Оставка ли? | webcafe.bg
Webcafe

Оставка ли?

Webcafe.bg
29.08.2014, 17:17 (обновена 29.08.2014, 18:05)
божков

Поредната тухла в стената от самозабравили се чиновници, за които независимостта се приема като освобождаване от всякаква отговорност.

"Единственото, за което съжалявам,е, че не успях да възпра политическото говорене на членове на (служебното) правителство".

"Квалификациите, че ДКЕВР носи отговорност за тежкото състояние на енергетиката, са политическо говорене".

"Не е необходимо доверие в независим орган. Приказките за обществено вълнение са празни и измислени".

Ако се чудите чии са тези мъдрости, те принадлежат на един от седмината души, които ви пишат сметката за тока. Един от тримата, на които служебното правителство поиска оставките заради несправяне с работата и съмнение за конфликт на интереси. Единственият, който не схвана намека на работодателя си.

Поредната тухла в стената от самозабравили се чиновници, за които независимостта се приема като освобождаване от всякаква отговорност.

Еленко Божков е зам.-председател на партия Български социалдемократи, коалиционен партньор в "Коалиция за България", бивш главен секретар на Министерството на енергетиката в кабинета Виденов, а преди да бъде назначен преди година в ДКЕВР - управител и акционер в дружество, притежаващо няколко водноелектрически централи.

По собствените му думи от 2013 г.: "В голяма степен да, аз съм партийно предложение, партийна креатура. До сега бях просто от другата страна на барикадата, занимавал съм се с ВЕИ. Вие медиите сте за това, да следите дали има опасност от лобистки интереси, винаги съществува такова подозрение".

Днес Еленко Божков излезе по-голям началник от министър-председателя, когото посъветва да не се меси в "ресори, които не са му познати" (защото той не си позволявал да му оценява работата като конституционалист).

Направо му се скара, че си позволявал да говори политически и пречел на арбитражните дела, което две енергоразпределителни компании и няколко ВЕИ водят срещу България.

Само че не ги водят срещу политическия език на Близнашки, а срещу решенията на колективно-отговорния орган ДКЕВР. И накрая цената няма да я плати нито Боян Боев (станал председател на регулатора на 34 г. след трансфер от ПФК Берое), нито Еленко Божков, а ще я плати данъкоплатецът.

Дотам се стигна, че се за незаконните си решения ДКЕВР се изми ръцете с Конституционния съд, който отмени решението за 20% данък върху ВЕИ - с други думи, "ощетил" държавния бюджет, в който можело да влязат "едни 93 милиона".

Щеше да е хубаво, ако наистина ДКЕВР беше независима институция. Само че си спомняме как миналата година първо Сергей Станишев окваше, че токът ще поевтинее, защото така е обещал на изборите, енергопартизаните Таско Ерменков и Явор Куюмджиев го повтаряха като ехо по телевизии и вестници, Пламен Орешарски го спускаше на Министерски съвет, Драгомир Стойнев свиваше рамене - "щом премиерът е казал, че може, значи може", а ДКЕВР с единодушие приемаше.

А като дърпаш ластика постоянно - или се къса, или те удря през лицето.

Докато цялата схема на изтичане на пари в държавната енергетика не се освети, определянето на цената на тока ще продължи да се възприема като магическо-религиозна практика, а т.нар. регулатор - като отбор шамани, които смятат, че не са длъжни да дават обяснения пред никого.

Oще: дкевр  еленко божков  енергетика  конфликт на интереси  оставка  служебен кабинет  ток  цена на тока  чиновник 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

5 Никой | 03.09.201402:35

Тези анонимни статии действително правят пиар на г-н БОЖКОВ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:38

4 Oktagon FОREX | 30.08.201423:47

Октагон:
Интересно е, че статията е неподписана, т.е. е анонимка!!!
Ако искате може да прочетете какво каза на едно заседание на ОС към КВГОД г-н Еленко Божков и тогава го съдете!!!
Стенограмите остават, а анонимките се забравят!!!
https://www.facebook.com/GKRavniPredZakona/posts/895407933821309
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 30.08.201420:08

...може б'ат ваньо костов с американските тец-ове...

Коткретните договори с т.н. ам.централи са подписвани от симеончовските гъзолизци, а Костов е виновен за Втората световна война...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.01.2012, 09:47

2 Nikolas Ivanov Naydenov | 30.08.201409:12

ТОЗИ ДЯДКА , МНОГО ПРЕЗРИТЕЛНО НИ ГЛЕДА .... КОИ СМЕ НИЕ ИЛИ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО , ТА МУ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА И МУ РАЗВАЛЯМЕ ДАЛАВЕРАТА ???? ЧОВЕКА ТЪКМО Е ЗАХАПАЛ ЯКО КОКАЛА С ВЕЦОВЕТЕ И СЕГА НЯКОЙ МУ ИСКА ОСТАВКАТА ???? Много щастлив
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

1 ivod | 29.08.201421:58

,,Докато цялата схема на изтичане на пари в държавната енергетика не се освети..." и кой да я освети - човечео от снимката с вец-четата , кака цветелинка с фотоволтаиците , станишко с белене или може б'ат ваньо костов с американските тец-ове и любимата ми фраза ,, Вдигаме цената на тока защото ... толкова ниска няма в ЕС " .
   

оценка

+1 -0