За ГЕРБ, врътките и кеширането им | webcafe.bg
Webcafe

За ГЕРБ, врътките и кеширането им

Петър Николов
21.07.2010, 16:43 (обновена 22.07.2010, 10:47)
 йорданка фандъкова

Споразумението за Халите е единственият възможен вариант, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова...

Столичният общински съвет ще гласува в четвъртък една врътка по предложение на ГЕРБ. В резултат ще бъде доузаконена друга врътка от ерата на кметуването на Софиянски.

Сборът от двете врътки за кметството и софийските данъкоплатци е една нула. Може и две. Сборът за собственика на Халите - израелците от "Ашром", е стопроцентова собственост върху Халите и кеширане на градинката край Руската църква. Имотът само "озеленяваше"  портфолиото на компанията, тъй като Общият градоустройствен план на София забранява там да се строи, тъй като е отреден за зелена площ.

За незнаещите - собствениците на Халите и на градинката са едни и същи.

От 25-процентния си дял в Халите Столична община получаваше по 300 000 лева на година. Сега ще остане и без тях. Така както остана без право на глас при вземането на решения, когато се учредяваше дружеството за Халите при кмета Софиянски през 1998 г. Въпреки че влезе в съвместното дружество със сградата на Халите с площ от 4014 кв. м и прилежащите й 7015 кв. м дворна земя - и даже си доплати още. Защо ли? Защото имотите бяха апортирани по балансовата им стойност от... общо 9375 лева (дори няма и левче за квадратен метър в центъра на София!!!)

Съдът оправда Софиянски по делото за Халите - не можел да носи отговорност за сделката, тъй като решението е взето от СОС, който е колективен орган.  

Ето и сега решението за врътките ще се вземе от СОС. Колективното носене на отговорност е гаранция за оневиняване в съда.

Защо кметът на столицата Йорданка Фандъкова позволява това? Защото четирима съветници от ГЕРБ го предлагат.

Защо го предлагат? Защото уж компанията, дето държи градинката пред Руската църква, щяла да ни съди в чужбина. Но, успокояват те гражданите, било разговаряно с фирмата и те били съгласни на това предложение.

Че как няма да са - срещу слух за заплаха за съд получават близо 6 млн. лева, иначе няма да вземат и стотинка. И стават стопроцентови собственици на Халите.

Така от една страна София продава на компанията дела си в Халите, взема едни пари и ги връща обратно на същите хора - с има-няма 300-400 хил. лева разлика. Това е сувенирът й за тази сделка. А може да остане и без него, тъй като не е ясно срещу колко е наела консултант, който да оцени дела й в дружеството за Халите.

Друг е въпросът защо се оценя нейния дял, а не цялото дружество и на тази база - и общинския дял? Право в целта с този въпрос попадна общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който очевидно в бизнес амплоа е по-добър, отколкото в партийните дела. Само че не получи отговор.

Сигурно и софиянци няма да получим отговор на въпроса кой кешира нулите от врътките... 

Oще: герб  градинка  йорданка фандъкова  руската църква  стефан софиянски  халите 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.