В калта | webcafe.bg
Webcafe

В калта

Webcafe.bg
16.09.2014, 13:11 (обновена 16.09.2014, 15:14)
Училищен звънец

В Ковачевци нарушават без много-много да му мислят човешкото право на образование

Надали някой се е съмнявал, че изгонването на сирийски бежанци от село Розово ще се повтори. Невежеството е сила, все пак. И грозната история се повтори, този път с 15 деца от Сомалия и Афганистан, които институциите имаха неблагоразумието да изпратят в защитено училище в пернишкото село Калище.

Там учат 20 деца от 9 села, така че вместо да се изненадват, да се оплакват от рекет на държавата, който действа напълно според своите правомощия, или да си спомнят школниците - арийчета „навремето", директорът и кметът би трябвало да се радват за всеки нов ученик.

Вместо това - слабоумия.

Първо, децата били заразени с малария, нямали статут и не говорили български език. Няма никакво значение, че идват от транзитните центрове на Държавната агенция за бежанците, където минават през медицински тестове и имат осигурен курс по български език.

Второ, общинските съветници тръгнаха да поставят ултиматуми на МОН и Националния щаб за бежанците, които са взели решението за преместването на 15-те деца, макар в блед опит за замазване на срамното третиране на бежанците.

Трето, децата били сомалийци и афганистанци, а не били сирийци. Сякаш ако бяха, пернишката трагедия щеше да е любовен романс. Сякаш репликата на един баща към неговия син в първи клас - „Кажи, тате, че не ги искаш, защото не ги познаваш", щеше да се изпари от главата му, а друг шестокласник щеше да гали другоземците с перо, вместо да ги заплашва с бой.

Най-тъжното е, че такива капсулирани общности в България нямат друго предназначение, освен да пазят оцеляването си с пълно отрицание на всичко чуждо и непознато. От блатото на невежеството измъкването е най-трудно. А в калта постепенно затъваме всички.

Oще: бежанци  калище  ковачевци  перник  протест  розово  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

18 qhasper | 03.10.201419:45

Каквото и да въртим и да сучем, ако не си бял, рус и сладък те смятат за готованец най-малкото. От там нататък естествено изнасилвач, крадец, убиец и бомбаджия.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 30.09.201411:14

Каспаре,
Има малка разлика между българите в Англия и любимите ти афроазиатци в България. Българите са ЕВРОПЕЙСКИ ГАЖДАНИ, допуснати след 7 годишна карантина с всички права на еврограждани. Отиват в Англия ЗА ДА РАБОТЯТ. Лицемерните англичани протестират против мизерната конкуренция за паб. места и зъб не обелват срещу афроазиатците, които претендират не за работа а за WELLFARE(социални помощи), плащани от английския данъкоплатец. Не смеят, защото ония газят наред, и само се изселват от районите с голяма концентрация. Замаяни от политкоректност се опълчват срещу българите, защото са малко, безопасни и беззащитни. Българско лоби в Англия няма, българската държава ги оставя на произвола. Пропускам румънците защото те не са наша грижа и няма да се съюзят с нас за общото благо.
А какво става тук? Пристигат хиляди носители на чужда култура, без най-малко намерение да се съобразяват с домакините и с претенции за условия, от коити са лишени над милион българи. За не знам кой път повтарям, че НЕ СА БЕЖАНЦИ А ИМИГРАНТИ. Плачат, че нямат пари за хляб, но са платили хиляди на каналджии. Не харесват и изхвърлят дрешките, подарени от състрадателни българи.Сред хилядите не може да няма няколко десетки приятели на оня от Сарафово. Те не крият, че за тях България не е нищо повече от спирка по пътя към Европа. Ама тя не ги ще и притиска продажните български управници да ни принудят да ги търпим. И да им задоволяваме претенциите, но не дава един цент за което. Ами вземи няколко у дома си. Или иди сред тях като добър самарянин. Тогава ще имаш право да упрекваш другите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

16 strawsPulledAtRandom | 29.09.201414:43

Сетих се за тази тема и:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/09/29/centrovete-ni-za-bejanci-shte-sa-pylni-do-kraia-na-2014-g.240338

"...Според Ангелов сред обективните фактори за малкия брой търсещи работа у нас бежанци е слабото познаване български език и документни проблеми, а субективният - мотивацията..."

