Код „Белене“ | webcafe.bg
Webcafe

Код „Белене“

Webcafe.bg
31.05.2013, 10:24 (обновена 31.05.2013, 10:56)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Колко ще струва?

Разбира се, че правителството на Пламен Орешарски ще се опита да възкреси АЕЦ „Белене". Не се разбира кога и колко ще платим за това.

Всички приказки за енергийната ни независимост, за забогатяването ни чрез повсеместен износ на ток и разкриване на нови места, когато "Белене" най-сетне заработи, бледнеят пред важния въпрос - колко ще струва.

Каква е цената, която вероятно биха плащали още няколко поколения, ако правителство си позволи това скъпо удоволствие? Още не може да прежалим онзи милиард, закопан в т.нар. „гьол" край Белене.

Орешарски твърди, че е изгодно да довършим Втора атомна. Имал такова усещане. Подобни стратегически решения не се вземат с усет или пророчески сънища, а с широк обществен дебат, строги разчети и пълна яснота. С напълно ясно съзнание чии интереси се обслужват и чии се накърняват. Без политически вмешателства.

В момента произвеждаме толкова ток, че се налага да спираме мощности, защото потреблението е свито, а държава е принудена да изкупува произведената електроенергия. Парадоксално е, че купуваме по-малко и по-скъп ток. Дали с "Белене" няма да е още по-зле положението. Много хора имат усещането, че това е кутията на Пандора.

Oще: аец белене  белене  енергетика  пламен орешарски 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

23 Stoyan Georgiev | 08.06.201321:38

O yeah
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

22 A4i | 03.06.201311:26

Model S на Тесла днес се продава с 80 киловатова батерия. Multijunction фотоволтаиците днес дават 400 вата на квадратен метър. През 2020 стартира плазменото горене в ITER. DEMO е с мощност 4 Гигавата и 10 години срок за изграждане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 03.06.201308:36

Не можем да гадаем какво ще е след време.
Тия дето много гадаеха казваха, че през 2013 ще стоим на тъмно и ще има недостиг на ток.
А то стана май обратното - имаме трикратен излишъкШокиран
Така че без гадания и кухи прогнози, моля
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

20 A4i | 03.06.201301:13

След 10 години 1 квадрат фотоволтаичен панел ще е 500 вата, а от 200 киловатовата батерията на електромобила домакинствата ще черпят ток през нощта. Зависимост от това как върви ITER и DEMO , след 20 години ще е достъпна термоядрена електроенергия. Тази технология е 100% надеждна и към момента радиактивните отпадъци от нея са само активирана неръждаема стомана. Във времето , когато Белене ще трябва да се изплаща , централата няма да е конкурентна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 02.06.201319:59

Не. Искам да кажа, че логиката ти е такава, че слагаш каруцата пред коня.
Да строим мощности и да чакаме да се появят заводи (консуматори), на които да им трябват?
Ми то и сега има излишък от мощности готови да поемат новопостроени заводи..... само дето нещо никой не ебава да строи заводи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

18 иван | 02.06.201316:39

Оня,

Искаш да кажеш, че „като му дойде времето”, ще има бол турски ел.централи в региона, така че няма защо да се кахарим от сега?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 02.06.201312:21

Иван

Ти защо не си купиш 2 лъскави Мерцедеса последен модел и да ги тропосаш пред блока отпред.
Е верно, ще кажеш не ти трябват в момента и не можеш да караш два едновременно, но все така ли ще бъде? Някой ден може да ти се родят евентуално два пра-внука и да искат да карат лъскави Мерцедеси.
Ти бъди готов.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

16 иван | 02.06.201312:01

Не ни трябва ток, защото в България „индустриален” ток се ползва главно за ескалаторите в МОЛ-овете.

Но все така ли ще бъде?

Няма ли отново България да се сдобие с промишлени предприятия и селско стопанство, за които да е необходима ел. енергия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2013, 22:03

15 Rogorn Spiridonov | 01.06.201320:38

Atanas Nikolov Много щастлив не се впрягай толкова.Никъде не съм написал че ще са на една цена, а само схемата по която може да се построи.Ако не знаеш разходите по Южен поток ще ги поемат Газпром и ще се изплащат после с транзитните такси.За Белене има такова предложение от Росатом но е въпрос на договаряне.И като ще давате за пример Германия поне пишете и цената на тока там.http://www.energy.eu/
П.П.Като не ни трябва Белене защо Делян Добрев пусна предпроектни проучвания за 7-8 реактор в Козлодуй?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

14 Зелен Бетон | 01.06.201317:12

Безсмислено е да предъвкваме цифри из форумите. Те винаги могат да се натаманят, и винаги могат да се обявят само частично или в неточен контекст. Не само досега се правеше точно това, а и май не виждам никой, който да има интерес да даде реални и уместни данни, анализирани и обобщени по адекватен и разбираем за масовата аудитория начин.

