Tерапия ще има за всички | webcafe.bg
Webcafe

Tерапия ще има за всички

manuelaМануела Геренова
11.07.2017, 15:21 (обновена 13.07.2017, 21:32)
завършване, абитуриент, дипломиране, диплома, мацка, университет

Снимка: © Instagram

Добрата новина - терапия ще има за всички

За седма поредна година "Психология" е най-желаната специалност в Софийския университет, изпреварвайки публична администрация, социология, английска филология, компютърни науки, софтуерно инженерство и българска филология.

За тази меко казано странна подредба вероятно трябва да благодарим на киното и телевизията.

Дали първенството на специалност "Психология" има нещо общо с холивудските продукции? В "Анализирай това" психологът е мъдър опитен човек с очила (контролирано луд), който с благ тон кани пациента си да полегне на кадифена кушетка в махагонов кабинет и взима по 400 долара на сеанс. Колко ли бъдещи студенти вече "харчат" спечелените пари, четейки това описание?.. Това обаче го няма дори в родните риалити формати тип "Съдби на кръстопът".

В тях ходът на предаването се дирижира от психолог, който следи отблизо житейските катаклизми на героите и дава съвети между сцените. Той, психологът, обикновено е Тя - със загрижен поглед и умерено скръбен, но добре овладян глас. Стайлингът й е безупречен, а кожата опъната, въпреки годините. Тя посреща с еднакво изражение всички евтини истории: леки жени, любовници, потърпевши от изневяра, хванати в изневяра. Нито един случай не може да й се опре, а хепиендът е гарантиран.

Подозираме, че след поредното облъчване с този тв-шедьовър Мария от 12-ти "Б" е преценила, че това е работа тъкмо като за нея - ще завърши една психология и ще я вземат в някоя телевизия. Ще я гримират, ще я обличат и ще й дават космически хонорари, за да говори мъдри мисли на килограм.

Втора в класацията е специалност "Публичната администрация".

По телевизията може и да няма предавания, в които завършилите тази дисциплина коментират действието със задгробен глас или биват затворени в луксозната къща на Големия брат, но пък има сутрешни блокове. А у нас всичко важно се случва именно там.

В словосъчетанието "Публична администрация" се крие отколешната мечта "учи, мама, за да не работиш". В младите глави се въртят красиви образи като "работа от-9-до-5". И един час обедна почивка. Я в някое министерство, я в някоя агенция.

Картинката в мечтите им се допълва с големи отпуски, добри осигуровки, както и от вълшебни думички като усвояване на еврофондове, работа по европроекти и командировки в Брюксел.

На трето място идва друга силно застъпена в медиите специалност - социологията. В страна, в която изборите са по-често от високосните години, никак не е случайно, че на социолозите се гледа като на хора, които взимат и дават властта.

Оставаме с впечатлението, че тази дисциплина е за умните глави, за които психологията е твърде лековата. Едно е да изповядваш алкохолици и объркани тийнейджърки, друго е да казваш кои са силните на деня.

Освен това нямаха ли българските социолози нещо общо с голфа?

На пето място попада "Българска филология". Това е митична специалност - всеки я е чувал, но тези, които не са я изучавали, нямат и представа какво се преподава там. Съответно: никой не знае за какво му е точно тази диплома, но много я иска.

Преди години специалността е създадена, за да подготвя адекватно учители по български език и литература. В момента обаче в общественото пространство обикалят не един и двама филолози, които работят всичко друго, но не и преподаватели. Те са журналисти, коментатори, анализатори или крайно неясната професия културтрегери. Нещо като публичната администрация без командировките до Брюксел. Сутрешен блок, здравей.

Тук отново говорим за силно влечение към публични изяви, показване НА телевизора или в краен случай - по пресата. Момичетата на свой ред сигурно имат надеждата да си намерят уютна позиция в някое "женско списание", където да пишат (грамотно) за секс и гримове колкото им душа иска.

Така в шеги и закачки изминава още една кандидатстудентска кампания, която е нещо като кастинг за програмата на телевизията. А който не се уреди нито за психолог в "Съдби на кръстопът", нито за коментатор в сутрешния блок, винаги може да се пробва в някое музикално риалити.

България може и да си няма много кадърни инженери и финансисти, но пък след някоя и друга година никой няма да успее да ни бие по брой психолози на глава на населението. Терапия ще има за всички.

