Две плюс две е равно на двойка | webcafe.bg
Webcafe

Две плюс две е равно на двойка

Виктория Майер
04.06.2016, 11:24 (обновена 26.06.2016, 10:11)
Математика, училище, изпит

Снимка: © Getty images

Двойките по БЕЛ от двата модула за 7 клас са 759 , а двойките по математика – 3881

Съотношението между двойките по български език и литература /БЕЛ/ и математика на националното външно оценяване е близо 1:6. Така в министерство на образованието прозряха не само, че тази година резултатите от изпитите за 4 и 7 клас са по-лоши от други години, но че има сериозен проблем с подготовката по математика.

Двойките по БЕЛ  от двата модула за 7 клас са 759 , а двойките по математика – 3881

Тъжни факти, които отдавна подозираме всички ние – ангажираните с децата си майки, които напук на модерната тенденция за „демократично образование“, хвърляме все още по едно око върху знанията на отрочетата си. Като родител на петокласник мога да назова и конкретните проблеми с математиката:

1. Децата се отвращават от математика още в начален курс.

2. Училищните учители по математика още в 5 клас абдикират и "предават" децата в ръцете на частните учители. Логиката им е проста: "да му мислят тези, които ще вземат големите пари, ние за 600 лв. заплата няма да си даваме зор".

3. Родителите /ако са по-амбициозни/ водят лична обречена битка с гигантските ями в математическите знания на децата си, която най-често е съпроводена от впрягане на целия семеен математически потенциал в обясняването на задачите, както и от яростни натяквания за бъдещия провал на кандидатстването в 7 клас.

4. Невъзможно и ненужно е мотивирането на децата да умножават петцифрено с шестцифрено число при положение, че калкулаторите отдавна са измислени, а компютърът е настолна вещ. Днешните младежи живеят с три клика в секунда, възприемат света главно през визуално съдържание и на този фон досадата от "изрешаването“ на сборници е съвсем разбираема.

5. Често децата решават тестовете с нацелване, тъй като им е втълпено, че е важен верният отговор, а не начинът, по който се стига до него.

6. Под "урок" в учебниците се разбира решение на 2-3 типови задачи без логични взаимовръзки, без обяснение на алгоритми, а понякога и без ползи в практиката

7. В учебниците има задачи без условия, както и задачи с тотално объркани и неясни условия

Така че подготовката по математиката има нужда от сериозно преосмисляне, ъпгрейдване и синхронизиране с действителността. Има нужда и от въвличане в този процес на информационните технологии, както и на всички заинтересовани лица – експерти, учители, родители и деца.

Нищо от това обаче няма да се случи с преименуване на училищата, със статути на "иновативни училища", с поставяне на "национално отговорни задачи" и с пенсиониране на директори, каквито първи приоритети обявиха от министерството.

Няма да се случи и с възстановяване на учителските събори, както и с всеизвестни демографски констатации от типа "имаме дълго и настоятелно неглижиране на въпроса за децата от ромски произход" /Кунева/.

Средното образование затъва все повече в безсилието по високите етажи на министерството. И колкото повече нови закони се приемат, колкото повече реформи се стартират, толкова повече скоростта по времето губят значение, а пътят е тотално неясен. За цялата държава

И това, че математиката не излиза, ни е най-малкият проблем всъщност.

Oще: алгебра  бел  геометрия  двойки  двойки на матурите  задачи  изпит  изпит по математика  математика  матури  меглена кунева  министерство на образованието  образование  учебник  частни учители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2011, 14:16

6 Dimitrina Boeva | 06.06.201611:16

Проблемът е, че никой не обяснява на децата защо се учи математика. Математиката развива асоциативното мислене и тренира способноста на мозъка да решава проблеми дори на подсъзнателно ниво.
Никой не намира за неестествено, че ако иска да стане футболист, едно дете трябва да ритне топката повече от 100 пъти на ден - за да може да научи краката и тялото си да владеят тази игра, но ако трябва да реши 100 задачи като тренировка на мозъкът бързо да решава проблеми - това се счита за откачено.
Предимствата които има тренирания мозък не се отчитат. Нито това, че изучаването на математика, физика, химия и другите природни науки възпитава отговорност, трудолюбие и дисциплина.
Между другото - граматическите правила също са вид математика, както и структурата на езика. Да се състави правилно едно изречение също изисква асоциативно мислене. В основата на човешкото мислене за взимане на правилни и бързи решения са асоциацийте - съпоставяне на вече извести факти, връзки, природни закони, човешки взаймоотношения.
Ако на едно дете му се обясни с примери и търпение каква е ползата от считаната за досадна математика, вместо да му се втълпява отвращение към нея преди още да е започнало да я изучава, нещата могат да се променят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 04.06.201620:29

Математиците са откачени хора, които вярват, че от факта колко риби е хванал един рибар за два часа, може да се пророкува колко риби ще хванат двама рибари за пет часа. луд!?!?!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

4 ImaIma | 04.06.201616:34

По - лесно е да се влагат хиляди левове в камери и други технологии за следене на учениците да не преписват, отколкото да ги научат действително на нещо.

Израснал съм в скапана образователна система и колкото повече гледам учениците по уличите толкова повече се убеждавам, че тази система става все по - зле.

Та наливайте още пари там където не трябва. Ах забравих, то така си прибирате парите от тези дейности, извинявам се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

3 goni | 04.06.201613:53

Абе, аджеба дали някой се е опитал да обясни на децата, какво е математика, защо е важна, има ли връзка не само с инжинерите, а и с много други специалисти търсени изключително много по-цял Свят! И оправданията че децата не разбират не важат! Децата ни са умни и разбират! Ама, все някой трябва да се занимава с тях, а напоследък такива хора трудно се намират, особено в България!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 04.06.201612:30

Да ви напомня за пореден път, че причината, поради която в средното образование няма и няма да има никакви смислени и съществени реформи, е държавната политика народът да се опростачва на всички нива - и чрез образованието, и чрез телевизията.
На ниво министерство на образованието Кунева засега се справя доста добре с поредните безсмислени "реформи". Във висшето образование също няма смисъл да се правят никакви реформи и промени, защото контингентът на висшето е бивш контингент на средното, така че няма как да има изненади. А няма как и да наваксаш за 4 години това, което се взема за 12 и очевидно е пропуснато.
Спасението от опростачването и оскотяването на децата най-общо е в ръцете на родителите им, доколкото могат да си го позволят. Ей, затова децата ще заминават за чужбина и затова тук нищо хубаво не се очаква да се случи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 04.06.201612:16

Математиката не е само аритметика, както опростенчески я неглижирате. Вероятно може да се каже това за малките класове, но по-натам тя е много аналитично мислене, спазвайки съвсем строги правила. Една задача може да се реши по много начини, това е харесвано, поощрявано и наблюдавано с интерес от умните учители по математика. Те не държат да видят единствено "тяхното" си решение, нито пък непременно най-краткото. Дори видимо се забавляват с разнообразието в решенията, които предлагат мислещите ученици.


В учебниците било имало "задачи без условия" (т.7) ?????? Само това като прочете човек и му става ясно, че писанието е на лаик.
   

оценка

+4 -0