На някои хора и по любимото им Бтв да им го пуснат, няма да повярват. Тук е написано в прав текст от официален източник, ние още спорим ли спорим. И даваме за пример българите, които си търсят работа в Англия. Божеее...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

15 qhasper | 27.09.201422:36

Май забравихте какво е мнението на голяма част от англичаните за българите и румънците. Като българи идат там и почнат да ги гонят и да ги размотават, пищи до небето. Как няма да щат такива бели българи, че ние сме си направо арийци! И децата ни много умни, компютъра сме измислили, в космоса сме летяли, храним света с кисело мляко и рози. Англия трябва да ни приема с отворени обятия.

В същото време, когато англичаните искат да ни спрат да не им заразим острова с българска чума, у нашата родина гоним бежанци и вдигаме огради по границите да не заразят нас.

Жалка картинка. Не можете да се усетите, хора....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 27.09.201410:08

Каспаре, понеже съживяваш позаглъхналата полемика, не съм чул за наплив на бели деца от запад към български начални училища, че и родителите им да търсят помощ от министерството на затъпяването. И ако все пак се появят
такива чиновниците ще ги уредят спешно в столични училища а не в някакво забравено от Бога село.
Ончо и компания се затюхкали, че децата искали да учат а селяните не им дават. А някой попита ли какво искат да учат тези деца? Може би корана или как се правят самоделни взривни устройства. Ми тогава да ги пратят в медресето.
Всички се оляха да цитират страшните думи на едно мургаво хлапе а никой не показа някой от имигрантите (НЕ СА БЕЖАНЦИ) да чуем нещо на чат-пат разбираем български език. И не знам за кой път повтарям, и не само аз. Опасни са не циганетата в български училища а голям брой циганета в миниатюрно училище.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

13 qhasper | 27.09.201405:17

Истината е, че ако бяха бели и от запада, щяха да си строшат краката да им угаждат и да се стараят да им помагат. В тия прояви няма нищо друго освен най-обикновен расизъм.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

12 strawsPulledAtRandom | 18.09.201412:40

Ох, и тук ли се вихрят същите полемики...
Дракон, всъщност, в 4-ти абзац пише, че идват от транзитния център, където са изкарали курс по български, а в сайта на ДАБ пише, че такива курсове се карат в интеграционния център. От същия сайт статистика за миналите курс по български открих само за 2012 г., и то не съвсем информативна.
http://www.aref.government.bg/docs/LASTotchet7x-NPIBRB-2012.doc
Тук можеш да видиш, че в този център средно на месец курс по български са карали средно 15 (петнадесет) души от общо приети 54 за годината, като в това чисо се включват и приетите през последните месеци на 2011. От тях 31 са се явили и са взели изпита. Нямам идея какви са данните за 2014, когато броят нелегални имигранти е коренно разлиен, но но журналистът, преписал горните обши (и неверни!) приказки от някое официално комюнике, съвсем си няма идея.
В крайна сметка, можем да обобщим - през 2012 половината имигранти са завършили някакъв (ах, какв хубава думичка) курс по български със средна продължителност под 4 месеца, като някъде мярнах, че е бил следобеден, мисля от около 13:00 до около 17:00. Не знаем колко от стократно повече пристигналите пез 2014 имигранти са минали такъв курс, ако приемем, че Агенцията изобщо е успяла да осигури подобен по продължителност курс. Аз залагам на плачевно нисък процент. А гордото обобщение, че конкретните имигранти били минали курс по български, го четем от неточно преписана статия. Мислиш ли, че е целесъобразно да цитираш абзаци от нея? Не падай до нивото на Оня, който парадира, че може да прочете 40 реда, но няма капацитет да ги анализира.
Пак ще питак, тъй като не гледам ТВ: някоя медия показа ли някой от незаконните имигранти пред камера и как говореше той български? Дано да греша в подозренията си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

11 Xaoc | 17.09.201414:25

Абе само това Калище ви е в главите - по телевизията, в Интернет, навсякъде се говори само за 3 неща:
- риалититата
- село Калище
- дузпата срещу Лудогорец

Е толкова ли няма по-смислени неща, за обсъждане? Все едно е неочаквано жителите на пернишко село да са прости. Смее се
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 17.09.201413:03

Pepe, ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че децата са минали обучителен курс по български. Пише го в четвъртия абзац, а третият е само едно изречение.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 16.09.201420:53

Кви институции, кви 5 лева бе, пич?
Става въпрос за едни деца, които под някаква форма искат да учат. Под някаква форма, разбираш ли?
Не искат помощи за нищо, както циганите, не искат привилиегии, както циганите. Обаче някакви такива бюрократично настроени като теб се хващат за дреболии и правят спънки.
А също става въпрос и за как едни вестници за 30 стотинки възпитават цели села да вярват, че щом някой е черен, значи е болен от проказа.....и не заслужава да живее Шокиран
Какво има да коментираме повече?
   

оценка

+1 -6