А пенсиите на внуците | webcafe.bg
Webcafe

А пенсиите на внуците

Webcafe.bg
20.09.2013, 15:55 (обновена 20.09.2013, 17:45)
Адемов

Снимка: © sofia photo agency

За момента пенсионната възраст няма да се увеличава, категоричен е социалният министър Хасан Адемов

След като и премиерът, и финансовият министър обявиха, че пари за коледни добавки на пенсионерите трудно ще се намерят, социалният министър Хасан Адемов лансира компромисна версия - вероятно ще се отпуснат средства за „най-бедните пенсионери".

Възрастните, основната таргет група на БСП, сигурно са получили скромна искрица надежда, че ще могат да си купят някой друг килограм месо за Коледа, докато управляващите правят изчисленията.

Това обаче никак не топли тези от тях, които ще се окажат с прекалено високи доходи - обикновено в рамките на няколко лева или броени стотинки, за да получат помощта. Примери колкото щеш.

Тази година може и да не стане, но пък догодина управляващите обещават индексиране на пенсиите, които ГЕРБ замразиха заради кризата. Бившите управляващи му отпускаха края, позволявайки козметично увеличение, когато тръгнаха да падат от власт.

А наследниците им все още мислят какво точно да направят с пенсионната система, чиято реформа изисква толкова смели действия, че нито едно правителство не се наема да ги стори.

Докато това продължава и системата се закрепя само при належащи нужди, българските пенсионери ще получават бонуси, съизмерими с трохи, които инфлацията предварително и изцяло ще е похапнала.

Още по-голяма подигравка е жалкото подобие на материалното стимулиране преди избори под формата на еднодневни екскурзии, шапки и други образци на всепартиен инвентар, гарнирани с обещания за достойни старини.

Те никога не идват. Няма да дойдат и за техните внуци, ако любимата дъвка „пенсионна реформа" се разтяга само в хоризонта на добавки, увеличения или 4-годишен мандат. Защото остаряваме бързо.

Според ООН към 2050 г. всеки трети българин ще е над 65 години, а икономиката ще е притисната от 40% по-малко работна сила, плащаща по-високи осигуровки. Как ли ще живеят тогава внуците на днешните пенсионери?

Oще: нои  осигуровки  пенсии  работна сила  хасан адемов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 26.09.201315:02

Дренчев, звучиш много социалкомунистически :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

3 Николай Дренчев | 20.09.201322:06

Защо няма пари?! Къде са парите, които тези пенсионери дадоха на държавата?!
Къде са нашите пари?!
Къде са парите на нашите деца?!
Наказуемо е създаването на финансови пирамиди - ще доживеем ли час за разплата?
Смърт на фашизма, свобода на народа, ДОБРОВОЛНОСТ НА ПЕНСИОННОТО И ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 20.09.201320:03

Сякаш ние след тях сме се родили в по-хубаво време. Вземат ни втора вноска за пенсия, но не се знае дали ще доживеем до пенсия, дали тези пари няма да потънат в някоя офшорка и да се окажем с пръст в уста, което е най-вероятно да се случи. Ако тези пари се внасяха в персонален фонд, можеше да има някакъв шанс за по-прилични доходи в пенсионна възраст. Ама нали и ромите трябва да получават (социални?) пенсии, нищо, че не са работили и са живели цял живот от помощи. Е, има ли справедливост на тоя свят?
Така че спасяването на бъдещите евентуални пенсионери е в собствените им ръце. Това е.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 20.09.201319:22

Една правдива, макар и жестока статия. Положението на възрастните хора е безнадеждно, съдбата им, за огромната част от тях, е незавидна – гладуване, студуване, болести - мизерия. Няколко килограма месо за празниците няма да променят нищо.

Така че, подтекста на статията е, че ако ще им се увеличават пенсиите това трябва да стане в пъти, а не с мижави проценти. А това практически е невъзможно.

Делото на спасяването на пенсионерите е оставено в ръцете на самите пенсионери. Могат да възприемат примера на възрастните ескимоси. Проблем е, че няма бели мечки, но този проблем може да намери решение.

Обществото е безпомощно да направи нещо за тях. Казано философски: родили са се в неподходящо време на неподходящо място. Господ да им е на помощ!
   

оценка

+0 -0