Руска рулетка | webcafe.bg
Webcafe

Руска рулетка

webcafeДияна Костова
13.09.2016, 20:46 (обновена 15.09.2016, 13:59)
ирина бокова и бойко борисов

Снимка: © Министерски съвет

Ако Бокова спечели, печели само за себе си. Ако загуби - връща се в тихия пристан на ЮНЕСКО до края на 2017 г. Нейната игра винаги е с положителен резултат.

Да бъде или да не бъде Ирина Бокова? Това е въпросът, който объркваше всички кадрови сметки на политическата игра в последните 2 години.

Цели 21 месеца минаха от момента, в който Орешарски я номинира за генерален секретар на ООН в последните дни на мандата си, до деня, в който Бойко Борисов най-после клекна под натиска на дежурната група професионални "патриоти" и интелектуалци на повикване.

И като всяка българска работа, българската кампания за покоряване на ООН беше зле започната, необмислена, нескопосано ръководена и по задължение приключи със скандал.

Сега, две седмици преди поредното "решаващо" гласуване в Съвета за сигурност, Борисов реши да играе va bank. Цялата маневра от последните дни трябваше да покаже, че:

1) Ирина Бокова не е кандидат на ГЕРБ (иначе отдавна да я е оттеглил като Румяна Желева);

2) Ирина Бокова не е кандидат на българското правителство (иначе нямаше да си позволи да не се яви в София при повикване от Борисов с оправдания за "натоварения си график в ЮНЕСКО");

3) Ирина Бокова не е единственият възможен кандидат (макар че не желае да се откаже доброволно от битката).

"Ние коктейл даваме в нейна чест, да я представим, а тя..." - едва ли Борисов можеше да демонстрира по-ясно пренебрежението си към Бокова.

Както едва ли има по-грозна обида за един дипломат от сравнението му с печалната калинка Румяна Желева.

От днес нататък цялата кампания на Бокова ще се концентрира върху поправянето на щетите от раздора със собствената й държава. А упоритата й асоциация с България беше единственото алиби пред присъдата "троянски кон на Путин".

Това, което остава неясно, обаче е какъв беше смисълът от подобна рязка маневра в последния момент.

Биографията на Бокова - с всички нейни слабости - е известна отдавна. Известни са и биографиите, и постиженията, че и агентурните псевдоними на поддръжниците й в България. Ясно е, че правителството подкрепи кандидатурата й "с отвращение". Но сега играта се обръща.

Ако шансовете за успех на Бокова са нулирани, ГЕРБ й представи златна възможност да прехвърли цялата отговорност за провала си върху Борисов. А гаранции за успех на "резервата" Кристалина Георгиева - никой не дава.

Оттук нататък - ако Бокова спечели, печели само за себе си. Ако загуби - връща се в тихия пристан на ЮНЕСКО до края на 2017 г. Нейната игра винаги е с положителен резултат.

Да му мислят "стратезите", които решиха да се надиграват на руска рулетка.

Oще: бойко борисов  българия  генерален секретар на оон  дипломация  ирина бокова  оон  русия  троянски кон  юнеско 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2011, 12:29

4 доцент по химия | 18.09.201610:20

Бокова се е подсигурила, също и децата, и внуците, че и правнуците. Апартаменти в Манхатън... Банкови сметки... Далавери като председател на ЮНЕСКО... Какво да говорим? Пука й на черупката дали ще я изберат... Тя е наясно, че другите около нея знаят, че баща й е убиец. С такова потекло малко трудно ще я изберат... Да, децата не са отговорни за родителите си, но десетилетия наред тя е била правоимаща, по-равна от другите. Завършила в Москва, пътувала свободно на Запад... Кой от обикновените хора имаще тази възможност? Лош или много луд
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 14.09.201617:48

Този простак не е правешки, а банкянски. Правешкият беше ниво.

Тодор Живков на гости на неговата приятелка Индира Ганди. Официална вечеря и съответно въпроси към високия гост.
- Господин Живков, какво е вашето мнение за отношенията между Индия и Китай?
А сега де! Ни е да се изкажеш в полза на Индия, защото ще обидиш китайците, ни за Китай, да не обидиш индусите. И накрая, но много бързо:
- Ха-ха! Па вие сте комшии, аз разчитам вие да ми кажете.

Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 14.09.201617:11

Откъде накъде руска рулетка. И какво има да му мислят "стратезите"? При тая рулетка всички патрони са халосни. Анализът е направо възхвала за бате Бойко. Не бил, значи толкова прост. ама Щял да носи отговорност за провала на Бокова. Съмнява ме да се превие под такава отговорност.
И накрая изводът: Бокова няма да остане на загуба. А кой печели и кой губи, при какъвто и да е изход? ООН - не. България - не. Бойко - не. Дияна Костова - тя си знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 13.09.201623:12

това е,товарищи,друьзя...комунизъмЪт ни смачка?!чудя се как този правешки простак се усра накрая-толкоз подлост,подлизурство,гъзоблизане,ку*осмукане за какво? Бесен
   

оценка

+0 -0