Наужким или наистина | webcafe.bg
Webcafe

Наужким или наистина

Webcafe.bg
22.07.2012, 09:03 (обновена 22.07.2012, 09:49)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Преди броени дни депутатите от ГЕРБ бламираха своята доскорошна колежка - здравната министърка Десислава Атанасова. В оставащата една седмица работа на парламента ще стане ясно дали първата законодателна инициатива на Атанасова, обявена в първите й дни на поста, ще стане факт в правния мир.

На заседание на здравната комисия отсъстващите депутати от ГЕРБ "помогнаха" да бъде отхвърлено предложението българинът да купува, продава и прехвърля имот или кола само срещу документ за платени здравни вноски.

Същото, за което премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "Край на тарикатлъка със здравните вноски..."

В крайна сметка текстът ще бъде разгледан и в пленарна зала, където ще се вземе последното решение. Там обаче депутатите от ГЕРБ трябва да ги има - иначе ще е обидно за Атанасова и кабинета. И в зала вече трябва да гласуват - за или против/въздържал се.

Вариантът е или в пленарна зала проектозаконът да бъде отхвърлен, или депутатите да се направят, че го няма и просто да не влезе в дневния ред. Пак за да не обидят собствената си министърка.

Така до есента всичко ще е добре забравено и спорният текст може да си отлежава во веки веков в Народното събрание.

Иначе сагата ще се развие по познатия вече стил: гласува се, одобрява се, впоследствие опозицията сезира Конституционния съд и той го отменя. Няма спор, че КС ще го пореже заради неговата противоконституционност и посегателство върху частната собственост. Наред с известния вече аргумент, че здравните вноски не може да се приравняват с данъците.

Разбира се, натиск от Борисов може да промени посоката на гласуване. Но струва ли си?

Oще: десислава атанасова  здравно осигуряване  министър  осигуровки  парламент  предложение 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

7 fata morgana | 23.07.201212:47

Чинчифоне, на телевизията отдавна никой не вярва. А в общественото пространство се изливат лавинообразно потоци от изобличаващи управлението на ГЕРБ информации.
Аз не бях гледала телевизия близо десет години. Единственото, което дочувах от близки и познати беше, че властта в България е завзета от някакво уникално зло в лицето на Бойко Борисов и герберите като някакви тъмни демони само злини творят. Изрових някакъв стар телевизор преди половин година. Едничкото, което разбрах бе, че е дошла на власт партия противник на БСП и си спомних всичката помия, която навремето се изля върху Иван Костов и последната такава партия -СДС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 23.07.201211:36

fata morgana,
ако искаш да убедиш някой,направи го ясно-както са формулирани Питагоровата теорема,Закона за гравитацията или пък Формулите за съкратено умножение.
Уморявам се да чета пропагандата и изпитвам същата досада,когато вождовете на ГЕРБ яхнат медийни говорилни.Подмазвачи сред наследниците на робите винаги е имало достатъчно-и при комунизма,и при СДС,а сега и при нео- комунистическата ГЕРБ.Ще оцелеят дори и при Трета световна война! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

5 fata morgana | 23.07.201211:00

Интересно, че всички свободни от партийно минало хора, които познавам, са екстремно аполитични, не гласуват на избори и не се интересуват от държавните дела. За периода на целия ни комунизъм и последвалия преход единствените хора, които разбират наистина от държавнически дела май е политическата ни върхушка.
Връзката с политиката и държавническото мислене на „случайните хора” е просто прекъсната в исторически план и ще има още дълго да се учат.
Но времето им да се учат изтича, защото БСП се стяга за втори мандат.
Политическата ни класа щеше да постъпи наистина отговорно ако по време на това управление беше дала „едно рамо” на тези случайници.
Изглежда присъщата им информираност в правенето на законовоподплатена политика е едно, а притежаването на класа, за да мислят доброто на България въпреки партийния си интерес, съвсем друго.
След поредния негативен евродоклад, който не стига, че не се отличава с нищо от предишните, ами и засяга последните две години от тяхната власт, БСП проглушиха ушите на всички и бързат да свалят властта ( е, така е, нямат време бизнесмените)
........
Та Десислава Атанасова не отбирала от науката право.
И мен не ме интересува, да си кажа правичката.
В условията на днешна България опустошена от така наречения ви „преход” вашата правна наука е напълно „импотентна”, господа комунисти.
Живеем в преримски времена, в които няма логика, за да бъде силна една логична наука каквато би трябвало да е правната.
Но дадем път на онези, които разбират от политика, за пореден път.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

4 VL | 22.07.201220:53

Много ги засложнихте нещата. Мичето е била юрисконсулт в психиатрията при русенската болница. Това не значи юрист. За тежката артилертия ... Ами тя така се възприема. Що да и пречат колегите й? Ма че я мислят за малоумна. Ми то и от ГЕРБ да си, кон с капаци да си, се ще схванеш, че дългата резервна скамейка е от кадри които винаги са играли "резерва" в отбора.

