Допиши изречението | webcafe.bg
Webcafe

Допиши изречението

webcafeДияна Костова
10.12.2015, 21:39 (обновена 12.12.2015, 20:12)
радан кънев и меглена кунева

Снимка: © webcafe.bg

Реформаторският блок да продължи да съществува като "предизборна коалиция"

Ако чакаш достатъчно дълго на брега на реката, ще видиш труповете на враговете си по течението.

Ако се заседиш прекалено дълго, обаче, има риск да цопнеш в течението, без да се усетиш.

"Въпросът е как издържах една година", учуди се сам на себе си Радан Кънев. Едва ли обаче се е учудил от тишината, в която заглъхна лидерското му "Кръгом".

Реформаторската десница е във вечен плен на дилемата дали да бъде безкомпромисна, но безнадеждна опозиция в полуразпад (комплексите от времето на Костов), или да бере негативите на взаимоугодното съглашение в сянката на Онзи, чието име не бива да се споменава.

И Радан Кънев, и Христо Иванов не крият, че революцията им е били предизвестена. Единственото логично обяснение на ситуацията е опит за повторение на сценария с оттеглянето на Веселин Вучков, което послужи за "откуп" на МВР и ДАНС от Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев.

Христо Иванов изгоря, за да освети зависимостите, прикрити зад дебел пласт жълти вестници и гузното мълчание на ГЕРБ.

Радан Кънев просто дописа изречението, което беше започнал преди година и половина, когато обвини съпартийците си, че се излагат, докато се "борят за доверието на Борисов и за подхвърления от него къшей власт като ловни кучета около трапезата на господаря".

Мълчанието в лагера на СДС и ДБГ звучеше като вица за македонската кореспонденция: "Геле, писмото, шо си ми го писал да ти върна парите, не съм го получил, прати ми го пак"

Песимистичната теория гласи, че това е вече краят на дългата измислица, че е възможно обединение на здравите десни сили. Най-лошият сценарий би бил разцепление на РБ, разпадане на коалиционното споразумение с ГЕРБ и триумф на ченгеджийницата.

Вечно царство на "дяланите камъни".

Оптимистичната теория гласи, че ослушването след "лична опозиция" на Радан Кънев е време за прегрупиране - крачка към отдавна закъснялото концентриране на РБ в единна и централизирана структура (защо не и с цената на оттеглянето на Кънев от председателския пост в ДСБ?).

Във всеки случай, няма как Реформаторският блок да продължи да съществува като "предизборна коалиция" (по определението на Тодор Танев).

Да не забравяме, че само преди дни РБ беше жива и сравнително състоятелна организация, която спечели изборите в няколко областни града. Абсурдно е с днешна дата да не може да си събере мозъка, за да определи дали подкрепя правителството на Борисов или не.

Oще: веселин вучков  владимир писанчев  дпс  дсб  задкулисие  министър на правосъдието  опозиция  оставка  петър москов  радан кънев  рб  революция  реформаторски блок  светлозар лазаров  съдебна реформа  тодор танев  христо иванов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 12.12.201518:40

Плъховете/копелетата/ напускат кораба?Курвенската идеология на компромиса не сработи.Най потърпевш ще е Лукарски.Завалията–напомни че бил министър и не ще напусне топлото място.Има ли някой спомен какво е това СДС и какви принципи отстоява?ДЕ са ИБЕТО поне вдига пушилка и защитава интересите на реститутите.От мене.Борбата за овладяване на правосъдната система е стремеж да станат недосегаеми.Как не тръгнаха да правят реформи в икономиката.И разберете–правосъдието няма нищо общо с правдата.Вижте казусите Цветанов и Бисеров.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 11.12.201514:27

Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Това е позиция, която съм заявявал многократно, с оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ, а тя е 100%-ова, имаше други възможности, дадохме на колегите от ГЕРБ и друга възможност да покажат определена солидарност със собствения си подпис, не с нас. Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент. Оттук нататък искам да кажа, че това мое лично решение е нещо, за което съм уведомил и ръководството на ДСБ и ръководството на РБ, и премиера г-н Борисов. Така че то не е изненадващ ход за никого, оттук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ, не напускам нищо, за разлика от отделните хора, политическите партии и коалициите имат дълъг процес на взимане на решения, аз никого няма да притискам, оставам в прекрасни отношения с всички и напълно кооперативни. Но, разбира се, очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място на РБ. Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна, а политическите решения предстоят.
http://dsb.bg/bg/blogs/article/4306
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 11.12.201512:39

Аз пък мисля, че ако има една партия в България - ДСБ, която да покаже, че е готова последователно да се бори за това от страната ни да стане нещо по-добро, а не да служи за обслужване на личните амбиции на лидера си, това ще намери отзвук сред избирателния електорат. Моето лично недоволство от ДСБ от времето на Костов беше, че и при него лидерските амбиции често надделяваха /над всичко останало/. Понякога ме смущава малко и рязкостта им и това, че не се съобразяват, че в България доста хора трудно оцеляват, а това плаши хората - плаши ги, че могат да бъдат подложени на някоя нова "шокова терапия", която няма да могат да издържат, а това - даплашат хората, на свой ред не е никак добро за политици. Но никога не съм имал принципиално несъгласие с политиката им /заради което и гласувам за тях/, а действията им през последните година и нещо-две, само увеличават доверието ми в тях.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

2 bludniq_sin | 11.12.201510:01

РБ прилича на разпасана команда. На консорциум без разписани ясни правила в договора и структура - кой какво влага, колко ще получава и какви са му отговорностите. От такава неразбория не може да се очаква нищо дори в нея да има и някакви качествени хора (каквито според мен няма).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 10.12.201522:26

Хм, Костова дописва Лао Дзъ...... Чуди се
   

оценка

+0 -0