Гледай Гърция, мисли за България | webcafe.bg
Webcafe

Гледай Гърция, мисли за България

Дияна Костова
26.01.2015, 20:06 (обновена 30.01.2015, 13:14)
атина след победата на сириза

Снимка: © Getty images

Електоратът има онова неприятно качество, че е твърде злопаметен към неспазените обещания, макар че проявява тревожно нисък праг на самокритичност към лошия си вкус.

Никак не е лесно да се ориентираш в международното положение, ако чакаш ориентир от българските политически лидери.

Докато на запад от Калотина се чува полифонично "венсеремос", примесено с чистосърдечен ужас от апокалиптичния потенциал на политическата ситуация у комшиите, тук, в София, е пълно мъртвило.

Един Сергей Станишев се опита да направи разбор след мача - поредна загуба за ръководената от него евролевица - а то никой не му обърна внимание (неслучайно).

Само че изборите в Гърция ще се окажат много важни за България, защото показаха нагледно къде бъркаме всички - и народът, и народните трибуни.

1. Не става само с тояга, трябва и морков.

Много важен урок за плеядата звездни представители на българската монетарна школа, която или затяга колана до несвяст, или генерира рекордни дългове на сметката на следващите поколения. Или и двете заедно. Само че политиката не е счетоводен баланс, а изкуство.

Гръцкият урок накратко - трупането на борчове не е богатство, както и съкращенията не са реформи.

2. Традиционните леви / десни партии са екземпляри от застрашен вид.

За добро или за лошо, "опитомяването" на големите леви и десни партии ги уеднакви по европейски калъп. За добро - защото смяната на управлението вече не означава серия от непредсказуеми махове от крайност в крайност.

За лошо - защото идеологическото им банализиране отвори огромни пространства за буйстване на радикали, националисти, еврокомунисти и всевъзможни маргинали от цялата цветова гама. Ако традиционните леви/десни лидери (в това число - родните) не научат поуката от гръцкия урок, рискуват да изчезнат на принципа на естествения отбор.

3. Това, което популистът може да обещае, никой не може да го изпълни.

Въпреки че самият Андонис Самарас дойде на власт с обещания за преразглеждане на договорите с кредиторите, продължи да се държи като подизпълнител на Тройката и вместо да "отпусне колана" на гърците, както те се надяваха, ги обложи още с повече данъци.

Електоратът има онова неприятно качество, че е твърде злопаметен към неспазените обещания, макар че проявява тревожно нисък праг на самокритичност към лошия си вкус.

4. Безвластието е лукс, който не всеки може да си позволи.

Гърците не са прочути с бързината и производителността си. Само че на техния фон българските процедури по гласуване, преброяване, оспорване, одумване и окомплектоване на власт изглеждат като невиждано разхищение на време и ресурси.

Разбира се, за това заслуга има по-скоро процедурата, отколкото непреодолимото желание на Ципрас да запретне ръкави и да помете гръцкия батак, но фактите са си факти.

По-малко от 24 часа след затварянето на изборните секции Гърция се сдоби с нов премиер и управляваща коалиция. Няма служебни правителства, няма едноседмични проучвателни мандати, няма едномесечно безвремие, на каквото станахме свидетели след 5 октомври 2014 г. в България.

5. Задължителното гласуване не решава проблемите.

Нито всички гърци отидоха до урните (само 63,9% от "задължителните" 100 на сто), нито изборът стана по-качествен. Просто процедурата е инструмент, а не решение.

Това - на вниманието на симпатизантите на радикалната реформа, които си въобразяват, че ще привлекат повече избиратели насила и под заплаха от санкции, отколкото с автентична платформа за управление. Нищо подобно - единственият ефект е мултипликация на наказателния вот.

Без претенции за изчерпателност - уроци прости и ясни като за български демагози (в античния смисъл на думата - "водачи на народа"). Така че колкото по-бързо бъдат научени, толкова по-добре.