Oще: английска филология  българска филология  изпит  изпити  кампания  кандидат-студент  кандидат-студентска кампания  компютърни науки  психология  софтуерно инженерство  студент  филология 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

17 peta_wawa | 13.07.201714:55

Това е тенденция не само в България. Децата са тотално без никаква представа какво искат и какво биха могли да работят. Повечето даже не се заблуждават че бъдещето ще включва кушетки и много пари, просто искат унижерситетски експириънс. Родителите им също - "Да иде в колежа, да види как е, иска детето..." Ако имат късмет, родителите им имат бизнес, където ще ги наместят след време. Ако не - ще кандидатстват за всякакви ентри левъл мениджърски позиции, защото могат да пищат и четат, а и поназнайват човешката природа, какво друго ми трябва на един офис-пъдар Усмивка ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 13.07.201714:48

Не мисля, че е чак толкова лошо, че има много университети и специалности и се намират студенти за всичките. Няколкогодишен, пък дори и в най-пасивна форма, престой в тях е винаги по-добър от седене в кафене с тъп поглед , втренчен в телефона. Дори и да е форма на скрита безработица за 5 годишен период от живота на някои младежи, е по-добрият вариант от ежемесечно подреждане с циганите пред социални грижи. Съвсем друг е въпросът за следваща професионална реализация по тези специалности. Това е техен свободен информиран избор.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 13.07.201712:53

Пикси и рибата, много сте прави, но темата беше не писюрското качество на образованието а ориентацията на кандидатите. Не е редно да виним само тях, това виждат откак са се родили. И които усещат, че не могат да се реализират като мутри или манекенки гледат да седнат на държавната софра или в някоя пундация. Не, че няма и няма да има още дипломирани психолози, поолитолози, социолози и филолози да мият чинии. За толкова хуманитарци няма хляб в България, по света още по-малко. Има все пак и технически университети. Четвъртината от техните випускници да излязат качествени, все файда. В края на краищата, и от Оксфорд и Кеймбридж не излизат само Стивън Хокинговци, а и Тони Блеъровци и Бил Клинтъновци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

14 pixie | 13.07.201712:18

thefish33,
въпросът е, че никой не иска да го промени. Иначе хората или институцията, която трябва да го направи, е министерството на образованието. И по-точно трябва да се промени начинът на финансиране на вузовете, както и да се намали броя им. Защото държавната субсидия е на база брой студенти и на влизане, и на излизане. Ако има яка цедка на излизане и се дипломират наистина можещите и знаещите, проблем няма да има. Но докато се дипломират всички, на всяка цена, резултатът ще е този - плачевен. Така че топката е най-горе. Нито преподаватели, нито студенти са виновни. Ако преподавателите не са натискани да пишат тройки, за да задържат студентите, ако наистина са взискателни, както им се иска, качеството на образованието ще е много по-високо. Но щом е свързано с пари, които университетът няма да получи, защото няма достатъчно студенти или се отказват, щото било трудно, няма как нещата да не са на това дередже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

13 thefish33 | 13.07.201710:00

Пикси, така е, аз само констатирам.Въпроса е как и кой трябва да промени това.Ако преподавателите започнат наистина да искат да се учи за всякаква оценка различна от 2-ка, аз мисля, че нещата ще тръгнат в правилна посока.Пък ако мамините студентчета не им изнася, да отиват да мият чинии, там акъл не трябва.Така поне ще учат тези, които наистина искат да знаят, и ще излизат качествени кадри (евентуално).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

12 pixie | 13.07.201708:32

thefish33,
само да попитам кой е виновен за ситуацията, която описваш? Във всеки случай не са студентите. Сещаш се за баницата, кой я дава, кой яде, и кой виновен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2017, 00:29

11 Bobo | 13.07.201700:35

Аз съм психолог и MD. Много от мойте колеги също....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

10 thefish33 | 12.07.201719:00

Незапознатия, като гледам, теб вече са ти я направили трепанацията на главата Mr. Green
Университетите веча са подкарали на кило да излизат студенти, че да не им сецнат субсидиите, това няма как по-ясно да си личи по специалностите, които са предпочитани.
Не говоря, че някои учат, за да научат наистина нещо, ама как пък когато тябват вече инженери от всякакви специалности, никой не ще да напъва за такова нещо.Явно инженерните специалности искат учене, а на народа не му се учи масово, щото 3-ка се пише е така, просто щото (евентуално) си на лекции...
И го знам от първа ръка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.06.2017, 08:05

9 Незапознат | 12.07.201717:20

Колкото пъти прочета заглавието, толкова пъти прочитам Трепанация за всички. Слочаенос?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 12.07.201714:31

Хубави сметки, ама имам едно предчувствие, че много от тях ще излязат без кръчмаря. Айде, психолозите ще ги настаним, те едва ли са стотици. Тия от публичната менструация, обаче, ще станат хиляди, и мнозинството ще търкат столовете по офисите за 7-800 лв. Единици ще стигнат до положение да лапат европейски фондове и рушвети. Социолозите и те станааха много, ще си ядат хлябя един на друг. С какво ще си вадят хляба филолозите, да питаме Мануелка. Аз от 35г. живея с една филоложка, ама тя беше учителка.
   

оценка

+1 -0