Президентът Георги Първанов съветва управляващите да направят агенция "Рога и копита" за ловните му трофеи | webcafe.bg
Webcafe

С рога или с копита...

Webcafe.bg
13.05.2011, 13:45 (обновена 16.05.2011, 17:02)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Из "Златният телец" на Илф и Петров: "Карнавалът свърши! — викна капитанът, когато "Антилопа" с тракане минаваше под железопътния мост. — Започва суровото всекидневие

В края на последния си втори мандат президентът Георги Първанов започна да се изказва по-често от обикновено. И днес пак - на синдикална конференция.

"Миналото продължава да присъства в нашия политически дебат като една тъмна сянка". Фразата е почти като сенките на миналото падат в бъдещето. Неизбежно - никой не може да избяга от биографията си. А действащите политици направиха капитала си - т.е. биографията си, от прехода. Първанов също.

"Наложило се е мандатното мислене - хоризонтът на политическите идеи и програми е свършвал до четирите години на мандата". Не е точно така - един мандат продължи особено дълго, цели осем години - от 2001-а до 2009-а. Макар че формално се смениха две правителства. И този хоризонт го имахме благодарение на г-н Първанов...

"За съжаление, нито българските граждани, още по-малко политиците бяхме подготвени за прехода". Ако беше искрен, би трябвало да каже: "За съжаление, нито някои политици, още по-малко българските граждани бяха подготвени за прехода..."

"Сега трябва да се дебатира дали бъдещият президент да е деен, силен и активен или да се крие зад дебелите стени на "Дондуков". Нещо като това дали да е с рога - или с копита? Чудно, нима държавният глава вижда някаква несъвместимост между едното и другото...

"Каква да бъде външната политика - да залага на "фили" и "фоби" или да бъде добре балансирана между Изтока и Запада както досега..." Външната политика трябва да бъде такава, разбира се, че да крепи Големия шлем, 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", ПРО и нови (американски) изтребители. А дали е била балансирана досега - като чете човек грамите на WikiLeaks и начина, по който американските посланици коментират настоящия президент, балансът се разбягва...

В днешната си реч на форума, и после - беседа с журналистите, президентът се опита да бъде ироничен. Посъветва управляващите да създадат една агенция "Рога и копита" за ловните му трофеи. 

Георги Първанов чете Илф и Петров. И други ги четем - и препрочитаме. На призива на президента ни за дебат за бъдещия държавен глава, както и за увеличаване на правомощията: 

"...Ние, херкулесовци, като един човек ще отговорим с:

а) повишаване качеството на служебните преписки,

б) увеличаване производителността на труда,

в) засилване борбата с бюрократизма, протакането, семействеността и лакейството,

г) премахване отсъствията по неуважителни причини и именни дни,

д) намаляване допълнителните разходи за календари и портрети,

е) общо нарастване на профсъюзната активност,

ж) отказване от празнуване Рождество Христово, Великден, Света Троица, Бпаговещение, Йордановден, курбан байрам, йом-кипур, рамазан, пурим и другите религиозни празници,

з) безпощадна борба с тъпоглавието, хулиганството, пиянството, безотговорността, безгръбначието и перверзията,

и) поголовно навлизане в редиците на дружеството "Долу рутината от оперните сцени",

к) поголовно преминаване към соята,

л) поголовно преустройване на книговодството към латинската азбука,

а също така с всичко, от което ще стане нужда занапред".

А по повод поредната реч за прехода, нека пак се обърнем към класиката, за да цитираме няколко реда оттам - по повод отхвърления сценарий на Остап Бендер за филма "Шия - народна трагедия в шест части":  

"Цялата деликатност се състоеше в това, че нямото кино вече не работеше предвид настъпването ерата на говорящото кино, а говорящото още не работеше поради организационни неуредици, свързани с ликвидирането ерата на нямото кино".

А времето, между впрочем, е благоприятно за любов...

Oще: георги първанов  държавен глава  президент  рога и копита 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

4 Margarita Krasteva | 14.05.201118:05

Няма значение.Това е самата действителност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2011, 14:02

3 atanasko | 14.05.201111:08

Ще се възползвам от възможността, да публикувам един цитат от анимационен филм. Филмът е "Междузвездни войни- войната на клонингите" трети сезон. Диалогът е между преподавател и ученици. Ето така трябва да учиме децата си и може би след години, а може би и след много години, нещата биха се променили.

"-Корупция има, когато някой с власт постави своите интереси над тези на хората, които представлява.
-В резултат на алчност?
-Да. Лидерът жертва почтеността си за пари или власт. Цели системи са обхванати в хаос, защото алчните им политици са извършвали подкупи и изнудвания, докато народът им е страдал.
-Това означава ли, че повечето политици са корумпирани?
-Не, но всеки от тях може да бъде изкушен и гражданите трябва да са бдителни, за да не допуснат корупция. Най-опасните врагове на едно общество се крият в собствените му граници. Хората трябва да бъдат защитени от тях.
-Но ако нямаш доверие в лидерите си, това не е ли измяна?
-Дълг на всеки гражданин е да се увери, че са почтени и да ги държи отговорни, ако не са.
-Как?
-Като ги изобличи. Трайна промяна може да дойде само отвътре."

По-точно не може да бъде казано
Намига Намига Намига Намига Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 14.05.201111:05

Слабо, скучно и банално. С предълги цитати „ни в клин, ни в ръкав” , които би трябвало да илюстрират нещо типично за изказванията на Президента. Общи заключения, извадени оттук - оттам от контекстта фрази, за да ни се покаже, че Президентът ни е една безлична, случайна фигура.
Даже да не си привърженик на Първанов и на неговата партия, безброй подобни материали, включително такива, в които той е обвиняван в най-различни престъпления, във всички случаи недоказани, базиращи се на врели-некипели от най-жълтата преса, те карат да изпитваш симпатии към този човек, който, така или иначе, беше избран мажоритарно два пъти от нашите сънародници.
Може изказванията му да не блестят с дълбоки прозрения и остроумия, но не са и такива, че да влезат в антологиите по нелепи и неграмотни изказвания на „държавници”, от които да се срамуваш, че си българин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.05.2011, 22:34

1 Ember | 13.05.201116:24

Голяма статия. Намига Поздрави!
   

оценка

+0 -0