Oще: българия  гърция  дясно  избори  ляво  партии  сириза  социалисти  финанси 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

9 Xaoc | 28.01.201514:35

Авторката как така сравнява 20 млрд. външен дълг с 320 млрд. външен дълг? Не беше ли точно правилната финансова политика, която ни спаси да сме в положението, в което са гърците. Ние нито имаме такива огромни държавни заплати, нито високи пенсии, нито толкова раздута държавна администрация. Знаете ли какво каза Меркел на гърците, след като видя обидите по свой адрес, след всичко което Германия направи за тях? Каза им да се махат от еврозоната!
Аз ходя всяка година в Гърция и съм виждал как се работи - НИКАК. Започва се в 10, работи се до 12, след това се почива до към 16ч и след това - до към 19ч. Масово хората разчитат на помощи, пенсии, държавни заплати, а младежката безработица е 60%, защото шибаните мързеливци не работят за под 600 евро, не се обучават, не се преквалифицират и по цял ден си говорят глупости по кафенета. Аз такава навалица по заведенията дори и в България не съм виждал. И говоря за зимата - мъртвият туристически сезон, при това в градове, които дори не са на морето. За сметка на това българки им работят за по 200 евро на месец 7 дни в седмицата. Имам още много доказателства за това, че нямаме нищо общо с гърците и никога няма да сме толкова жалки и нагли, а авторката да не пише статии за неща, които не познава в дълбочина!

ГЪРЦИЯ - ВЪН ОТ ЕС!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 27.01.201514:51

Проблемът на гърците и въобще държавите в подобно положение, не е в това, че при отказ да плащат, някой ще ги накара насила, като суверенна страна, а това, че никой повече няма да им дава нови заеми. Тоест дълговото бреме е един вид наркотик за държави. Ако минеш определено ниво- започваш да увеличаваш дозата защото пари ти трябват едновремено за нещо ново, едновременно за плащане на стари лихви, докато накрая новите заеми отиват единствено за покриване на старите. И или преживаваш своеобразна абстиненция ( каквато преживяхме при Виденов) или се предаваш на МВФ и те пращат на дългогодишна " метадонова диета" която също за съжаление преживяхме. Казано с прости думи- гърците могат да покажат среден пръст на дилъра, но тогава пред тях ще лъсне ужаса, че досега са живели живот който не могат да си позволят и трябва да си опъват краката според чергата на ужасната реалност- тоест проблема на всеки бивш наркоман. Някой са успели. Гърците, кой знае..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

7 John Smith | 27.01.201512:50

Уважаема Редакция, миналата година Ви препоръчах при регистрация в сайта да се изисква заверено от личен лекар медицинско, както и бележка от психодиспансер, сканирана в *.pdf формат.
Не бяха взети мерки и сега във форума се вихрят всякакви психопати.....
ps
Интересно решение ще е да има рубрика " Медицинска помощ" в която да се описват най- честите психо разтройства на членовете на ПП"ГЕРБ"
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 27.01.201511:32

Да, в България се наблюдава тенденция към повтаряне на гръцкия сценарий, но има и някои положителни белега, че това ще бъде избегнато. Все още България се води от свои вътрешни интереси, и въпреки оказвания натиск се държи на положение. Две са основните направления по които вървяха атаките срещу вътрешните сили, и по двете имаше отпор: АЕЦ Белене, и шистовия газ.
Сега се оказва натиск за взимането на кредити, вместо за извършването на реформи. И да, има отстъпки, има огъване пред външни сили, но има и воля за търсене на решения. Спряно беше осъществяването на проекта Белене, който беше замислен като черна дупка за икономиката, и причина за навиване на спирала на дълга, както и беше спряна разработката на шистов газ, който е истинско еко-бедствие, и чрез който енегрийната сигурност на страната щеше да попадне в ръцете на много по-опасен от Русия господар. Към днешна дата страната ни има почва под краката си да запази високи нива вътрешно самоуправление, и да избегне сътресения толкова дълбоки като Гърция.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

5 янаки | 27.01.201509:00

Гърция е първата страна от ЕС, (Унгария не я броя, защото курсът на Виктор Орбан към извеждането на страната от дългово-лихвената зависимост от западния финансов капитал, ще бъде скоро прекъснат от някоя „цветна пролет”), на която ,след като затъна „адам бой” в дългове, народът й категорично отказва да плаща дълговете, натрупани без никой да ги пита от политиците.

