O tempora, o избори | webcafe.bg
Webcafe

O tempora, o избори

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
15.10.2015, 18:16 (обновена 19.10.2015, 09:34)
АБУЧ

Снимка: © abgschool.org

Сработи с турската версия на песента за Райна княгиня, сработи и сега с поредното заличаване на стихотворения на Ботев и Вазов от учебниците. Просто като детска игра - по време на избори, изобщо при всякакви неудобни ситуации, най-лесно и най-рентабилно е да жегнеш патриотарите, с каквото има. Е, сега се намери и с кого.

Първият път, когато се заговори „Аз съм българче" на Вазов да бъде премахнато от читанките беше по време на кабинета „Сакскобургготски". В последните поне три години от задължителната програма отпадат глави от романа „Под игото", както и някои творби от сборника „Епопея на забравените".

Последният път, когато "Майце си" на Ботев щеше да изостави учебниците по литература беше през лятото на 2013-та, в разгара на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Всичко приключи с „кризисно спасяване на класиците" и прехвърляне на топката към служебното правителство на Марин Райков.

Именно към въпросния проект навежда разкритието на вестник „Труд", че в спешен порядък експерти в МОН подготвят исторически катарзис в учебното съдържание по литература. Застрашени са Ботев, Вазов и Шекспир, както и преди две години.

Само че това не е точно така.

Първо, пресният нов Закон за училищното и предучилищното образование постави срок от един месец на ресорното министерство да утвърди държавните образователни стандарти, с които в последствие ще бъдат написани и напечатани така необходимите и дългоочаквани нови, нормални и разбираеми учебници - да се надяваме, разбира се.

Второ, всеки път, когато някой експерт е предлагал редуциране на произведенията на абсолютните титуляри в програмата Вазов и Ботев, всеки просветен министър веднага е скачал да ги защити, както казахме - от времето на НДСВ досега. Това означава, че е нужна политическа воля да се променят очевидно неефективните учебни планове.

Питаме се дали сега има такава, при положение че ГЕРБ имаше два мандата да мисли по темата, а сега в коалицията им присъства Патриотичният фронт.

Трето, фокусът върху Ботев и Вазов заплашва за пореден път да прати един иначе важен проблем в безплодното националистическо поле на разговор, където всяка една промяна е просто обречена.

България постоянно пропада в международните изследвания за качеството на образованието, а учениците масово изпитват ужас да разбират и да разсъждават върху текст, както и да пишат върху него. В момента обучението по литературата свършва с Димитър Димов, Талев и дисидента Атанас Далчев.

Прекрасни автори, няма спор, но къде е Георги Марков? Защо метрото да е в буквара, а в последните класове да не се изучават съвременни автори, дори не претендираме да са само български.

Дебатът за актуализиране на учебното съдържание закъсня с години - и е много важно най-сетне да се състои. И не само за литературата. Поне до изборите обаче, няма шансове това да се случи.

* O tempora! O mores! - фейлетон от Христо Ботев, отпечатан в първия брой на в. "Будилник" (1873)

Oще: аз съм българче  закон за училищното образование  избори  майце си  министерство на образвоанието  мон  средно образование  учебници  учебници по литература  учебно съдържание  христо ботев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 15.10.201519:53

........смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!..........
   

оценка

+1 -0