Необходимите пирати | webcafe.bg
Webcafe

Необходимите пирати

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
24.10.2016, 19:14 (обновена 25.10.2016, 17:51)
компютър

Снимка: © Getty Images

Варианти бизнесът да се "справи" с пиратството и да спечели от него със сигурност са много, въпросът е да се експериментира с морето от възможности

Спирането на Zamunda.net, Zamunda.se и Zelka.org* предизвика смут в цялата страна, сякаш някой е дръпнал шалтера на интернет. Във форумите се започнаха се спекулации дали полицията „пак имитира дейност" (ГДБОП отрече да има общо), спирането им се обвърза с DDoS атаката от 21 октомври, но без реални аргументи как точно това може да е вярно.

Каквато и да е причината за спирането на замундите, фактът е, че за всички те са важни.

Независимо дали живееш в София или в Полски Тръмбеш, чудесна е възможността да си един от първите, които гледат нов епизод на любим сериал. Ако не успееш да гледаш филм на кино, рано или късно ще се появи в Арена или в някоя от замундите - най-популярните места за теглене на каквото и да е. Ако случайно пък го няма там - насреща са The Pirate Bay или който и да е от руските сайтове за торенти (там добавяне на PDF след заглавието на книга лесно ви отвежда към нейно пиратско копие и то на български). Искаш игри - торент сайтовете са насреща (Всеки истински геймър обаче знае, че за да си в голямата игра, трябва да си платиш - с пиратски версии не става).

Торент тракерите отдавна се превърнаха във важна част от всекидневието. „Пиратството" днес не е толкова страшно, колкото мнозина многократно се опитваха да го представят. Торент тракерите имат важен културен смисъл. В тях всеки може да намери трудни за откриване филми, дори и да се налага да почака няколко дни, докато успеят да се свалят. Може да намери и такива, които вече са минали по кината и единственият начин да ги гледаш, е ако откриеш отнякъде диск, който евентуално да си поръчаш и да се надяваш филмът да си струва. Те дават възможност за лесно надникване към голямата култура или към културата на големия свят.

Това, че торентите имат важен смисъл за развитието в нашите географски ширини, стана ясно още при срещата на Бил Гейтс с румънския президент Траян Бъсеску през 2007 година, когато държавният глава призна какво огромно значение е имал пиратският Microsoft за развитието на Румъния. И въпреки че тогава борецът срещу пиратско съдържание може и да е останал неприятно изненадан, фактът е, че заради пиратското използване тогава, по-късно легалният Windows се е превърнал в неизменна част от държавната администрация (и вероятно същото е валидно за цяла Източна Европа). Да не говорим и за това, че пиратството кара доставчиците на услуги да стават по-гъвкави и по-бързи.

Редица музиканти отказват да остават верни на музикалните лейбъли, които вокалът на Radiohead Том Йорк нарече „потъващи кораби". През 2014 година той пусна свой албум в BitTorrent. И защо не, след като няколко години по-рано групата му пусна албума си Hail to the Thief за свободно сваляне с идеята, че феновете могат да платят за него, колкото пожелаят. Така средната му цена стигна до близо 3 британски лири.

Варианти бизнесът да се "справи" с пиратството и да спечели от него със сигурност са много, въпросът е да се експериментира с морето от възможности. Затова и сега, когато спряха да работят замундите, никой не каза "така им се пада". Това вече звучи архаично.

*И трите сайта вече са активни.

Oще: arena  zamunda  zamunda.net  zamunda.se  гдбоп  интернет  кино  пирати  пиратство  смут  социални мрежи  телевизия  филми 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 25.10.201617:03

Сто пъти съм казал каква трябва да е политиката. Пуска се кой каквото намери за добре. Който се оплаче и протестира за нарушени авторски права, материалът му се сваля веднага без коментар. Правата са негови, сваляш и не разсъждаваш. Има закон и той не се обсъжда. Като се оплачат двама души, се свалят 2 материала, като се оплачат двайсет хиляди, се свалят 20 000 материала. Другото продължава да стои. Толкова е просто.

И това именно заради културата, която световно вече никаква я няма. Никой няма да се оплаче заради рядък запис на Бетовен или за някакъв филм от 1958 година, но базов за киноизкуството. Като се оплачат за най-новия и най-модерен филм, ще свалят и него. Трябва да има някакъв ред.

В същото време един друг сайт, понеже си няма работа, а много обича клюката, вие на умряло, че ГДБОП не прави нищо и че сме втората по пиратство държава на света. Не знам защо им е да раздухват нещата точно по този начин. Всъщност знам и съм го написал по-предното изречение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 25.10.201611:27

Уеб@ти кликбейта. Статията, де.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 24.10.201622:04

Първо, не знам замунда да е спряла. Второ, плащаме на интернет доставчици, топката е в тях, да се оправят. Трето, не във всички населени места има кина, както едно време. Не е проблем на жителите на тези места. Имат право да гледат филми. И сериали.
   

оценка

+0 -2