала в селището за няколко дни във връзка с разследването ми, касаещо последния ми роман с работно заглавие “Новият вид”. И в който тайните около фамилия Киджи и най-младия й принц ще имат важна роля. Но не можете да си представите изумлението ми, когато още при първата ми обиколка около замъка установих, че навсякъде около мен се лее българска реч.

Оказа се, че в селището работят основно българи, които наброяват вече повече от стотина, а техен мениджър е млад грък. Българските служители работят в ресторанта на замъка, на рецепция на селището, на бара, като шофьори на шателите до летището, чистачи, стажанти и други. Впечатлена от този национално обособен факт, потърсих причините.

Тогава принц Флавио ми разказа, че преди десетина години създал фирма в България Bulgaria International, която да набира българи за работа, но също и за университетски стаж. А поводът за това бил, че няколко години по-рано двамата принцове баща и син кандидатствали и получили българско поданство.

Но защо България?, попитах ги аз. А защо не?, отвърнаха ми. Искахме да имаме 2-о гражданство и България ни се стори много добра идея. Ходим там често на лов, добавя принц Флавио.

Италианската фамилия познава добре и българското царско семейство. А младият принц сподели, че принцеса Калина му се струва доста странна. Например, защото ходела боса и развлечена на официални събития и други подобни. Така или иначе, портретът на Симеон Сакскобургготски учудващо заема важно място в гостната им, точно под първите барокови фрески в Италия и статуи на кардинали Киджи.

След тази история реших да попитам няколко българи в селището как са попаднали тук и получих следните отговори. Стамена Георгиева и Йорданка Димитрова са на по 21 г. и учат в колежа по туризъм в Добрич. Преди няколко месеца видели обяви за работа в Италия. Замислили се, хрумнало им, че ще ги експлоатират като сервитьорки, но въпреки това решили да се възползват от шанса.

Оказало се обаче, че работата край замъка всъщност била само по няколко часа да правят кафе, а после свободно да се забавляват сред стотици младежи, да ходят безплатно на басейн, дискотека и ресторант. Храната и настаняването им са безплатни, а отделно получават официален документ за стаж за колежа им, плюс 350 евро на месец, разказват момичетата с усмивка.

Даниела Йорданова пък работи на рецепцията, дава колела под наем и разписания на шателите. Тук е вече трето лято за по 8 месеца и иска да дойде отново. Стефан работи като шофьор и така още стотина като тях. Толкова са много, че дори са си направили селище в селището." - "Българите на италианския принц Киджи" - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=601237
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

25 garo | 30.05.201123:26

курваре, бегай да си слушаш чалгата и да се оперираш от малокурие, че ти личи виртуално
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

24 Stefan Chervenkov | 30.05.201118:55

Олеле мамо. Поредния гениален млад български творец. Как така още не са и дали Нобел за литература ? Айде наще !
Реално, като изключим маловажните нещица като отбелязване колко смешно, жалко, срамно и прочие е това ( под това да се разбира и изказването на момата, и творчеството и ) май нямам против.
Току-виж си пробутам и моите писания в бъдеще.
Само трябва да измисля връзка между моята фамилия и партиен лидер... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 30.05.201118:27

Хъх, изгледах клипчето, тая даже не се и изчерви като изръси простотията. Губят ми се думичките просто да си изкажа мнението за нея... Да вземе да прочете "Махалото на Фуко", там са много добре изрисувани "писателите" като нея, "сефета" мисля че се наричаха.
   

оценка

+0 -0