Пиши хикс и да бегаме | webcafe.bg
Webcafe

Пиши хикс и да бегаме

webcafeДияна Костова
29.10.2015, 20:24 (обновена 30.10.2015, 18:09)
протокол от сик в софия

Снимка: © ЦИК

Не е важно как се гласува, а как се броят гласовете

Не е важно как се гласува, а как се броят гласовете.

Златно правило на всеки изборен процес - без значение дали изборите се правят в Швейцария или в 16-тата република на СССР, без значение дали залогът е смяна на монархията с "народна" власт или се пита "да имат ли котките адвокати".

Българският депутат е измислил 500 страници изборно законодателство, което може да предизвика главоболие, депресия и изтръпване на крайниците у всеки средноинтелигентен гражданин, направил отчаян опит да проникне в кодирания му замисъл.

Какво остава за онази маса от над 70 000 членове на секционни избирателни комисии, събирани по партийни събрания, общински дружества и пенсионерски клубове един месец преди вота?

Смятайте колко акъл е нужен да броиш бюлетини, щом като навремето ЦИК се принуди да пусне брошура с 13 "правилни" варианта за изписване на хикс в квадрат.

Смешно ви е, ама не е за смях. Погледнете произволен официален протокол от последните избори и ще се удивите.

Две плюс две никога не прави четири. Преференции не се броят, ако не са за "наша" партия.

На места гласовете за партиите чак не се виждат от грешки, драсканици и подписи за "легитимация". Като за без пари - толкова, както е казал народът.

Колкото по-високо върви йерархията на сикове, рикове, оикове, цикове и прочее бюрократични абревиатури, толкова по-умопомрачителен изглежда пейзажът.

Всевъзможни никому неизвестни и плашещо налудничави хорица се разпореждат с изборите като звеноводи в ТКЗС.

Някаква началничка от "Пазари Запад" в Люлин, която по партийно поръчение се оказала председател на общинска избирателна комисия, решила да държи под ключ 5000 жени и мъже в продължение на 36 часа - просто защото "това й е в компетенциите" и няма сила на земята, която да я спре.

В неделя циркът ще се повтори, бъдете сигурни - 2/3 от районите в София ще гласуват на балотаж. Да беше само в София, ама не беше - на 25 октомври същото меле се случи в Пловдив и в Хасково.

132 общини отиват на втори тур, а бабите от секционните комисии отсега се зареждат с мента, глог и валериан.

Човек би си помислил, че след 25 години упражнения по демокрация, все нещо е научено. Уви, не е.

Човек би си помислил, че след като 11-милионна Гърция обявява незабавно всички резултати от задължителните национални избори, значи в една 7-милионна България не може да се чака 42 часа, за да се съобщи избирателната активност. Уви, може.

Както коментира вчера един колега-журналист: "Няма да се учудя, ако въведат електронното гласуване и  направят така, че една лелка да носи флашката с резултатите до ОИК, там друга лелка да преточва информацията и накрая трета лелка да тича с така получения резултат до "Арена Армеец", за да вкарат данните в компютърната система".

Тук не е нужно да си зъл политически гений, да раздаваш капачки за буркани или да плашиш електората с Торбалан. Тук простотията отдавна е спечелила в борбата със здравия разум. Още на първия тур.

Oще: бюлетини  гласуване  избори 2015  местни избори  рик  сик  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.