Всъщност, войната скоро започва. Какво значение има някаква си министърка, някаква територия, някаква популация ...? Да се мисли глобално е важно сега! Едно тотално ликвидиране на познатата ти ни финансова ценностна система ще е добро начало ...

И честити Ви нови цени на горивата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2011, 11:13

3 Stoil Georgiev | 22.07.201218:13

Ако Десислава Атанасова продължи да прилага методите на "тежката артирелиря", както тя си ги разбира, очаквам в най-скоро време пациентите да бъдат задължени да си плащат и за и спешната медицинска помощ. Засега обаче опряхме дотам да нямаш право да сключваш сделки за автомобили или за недвижими имоти, ако имаш пропуски в плащането на здравните си осигуровки. "Щом имаш пари за кола, ще имаш и за здравни осигуровки", е желязната логика на министърката. Депутатие я подкрепиха и гласуваха за промените.
Питам се защо само дотам, обаче. Некоректните платци трябва да бъдат ограничавани и от закупуване на хляб, да им бъдат спрени тока и водата, да не им бъде даден никакъв шанс за отопление през зимата и да бъдат лишени от правото да ползват таксиметрови услуги и градски транспорт (макар че последно май не е много назидателно, по-скоро обратното).
Така е справедливо, обаче... винаги има едно голямо (лай)НО. Ако безраборен човек без никакви източници на приходи (не всички са на борсата) притежава автомобил или имот (я придобит по наследство, я купен в миналото, това не е толкова важно), реши да го продаде, за да си оправи натрупаните борчове (каквито неминуемо всеки безработен у нас има), включително здравните вноски, то тази разпоредба не му дава правото да извърши това. Ще му осигури ли в такъв случай държавата работа (защото не може да имаш някакви претенции, ако не си осигурил условия те да бъдат възможни за удовлетворяване)?
И още нещо. Нека държавата го наложи тоя закон, ще го преглътнем и даже някои от нас ще намерят сили да извикат: "Осанна, г-жо министър"! Но за да е справедливо, в такъв случай и самата държава в лицето на президенството, парламента, министерски съвет и Бойко Борисов (той е отделна институция, най-висшата, разбира се) също да няма право да придобива, продава или отдава под наем автомобили, самолети и имоти, докато в рамките на страната, която управляват, има и един случай на дете или млад човек, който се нуждае от спешна, много скъпоструваща лекарска помощ, за да живее и да се развива, а не получава и една стотинка помощ от властта. А такива са стотици, ако не и хиляди. Защото пари за тая работа има. Сигурен съм, щом има пари за хеликоптери, с които премиера лети за внезапни проверки из разни кътчета на страната, щом има средства за гориво за автомобилите, с които за прерязването на една лента всеки път средно по 5-6 министъра, един техен председател и отвреме-навреме един държавен глава пропътуват стотици километри из България. Защото за официалното откриване на обществена тоалетна във Видин присъствието им е точно толкова важно, колкото и за ЛОТ не знам кой си на АМ не знам коя си.
Честно казано, подозирам какъв клакьорски "шит" може да последва. И хич не ми се влиза в тъпи спорове колко са полезни магистралите и как злокачествените заболявания на децата нямат нищо общо със здравните осигуровки, но то коментирането носи своите рискове, к'во да правиш...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 22.07.201216:11

Може и да е юрист,но доколкото съм чувал,тя е собственичка на частно здравно заведение.Все едно министъра на отбраната да е собственик на артилерийска батария,а пък министъра на транспорта да притежава влак.Е,или поне някой от семейството да има банка.Всички знаем кой клати феса.... Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.05.2012, 16:14

1 Зарко Илиев | 22.07.201213:58

Куриозното в случая е, че доколкото съм осведомен тази жена е юрист.
Изводите правете сами! Удивителна
   

оценка

+2 -1