И какво ще се случи сега: дали кредиторите, след като страната фалира (защото не плаща лихвите и задълженията по дълга) ще постъпят както е прието – ще изкарат на търг Гърция, а гърците ще ги изгонят от страната им?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

4 Никой | 27.01.201502:28

Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2013, 20:54

3 Vladimir Vladimirov | 26.01.201523:34

Съгласен съм колега. Прежде говорищия има нужда и лекарства ако ли не от хоспитализация.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 27.09.2012, 17:47

2 Ataman0 | 26.01.201521:01

Момче,пии си редовно медикаментите.....графомания съчетана с шизофрения е тежко бреме,грижи се за себе си!Viva Syriza!
   

оценка

+2 -7

Регистриран на: 18.03.2012, 03:05

1 Cyrille Jofkos | 26.01.201520:38

- Манипулативни глупости на търкалета, бла-бла-бла-бла както казват французите !

по конкретно :

- - КОМУНИЗМЪТ Е ФИЛОСОФИЯ на провала и страхът , ВЯРА в насилието , невежеството , простащината и предателството , ЕВАНГЕЛИЕ на зависта , лъжата, злото и глупоста !!!

- СЪДИМ И ПОГРЕБВАМЕ / НАТОРЯВАМЕ С / ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БСП-ДПС-НДСВ-АТАКА-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗ, КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПЛАТЕНИ, АНТИБЪЛГАРСКИ СИНДИКАТИ - ПОДКРЕПА И КНСБ = ДС !!!! ЗА ДА РАЗЦЪФНАТ НАНОВО БЪЛГАРСКИТЕ РОЗИ, ДА ЯДЕМ БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ И ДА СИ ГЛЕДАМЕ МНОГОБРОЙНА БЪЛГАРСКА ЧЕЛЯД !!! НО ЗА ДА СЕ СЛУЧИ ВСИЧКО ТОВА ВИНАГИ КОГАТО ИМА ИЗБОРИ, " КУЦО И САКАТО" , ВСИЧКИ ПРЕД УРНИТЕ, ЗА ДА ИМ ОТРЕЖЕМ НАЙ-НАКРАЯ ПРЕДАТЕЛСКИТЕ ГЛАВИ !!! И СЪД, СЪД, СЪД !!! ТРЯБВА ДА СИ ПРЕЧИСТИМ СЪЗНАНИЯТА !!!

- Със сигурност Българският народ и единствената истинска синя, народна партия (народолюбива ЕВРОПЕЙСКА партия ГЕРБ) в България, ще победим на изборите и след това ни чака много и отговорна работа : СЪД ЗА ЧЕРВЕНИТЕ : БСП-ДПС-НДСВ-АТАКА-СДС-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗ- ПЛАТЕНИТЕ ЧЕРВЕНИ СИНДИКАТИ: КНСБ И ПОДКРЕПА = ДС и тяхната официална забрана !!!! Раздаване на имуществените и паричните им блага , за болни дечица, пенсионери, закъсали държавни, здравни заведения и в инфраструктурата на най-бедните общини !!!! След това, осигуряване на икономически и социален подем на изстрадалото ни Отечество , тук нещата са опрели наистина на живот и смърт , настанало е време разделно, вече родоотстъпниците и чуждите на България обявиха високо , че българските колоси Ботев и Левски били просто едни терористи през турското робство !!!!!!! Ето защо, трябва да бъдем неуморно на своя граждански пост, сега и завинаги !!! Да доизградим и заздравим, нашето модерно гражданско общество, да изградим модерна , силна и европейска България !!! Само напред, българи, без колебания и страх от свободата , напреееееееееееееееееееееед !!! Намига
   

оценка

+3 -3