Необходимите пирати | webcafe.bg
Webcafe

Необходимите пирати

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
24.10.2016, 19:14 (обновена 25.10.2016, 17:51)
компютър

Снимка: © Getty Images

Варианти бизнесът да се "справи" с пиратството и да спечели от него със сигурност са много, въпросът е да се експериментира с морето от възможности

Спирането на Zamunda.net, Zamunda.se и Zelka.org* предизвика смут в цялата страна, сякаш някой е дръпнал шалтера на интернет. Във форумите се започнаха се спекулации дали полицията „пак имитира дейност" (ГДБОП отрече да има общо), спирането им се обвърза с DDoS атаката от 21 октомври, но без реални аргументи как точно това може да е вярно.

Каквато и да е причината за спирането на замундите, фактът е, че за всички те са важни.

Независимо дали живееш в София или в Полски Тръмбеш, чудесна е възможността да си един от първите, които гледат нов епизод на любим сериал. Ако не успееш да гледаш филм на кино, рано или късно ще се появи в Арена или в някоя от замундите - най-популярните места за теглене на каквото и да е. Ако случайно пък го няма там - насреща са The Pirate Bay или който и да е от руските сайтове за торенти (там добавяне на PDF след заглавието на книга лесно ви отвежда към нейно пиратско копие и то на български). Искаш игри - торент сайтовете са насреща (Всеки истински геймър обаче знае, че за да си в голямата игра, трябва да си платиш - с пиратски версии не става).

Торент тракерите отдавна се превърнаха във важна част от всекидневието. „Пиратството" днес не е толкова страшно, колкото мнозина многократно се опитваха да го представят. Торент тракерите имат важен културен смисъл. В тях всеки може да намери трудни за откриване филми, дори и да се налага да почака няколко дни, докато успеят да се свалят. Може да намери и такива, които вече са минали по кината и единственият начин да ги гледаш, е ако откриеш отнякъде диск, който евентуално да си поръчаш и да се надяваш филмът да си струва. Те дават възможност за лесно надникване към голямата култура или към културата на големия свят.

Това, че торентите имат важен смисъл за развитието в нашите географски ширини, стана ясно още при срещата на Бил Гейтс с румънския президент Траян Бъсеску през 2007 година, когато държавният глава призна какво огромно значение е имал пиратският Microsoft за развитието на Румъния. И въпреки че тогава борецът срещу пиратско съдържание може и да е останал неприятно изненадан, фактът е, че заради пиратското използване тогава, по-късно легалният Windows се е превърнал в неизменна част от държавната администрация (и вероятно същото е валидно за цяла Източна Европа). Да не говорим и за това, че пиратството кара доставчиците на услуги да стават по-гъвкави и по-бързи.

Редица музиканти отказват да остават верни на музикалните лейбъли, които вокалът на Radiohead Том Йорк нарече „потъващи кораби". През 2014 година той пусна свой албум в BitTorrent. И защо не, след като няколко години по-рано групата му пусна албума си Hail to the Thief за свободно сваляне с идеята, че феновете могат да платят за него, колкото пожелаят. Така средната му цена стигна до близо 3 британски лири.

Варианти бизнесът да се "справи" с пиратството и да спечели от него със сигурност са много, въпросът е да се експериментира с морето от възможности. Затова и сега, когато спряха да работят замундите, никой не каза "така им се пада". Това вече звучи архаично.

*И трите сайта вече са активни.

Oще: arena  zamunda  zamunda.net  zamunda.se  гдбоп  интернет  кино  пирати  пиратство  смут  социални мрежи  телевизия  филми 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 25.10.201617:03

Сто пъти съм казал каква трябва да е политиката. Пуска се кой каквото намери за добре. Който се оплаче и протестира за нарушени авторски права, материалът му се сваля веднага без коментар. Правата са негови, сваляш и не разсъждаваш. Има закон и той не се обсъжда. Като се оплачат двама души, се свалят 2 материала, като се оплачат двайсет хиляди, се свалят 20 000 материала. Другото продължава да стои. Толкова е просто.

И това именно заради културата, която световно вече никаква я няма. Никой няма да се оплаче заради рядък запис на Бетовен или за някакъв филм от 1958 година, но базов за киноизкуството. Като се оплачат за най-новия и най-модерен филм, ще свалят и него. Трябва да има някакъв ред.

В същото време един друг сайт, понеже си няма работа, а много обича клюката, вие на умряло, че ГДБОП не прави нищо и че сме втората по пиратство държава на света. Не знам защо им е да раздухват нещата точно по този начин. Всъщност знам и съм го написал по-предното изречение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 25.10.201611:27

Уеб@ти кликбейта. Статията, де.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 24.10.201622:04

Първо, не знам замунда да е спряла. Второ, плащаме на интернет доставчици, топката е в тях, да се оправят. Трето, не във всички населени места има кина, както едно време. Не е проблем на жителите на тези места. Имат право да гледат филми. И сериали.
   

оценка

+0 -2