Нашата полиция се пази | webcafe.bg
Webcafe

Нашата полиция се пази

Webcafe.bg
03.11.2015, 18:53 (обновена 04.11.2015, 19:52)
протест на мвр блокира орлов мост

Снимка: © webcafe.bg

Полицаите не дават вид, че опитват да направят работата си по-ефективна. Вълнуват се 20-те си заплати при пенсиониране и 10-те дни повече отпуск

България харчи двойно повече от средното в ЕС за вътрешен ред и сигурност и тройно повече от северните страни. Сега почувствахте ли се по-сигурни?

България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията, с високо ниво на пътно транспортни произшествия, висок дял на нерегистрирана престъпност, висока корупция вътре в средите на служителите на реда и т.н.

Не е чудно, че коментарите под всяка новина за съкращаването на социалните облаги за МВР преливат от злорадство.

95 процента от бюджета на полицията отива за заплати, а голяма част от служителите на МВР са чиновници, които се ползват от облаги, оправдани само за хората, които си рискуват живота, жертват съня и прочее неудобства, които идват заедно с униформата.

Вместо да настояват по-голям процент от над 1 млрд-ния бюджет на МВР да отива за нова техника, коли, по-добри условия на труд, униформените излизат на улицата, за си искат привилегиите, свързани с края на кариерата им.

Разбираме вълненията на полицаите за 20-те заплати при пенсиониране и 10-те дни повече отпуск, но не разбираме високото ниво на толерантност към корупцията в собствените им редици, към мърлящината, към наднорменото тегло, което сякаш идва заедно с пагона.

Не е нормално недоучили момчета да стават полицаи само, защото им се струва сигурно.

"Реформата", която министър Бъчварова обяви е за разделяне на служителите, които работят в най-тежки условия, от всички останали. С другите думи - привилегии ще има, но само за онези, за които са предвидени.
И все пак е малко трудно да наречем това "реформа на Бъчварова", защото до момента повече прилича на съкращенията на Горанов.

"Ще покажем на обществото какво е да живееш в хаос, без полиция” - оплакваха се във вторник служители в МВР - така не можели да си планират живота. Добре дошли в нашия свят!

Oще: бюджет  владислав горанов  дгу  мвр  полицаи  полицейски синдикат  полиция  привилегии  придобивки  протест  протест на полицаи  румяна бъчварова  синдикат 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

51 dedo adji | 06.11.201519:48

Гони, бил/а ли си пионер/ка. Редиш приказки като на пионерски сбор от 60-те. Нашата (откъде накъде нашата?) полиция никога не е била част от народа, нито когато беше народна милиция, нито след това. Това е една каста, която се храни от народа без да изпълнява функциите си. Впрочем, и функциите й са мъгляви, и задачите, които й се поставят в малка степен съответстват на това, от което народът се нуждае и има право да изисква. Синовете и дъщерите на обикновените българи след като се включат в тази каста вече не са обикновени българи. И когато по една или друга причина я напуснат си остават свързани с кастата, дори и когато попълват редовете на мутрите без униформа. Кой се е опитвал да омаскари полицията, че и не е успял. ти чувал/а ли си добра дума за нея? Аз не съм. След полицията следва МО. Не, армията беше преди полицията. А като няма армия, за какво ни е МО. След полицията, дай, Боже, да последват магистратите. Народът нищо няма да загуби. Заблуждаваш се и за приема в Европа. Тя приема с отворени обятия циганите от Сирия и Сомалия и експедира обратно тези от България и Румъния. Като блудница вавилонска, както е наречена в народната песен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

50 pixie | 06.11.201519:02

Никой бюджетен в тая страна не е доволен от заплатата си - нито полицаи, нито пожарникари, нито лекари (с някои изключения), нито учители. Да не говорим за хората с по-ниска квалификация, мнозинството от които са на минимална заплата и в частния/сивия сектор.
Нека направят заплатите и на полицаите, и на учителите, и на всички по 1000, 1500 лева минимум, НО да се направи и подбор на кадърните, можещите и мотивираните и да има контрол, за да не забравят за какво са наети. Който не става, да си ходи. Така правилните хора ще са на правилните места. Работещите ще имат стимул да работят и да се развиват. Учениците ще имат стимул да учат в училище, за да са конкурентни след това. Но това може да стане, ако има истински подбор на подходящите за съответната длъжност хора, а не според подходящите роднински, приятелски и любовни отношения и връзки.
Така и учителите ще си гледат съвестно работата, и полицаите ще вършат работа, няма да наглеят и дебелеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

49 dedo adji | 06.11.201515:02

Роуане, пак откриваш Америка. Че може и без ГЕРБ, БКП (пардон, БСП) и ДПС (другогто е миманс) знаят даже Бойко, Сер Гей и Местан. Ние можем, ама те не могат. Армията и полицията са оперетни, здравеопазването е в колапс, образованието произвежда дебили а правосъдието е проядено и в червата. И какво? Животът си тече. Ти си жив, аз съм жив, още 5 милиона са живи и 2 милиона полуживи. Ако не ни нагази турски аскер или афроазиатски имигранти животът продължава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

