Да измериш щастието в цифри | webcafe.bg
Webcafe

Да измериш щастието в цифри

малките холандциВалентин Добрев
20.03.2017, 19:42 (обновена 20.03.2017, 20:04)
Нещастен народ

Когато се „сравняваме" с другите, нивото ни на „щастие" внезапно пада

Стотици най-светли умове през вековете са се занимавали с въпроса как да се живее, какво да се прави, за да се чувства човек добре и най-вече - как да постига онова, което в съвременността наричаме с думата "щастие". Всички религии и повечето философски школи са основани на отговора на този въпрос и дават най-добрите тълкувания, на които са способни хората след векове мъчително търсене.

Ден след ден, година след година и век след век човечеството търси отговори...

Чак до лятото на 2012-а година, когато ООН приема резолюция, с която провъзгласява 20 март за Международен ден на щастието, по същия начин, по който има и Международен ден на прегръдката, на пикника и на сиренето.

Оттогава всяка година в медиите се публикува Световен доклад за щастието, изготвен от група международни експерти.

Те създават „скала на щастието" според фактори, които наричат „измерими". Става дума за неща като благосъстояние, свобода, взаимно подпомагане, честност, здраве, приходи и добро държавно управление.

С една дума, "група учени" намират цаката на всичко онова, над което човечеството си блъска ума от момента на своето появяване на земята. Оттогава насам "щастието" вече не се определя от някакви абстрактни духовни нужди, а от обективни количествени показатели. Чисто и просто. Като вафла, опакована в целофан.

Така всяка година, когато се появи „класацията по щастие", в която неизменно челното място заемат проспериращите скандинавски държави, журналисти от цял свят търсят своята държава в списъка от 150 и, козирувайки на „новия световен ред" вадят номера й в класацията.

Няколко години поред България беше на най-задни позиции „по щастие" в класацията. Но, сякаш местена от вълшебна пръчка, от година на година тя се придвижва все по-напред и през 2017-а щастието по нашите земи (!) нараства... чак до 105-то място.

Как, защо и на какво може да се дължи това преместване от 129-то място миналата година (през 2013-та страната се класира на 144-то, а през 2015-та - на 134-то място... ) - в доклада има цял куп обяснения чрез класации и цифри. Но възможно ли е наистина за една година корупцията да е намаляла, здравословното състояние на народонаслението да се е подобрило рязко, от ООН да са отчели по-високи нива на честност и доверие сред хората?

Възможно ли е свободата (нищо че според тибетския будизъм те са девет на брой) внезапно е станала приоритет?

Но ООН пропуска едно - когато се „сравняваме" с другите, нивото ни на „щастие" внезапно пада, както твърди популярната психология.

Е, защо тогава ни причинява този доклад именно в Деня на щастието? Може би, за да се научим да не вземаме насериозно поредната популярна класация.

Затова и за Световния доклад за щастието вероятно е достатъчна лека насмешка и реплика от сорта "не че вярвам в това, но все пак..."- точно както казваме и за астрологията.

Oще: доклад за щастието на оон  здраве  здравеопазване  индекс на щастието  класация на щастливите държави българия  корупция  най-щастливият народ в света  норвегия най-щастливата държава в света  оон  скандинавски страни  щастие 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

7 Ivan Bardarov | 20.03.201722:45

И една лека забележка :) Цифрите са символи също като буквите. С тяхна помощ изобразяваме числа, с които числа измерваме каквото измерваме :)

Направете един читател още по-щастлив и заменете в заглавието на статията, думата "цифри" с думата "числа" ;) Така е редно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

6 Ivan Bardarov | 20.03.201722:31

Макароне, ако ще си говоримза магистрали, не пропускай Северната тангента :)

Това е мега яка придобивка! Оставям настрана качество и ефективност на разходи, но поне засега всеки път като минавам по нея й се радвам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 20.03.201722:20

"Но, сякаш местена от вълшебна пръчка, от година на година тя се придвижва все по-напред и през 2017-а щастието по нашите земи (!) нараства... чак до 105-то място."

Еми... Вижте има си причина. Правителството на онзи от Банкя си отиде, и щастието скочи като с 24 пункта.
Това да гледаш непрекъснато как от телевизионния екран някой непрекъснато мрънка: южната тангента, магистрала "Марица", магистрала "Струма", магистрала "Тракия", детски градини, метрото в София... Повтаря се едно и също, сякаш третокласник се явява на поредната поправка. Всичко това създава усещане за зацикляне, заседналост, задръстеност, глобална изостаналост, и тотална депресия.
Да се повтарят три-четири неща все едно сами не можем да се сетим какво се случва, е повлияло негативно на настроението на 22-23% от респондентите, те са отчаяли, и са се съсипали психически.
Но ето днес е 20 март '17, и е щастлив ден защото дойде пролетта. Супер Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 20.03.201722:01

Интересно, дали има ден на тъгата :)

Аз ценя тъгата, макар и да не ми е самоцел :)

На скоро гледах La La Land. Прекрасен филм! Най-хубавият, който съм гледал от години. Шедьовър! За мен е на нивото на "Амадеус" или "Имало едно време в Америка".

Финалната сцена в бара ... когато Себастиан изсвири онова парче ... ми припомни за горчиво-сладкия вкус на живота. Това усещане ми се струва някак по-пълноценно от щастието :)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

3 Ivan Bardarov | 20.03.201721:29

Днес направих най-добрата си тренировка за крака. На кардиото не бях толкова добър колкото вчера, но в момента се чувствсм страхотно. Отделно си сготвих много вкусна скумрия :)

Животът си има и хубавите моменти :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 20.03.201720:32

Чукча Добрев не читатель, чукча Добрев - писатель!

..иначе добре би било да прочетеш доклада, за който пишеш, за да се окаже, че се изказваш неподготвен Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 20.03.201720:22

>точно както казваме и за астрологията

В смисъл, че астрологията се позовава на конкретни числа, факти, статистика, точно както посочената класация за щастие, в която метриките са конкретно посочени, източниците на статистика са цитирани и всички е проверяемо и повторяемо?
Едно е да имаш проблем с методологията. В такъв случай можеш просто деструктивно да оплюеш изследването, или, доста по-добре, да постъпиш конструктивно като предложиш различна методология.
Съвсем друго и доста недостойно, обаче, е да се опитваш да компрометираш изследване, основано на измерваеми солидни факти и статистика, като го принизяваш до псевдонаука единствено защото не ти харесват резултатите.

>Може би, за да се научим да не вземаме насериозно поредната популярна класация

А може би не би било лошо да "вземаме" "насериозно" поне граматиката на родния си език.
Също така може би не е ужасна идея да избягваме лицемерието на това да критикуваме "популярна класация" със статия, базирана на евтин популизъм, в която просто казваме на българина нещо топло и комфортно - "не се притеснявай, това са просто тъпи класации, които са точно толкова валидни и резонни, колкото астрологията".
   

оценка

+1 -1