Това беше задачата на политиците – която те не само не пожелаха да изпълнят, а направиха обратното: умишлено объркаха хората максимално, за да ги принудят да решават не по разум, а по емоции. Което е не само пълна гавра, а чиста проба престъпление.

Същото се отнася и за така наречения референдум, при който престъплението е дори още по-сериозно – тъй като една от допълнителните му цели беше да дискредитира още в зародиш единствения законно установен инструмент за пряка демокрация в България.

Както и да е, цифрите и без това не са толкова важни в момента: финансовите измерения на авантюрата с втората атомна централа са от вторично значение. Отдавна вече „Белене“ не е икономически и финансов, а ПОЛИТИЧЕСКИ въпрос. И трябва да се решава на изключително като такъв.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ВЪОБЩЕ ДА СЕ ГОВОРИ за възобновяване на проекта, трябва да има пълен консенсус по (и да е ясно как ще се изпълнят) две задължителни условия:

1) да се гарантира невъзможността нашенски олигархични и мафиотски кръгове да използват „Белене“ като хранилка; и
2) да се сведе до минимум възможността чрез този проект чужди геополитически интереси да държат в зависимост България и да влияят върху нейната политика и развитие.

Ако нишките, свързащи проекта с олигархията и мафията, не бъдат предварително и необратимо прерязани с голямата балтия, загубите за българския бюджет за целия период на строежа и експлоатацията на централата ще бъдат несъмнено по-големи не само от неустойката, която би могла да ни вземе Русия, а и от цялостните разходи за изграждане на централата.

Освен това олигархията и мафията ще имат още един крупен и сигурен източник на финансиране, което ще ги вкорени окончателно във властта – а така ще могат да крадат още повече и от други места.

Външният инвеститор е решение САМО ако: а) е изцяло частна компания, и б) идва от Европа, и то от държава с доказани демократични традиции (имам предвид старите страни-членки). Никакви американци, китайци, японци, араби и ОСОБЕНО руснаци. Повече от ясно е защо.

При проект от подобен мащаб, който няма как да се осъществи със собствен ресурс, пълна застраховка срещу външно влияние трудно може да има. В такъв случай е по-добре то да бъде от страна на Европа, с която така или иначе сме обвързани и която официално носи известна отговорност за състоянието на българската демокрация и за устойчивото развитие на страната.

След като изпълнението на тези две условия бъде осигурено, има смисъл да се пресмята икономическа ефективност и целесъобразност. Докато обаче не се декларират като задължителни с решение на НС и не започнат реални действия за осигуряване на първото, всякакви калкулации са излишни.

Ако дори само едното от двете условия не е изпълнено, най-оптималният вариант е да поведем съдебна битка с „Атомстройекспорт“. В такава битка би следвало да потърсим европейска подкрепа и да направим възможното да сведем загубите до поносимо равнище. Но дори да не успеем да свалим особено сумата, за която претендира руската страна, тегленето и изплащането на държавен заем за нея ще е бял кахър в сравнение с невъобразимите вреди (финансови, икономически И НАЙ-ВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ), които иначе ще настъпят за България в дългосрочен план.

За да се проумее всичко това обаче, на първо място трябва да спрем да разглеждаме „Белене“ като АКТ; това е ПРОЦЕС – който, ако бъде стартиран, ще влияе (и пряко, и непряко) върху съдбата на страната поколения напред.

За всеки нормално мислещ човек е ясно, че горепосочените две условия са практически неизпълними: те биха могли да се изпълнят само при силна, независима и националноотговорна държавна власт, плюс достатъчно стабилен бюджет.

Следователно, за всеки нормално мислещ човек би следвало да е пределно ясно, че проектът „Белене“ трябва да бъде окончателно зачеркнат.

Единственият вариант да се реализира е с европейски капитали и под стриктния контрол на ЕК; но в тази обстановка на политическа и икономическа нестабилност такова нещо е осъществимо само теоретично.
   

оценка

+0 -0