48 goni | 06.11.201514:53

Абе,момчета и тук таме момичета!Усмивка Не разбрахте ли за какво става въпрос?! Така наречените български политици-извинявам се за мръсните думи се опитват отдавна да настроят Българският народ срещу родната полиция! Нашата полиция може да е всякаква, за нея може да се изпишат какви ли не епитети! Но,не случайно досега не успяват да я омаскарят пред Народа! Там служат синовете и дъщерите на обикновените българи, а не на разни уяли се мастии!!! Просто тя е част от нашия народ! Не се заблуждавайте! След МВР идва ред на МО! А,след тях на целия останал в тая държава народ! Както пише в една дебела книга-всеки по реда си! Но смятам че за малкото останал народ в страната няма да е проблем да емигрира!Европа глътна като горчив хап за година близо 1 милион араби афганистанци сомалийци ! Колко му е да преглътне и малкото останали българи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

47 Rowan | 06.11.201509:47

Вижте сега другари, ще ви кажа една проста истина, твърде полезно за вас ще е да я проумеете. А Истината е: държавата прекрасно може да си функционира без ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, Атака и прочее паразитни лапащи стотици милиони легални субсидии и около милиард на година от политически чадъри формирования. Но без полиция, армия, правосъдие, образователна система и здравеопазване, просто ще престане да съществува. Министърката онзи ден даде пример с Грузия, как при подобни протести уволнили поголовно хиляди полицаи. Аз съм ходил в Грузия другари, и уверявам ви, вие не бихте искали да живеете в страна като Грузия. То към момента 2 милиона българи в трудоспособна възраст не искат да живеят тук, представям си колко ще останат, ако станем като Грузия.

И втора проста истина: можете колкото си искате да тропате с краче, щото искате такава или онакава полиция, да дойдели нам-си-кви-си хора в нея (Мима) и прочее, но простата истина е, че с такова заплащане няма да стане. Вие продължавайте да се упражнявате в политическа реторика още толкова десетилетия, колкото живот ви остават, но държавата ни ще е точно толкова скапана, колкото и през последните 26 години, ако нивото на доходите се запази. Между другото, знаете ли че, както в Германия доходите на полицаите са 7 пъти по-високи от на нашите, така и Германия има 7 пъти по-малко луксозни автомобили на глава от населението, а нашите луксозни автомобили са економи клас в сравнение с луксозните автомобили, които съм виждал по неасфалтираните илици на градовете в Грузия. Забавна корелация, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 06.11.201509:15

Мануела, каквато си ни е емоционална, се изхвърля. И аз знам 150 килограмови полицаи, ама повечето са под 100. И са затлъстели не от преяждане с боклуци а от лежперлък. А Деосвин бърза да ги ожали за ниските доходи и некачественото хранене вследствие на които. Нали на става дума за NYPD. Не, че той е по-добре защитен в Ню Йорк, ама нейсе.
Но да се върнем в началото. "Ще покажем на обществото..." Е, показаха. За четирите дни, в които вместо да си гледат работата, протестират, някой чул ли е за увеличен брой катастрофи, грабежи и изнасилвания? Аз не съм, но съм готов да приема поправка. Значи, каквото с тях, такова и без. Тоя автогол не им го забиват Бъчварова и Горанов.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

45 Алилуйщина | 06.11.201500:25

И поради какви причини за вътрешна сигурност трябва да плащаме четири пъти повече, отколкото за здравеопазване и образование, при това положение?
----------------------------
При т‘ва положение се плаща без „причини“..за вътрешна сигурност.
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

44 Mako | 05.11.201521:59

Алилуйщина | 05.11.201512:24
Аз също,с двe ръце подкрепям Rowan.
Каквото ни е здравеопазването, образованието, армията и всичко останало такава е и полицията
****************************

И поради какви причини за вътрешна сигурност трябва да плащаме четири пъти повече, отколкото за здравеопазване и образование, при това положение?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 05.11.201519:13

>За това средностатистическото ченге е стоипеесе кила живо тегло и едвам ходи

In all fairness, затлъстяването е по-често следствие на неправилно хранене, към което са по-склонни хора с по-ниски доходи, и, съответно, не е пряко следствие на високи доходи. В противен случай, например, програмистите в България трябваше да са по 300 кила живо тегло, щото взимат средно над два пъти повече пари от полицаите.
Тоест, затлъстяването на полицаите би могло, поне отчасти, да е следствие от ниски доходи, но не непременно, защото съществуват много други фактори, които корелират силно със затлъстяването - например, образованието.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

42 Bichkiiata | 05.11.201515:30

м/у другото ченгетата в Квебек и те са в ефективна стачка от 2 години, което се изрази в облепяне на полицейските им коли с профсъюзни стикери и носене на камуфлажни гащи или розови джинси....май им харесва и не знам ако някога се свърши таз стачка, как ше ги накарат да си сложат униформените гащи. Имаше няколко десетки случаи в които бяха изхвърляни от съдии заради циркаджийския им вид при присъствието им в съдебните зали в качеството им на свидетели или на охрана та се принудиха там ( в съда) да не стачкуват
   

оценка

+0 -0