Войната за военното разузнаване | webcafe.bg
Webcafe

Войната за военното разузнаване

Shooter , www.free-bg.net
08.08.2010, 11:26 (обновена 09.08.2010, 17:18)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

За президента Първанов и сие е важно кой ще оглави военното разузнаване - заради интереси в дългосрочен план

Една тема върви като тънка червена линия тази седмица - кой да оглави военното разузнаване. Представяме една гледна точка, която всъщност разбулва привидната мистерия за широката публика - добър анализ от сайта www.free-bg.net, с незначителни съкращения.

Раздува се поредният скандал - за шеф на военното разузнаване (служба "Военна информация"). Страстите се нажежиха и се стигна до лични обвинения и нападки от страна на президента Георги Първанов срещу военния министър Аню Ангелов.

Според разпространеното от прессекретариата на Георги Първанов съобщение, той бил разбрал за кандидатурата на комодор (равняващ се на бригаден генерал от сухопътните войски) Валентин Гагашев от медиите, разпространили съобщението, че МС е направил официално предложение за назначението. 

Първанов обвини Аню Ангелов, че е подвел премиера Бойко Борисов и МС, сравни действията му с тези на бившия министър на външните работи Румяна Желева с уволняването на посланици и (доста обидно) посъветва военния министър "добре да се запознае" с Конституцията (кратка била и лесно се четяла).

"Войната" продължи да се води чрез преслужбите - в контра-съобщение от военното ведомство беше разпространена позицията на министъра. Според него министър Ангелов е съобщил за кандидатурата на комодора в лична среща с президента на 28 юли, а след един ден е било изпратено и официалното писмо.

Ангелов не отрича, че процедурата по съгласуване не е приключила и оправда решението на МС с необходимостта новият началник на служба "Военна информация" да бъде назначен не по-късно от 1 септември (тогава изтича предизвествието на сегашния й - ген. Пламен Студенков,  който на 14 юли подаде рапорт за освобождаване поради навършване на пределна възраст).

Така практически стана ясно, че Георги Първанов, който не одобри предишното предложение на Аню Ангелов за шеф на военните разузнавачи да бъде назначен ген. Динчо Карамунчев ("недолюбван" от бившия началник на Генералния щаб и сегашен шеф на кабинета на Първанов - ген. Никола Колев), не е съгласен и с кандидатурата на комодор Гагашев.

Според изявленията на президента, нов началник трябва да бъде търсен между хората от самото военно разузнаване.  Стана ясно, че той всъщност подрепя кандидатурата на полковник Венцислав Истатков, заместник-началник на служба "Военна информация". Каквото е и предложението на пенсиониращия се ген. Студенков.

Само на пръв поглед

На пръв поглед спорът е дали военното разузнаване да бъде оглавено от външен или вътрешен човек. Според президента не трябва да е външен военен, защото "принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби".

Според министъра на отбраната е точно обратното. "Аз не бих държал никога началника на служба "Военна информация" 8 години на тая длъжност (ген. Студенков оглавява службата през 2002 г. - бел. ред.). Това е безкрайна рутина и най-важното, че постепенно "Военна информация" се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилното, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторатът на Министерството на отбраната не влиза.

Това ще бъде разрушено. Не може да съществуват такива черни кутии, в които нищо не знаеш какво става. И затова искам да вкарам външен човек там, а не това, което ми се предлага, който през цялата служба е бил в разузнавателно управление и който няма начин да не бъде свързан по някакъв начин с досегашното ръководство", казва Ангелов.

Някой може да твърди, че всичко това е израз на борбата дали да бъде запазено сегашното статукво в разузнавателните служби или не. Т.нар. "цивилно разузнаване" - Националната разузнавателна служба (НСР), е подчинена на президента.

С конституционните си правомощия си на главнокомандващ въоръжените сили, той назначава и шефа на военното разузнаване. Сега ГЕРБ се опитва да изпълни една стара (още от преди 10-12 години) идея - НРС и военното разузнаване да бъдат обединени в една агенция (по подобие на ДАНС), като в пряко подчинение на МО ще остане т.нар. "войсково разузнаване", което осигурява непосредствените бойни операции на армията.

Новата стратегия за национална сигурност...

Още в средата на май стана ясно, че това е включено в разработващата се нова Стратегия за национална сигурност и че това ще стане (вероятно през 2012 г., с изтичането на мандата на сегашния президент - по думите на премиера Борисов, бел.р.) с приемането на специален закон за разузнаването.

Новата агенция, също като ДАНС няма да е подчинена на президента, а на изпълнителната власт в лицето на премиера и МС.

Сигурно има и такива причини. Но Георги Първанов е опитен политик и е наясно, че при сегашната политическа ситуация, той не би могъл да се противопостави ефективно на исканото от ГЕРБ обединяване на военното и цивилното разузнаване. Пък и до реалното му осъществяване, той вече няма да е президент.

От друга страна, ГЕРБ има (поне засега) силни позиции сред избирателите и публично афишираните "съпротивителни" действия на президента му носят по-скоро негативен политически ефект - нещо, което той не би искал. Независимо дали ще се осъществи прословутият му "политически проект".

Тогава? Защо е всичко това?

Остава още един - трети вариант. Новият началник на служба "Военна информация" ще трябва да я "подготви" за сливането й с НРС. Особено на фона на съкращаващата се армия, на финансовото и икономическа криза, това няма да "мине" без съкращения и обновяване на състава й, най-вече - на ръководния. Ако остане "вътрешен" на системата човек (не е задължително да е полк. В. Истатков), той ще запази хората, върху които президентът Георги Първанов и подкрепящите го среди (в и извън БСП) имат влияние.

Това влияние ще се запази и в бъдещата "мегаагенция" за години наред. В случай че дойде "външен" човек, то той ще се освободи точно от тези кадри и ще запази и постави на важните позиции необходимите му (на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Аню Ангелов) хора.

Ето, заради това се води сегашната "война" между президент и министър - кой да има влияние в бъдещата агенция. И всички приказки за "професионализъм",  "приемственост", "черни кутии", "обективна и надеждна информация, "партньорски служби", "чужд опит" и какво ли не още, са просто пушилка, прикриваща реалността.

Що се отнася до самото военно разузнаване, там е ясно - предстои "чистка". Кои ще бъдат "изчистените" ще зависи от новия шеф. И от хората зад него.

Oще: аню ангелов  бойко борисов  военно разузнаване  георги първанов  министър  национална сигурност  нрс  отбрана  президент 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.