Има такава държава | webcafe.bg
Webcafe

Има такава държава

Webcafe.bg
19.10.2014, 15:37 (обновена 22.10.2014, 22:39)
Асансьор

Снимка: © Webcafe.bg

"Няма такава държава", е клишето, което използваме, независимо какво се случва и по чия вина. Но подходящо ли е да кажем точно и само това, щом в рамките на два месеца двама души в София загинаха заради нелепи инциденти с аварирали асансьори? Това се случва в 21 век и

има такава държава. Но я има по наша обща вина.

Че контролните органи не си вършат работата отдавна всички сме се примирили. Онези хора по комисии и институции знаят много добре, че проверките за безопасност на асансьорите се правят фиктивно, а ремонтите още повече - къде с пестене от въжета, къде с напасване на части.

През това време понятието "нещастен случай" заменя "престъпна небрежност".

Защото законите позволяват да има над 2000 фирми, извършващи техническа поддръжка на асансьорите - това би трябвало да се прави на всеки 10 дни, но без единен стандарт за сертификация. И, както се оказа, лицензът им не може да бъде отнет при "фатален инцидент", а при липса на персонал, материална база и процедури за извършване на ремонта.

И не можем да си кривим душата, че очевидно, да, според всички нас, подробностите са много по-важни, отколкото цената на човешкия живот.

Служебното правителство изготви нови правила, включително за образованието на служителите в тези фирми, но няма парламент, който да ги приеме. Така или иначе за сънародниците ни депутати винаги се намират по-важни неща за приемане. Поне това показват предишните подобни опити.

Защото всеки четвърти асансьор в страната е опасен, но на никой не му дреме, колкото и да скърца, пътувайки между етажите, особено когато вътре са се набутали повече хора от посочения на оръфаната лепенка брой.

По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор има случаи, в които домоуправители на жилищни сгради отказват ремонт на асансьора или изграждането на нов, защото..., разбира се, няма пари.

Защото за безопасността на асансьорите се говори от влизането ни в ЕС, който поиска гаранции за по-старите съоръжения, особено в панелните блокове.

Резултатите ги виждаме всички или по-скоро не виждаме резултат, защото такъв няма.

Затова е необходимо, вместо да отсичат винаги и за всичко, че "няма такава държава", хората, които всеки ден рискуват живота си, пътувайки в асансьора, да тормозят фирмите постоянно, а не само, когато заседнат.

Така трябва да се прави, докато не се почувстваме сигурни, че няма да бъдем следващите жертви на подобно нелепо "засядане" като днешното.

Oще: асансьори  безопасност  нещастен случай  ремонт  сгради 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 20.10.201422:04

Ми то и без икономии може утре да те изнаcят... или да ме изнаcят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 20.10.201421:36

Некадърниците-калпазани от държавния контрол и лапачите-калпазани от фирмите за поддръжка имат един много важен и активен съучастник. Това са обитателите на блоковете, където се движат асансьорите. Не ми идва на ум друго определение освен самоубийци. Защото те се возят на скапаните асансьори а не асан-техниците и контрольорите. Когато усетиш нередност прегрей телефонита е на поддържащата фирма. ако не се задействат по тревога отсвири ги и намери други, които да свършат работа, като ги изпееш на контролните органи. Ама трябва да се дадат и парици. И там запецваме. Днес 2лв икономия, утре 2 лв икономия, другата седмица изнасяш труп. А може да изнасят и тебе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

6 Galina Aleksandrova | 20.10.201413:16

Ма проблемът е, че в България постоянно стават инциденти, които не би трябвало да се случват. Деба маа му, под 6 млн сме реално, има 2к фирми за поддръжка на асансьори. В блока на баба ми асансьорът вие на умряло от поне 3 години, иначе редовно е 'проверяван'. Там живеят предимно пенсионери. Като заседне асансьор и някой дядо получи удар и си пукне, чакайки обслужващата фирма и линейката, пак ли дядото е виновен?
Хората в този случай са проявили елементарен инстинкт за оцеляване, който разни фирмички и институцийки в България им забраняват, понеже самите те не могат да си оправят бакиите.
Имах инцидент с една жена - чужденка - препила, припаднала, разкървавила си устата при падане и около нея настава шаш да не е предала Богу дух. Звъннах на спешния телефон. Спешният телефон не може да ти каже кога ще дойде линейка. Междувременно обслужващите от чужбина се сещат, че жената има застраховка и трябва да звъним на частна болница Х. От частната болница веднага казват - за 30 мин сме там и наистина на 30тата мин влизат в двора и ни търсят. Откарват жената и след още 20 мин пристига спешната помощ. Съответно кой кой - аз съм виновна, че съм ги викала напразно, та ми вземаха личните данни, все едно съм престъпник. Ми сигурно трябваше да я оставя, нали е ш*бана алкохоличка, да си мре там в собствените кървави храчки, да не притесняваме спешните...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 20.10.201412:03

То е ясно, че контрол липсва и че всеки гледа през пръсти, докато не стане някой гаф.
Но колкото и жестоко да звучи - инциденти стават и не може при всяка злополука да започваме с някакви титанични изводи за живота, вселената и всичко останало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 20.10.201410:17

Цивилизацията иска жертви ;)

ако не ви изнася одете на село в 2 етажна колиба и прецакайте системата!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

3 puebloto | 20.10.201401:40

Бесен ама все някой друг е виновен.....
едва ли, в указанията за безопастност пише,че :АКО МАШИНАТА СПРЕ-НАПУСНЕТЕ ПО ВЪЗМОЖНО НАЙ-ТЪПИЯ НАЧИН!НЕ ЧАКАЙТЕ ПОМОЩ....ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЯМА ДА ДОЙДЕ........
ЧАЛГАДЖИЙСКА РАБОТА
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 19.10.201423:35

Асансьорът заседнал. Булгаропитекът опитал да излезе сам, паднал под собственото си тегло, загинал. Виновен е асансьорЪ може би?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.10.2014, 19:57

1 drezinka | 19.10.201420:10

съжалявам, но наистина няма такава държава! горкия човек! каквото и да беше направил - все той виновен, а проверяващите невинни! ако беше решил да чака да ги извади някой - жената може би нямаше да е между живите сега. а той понеже решил да действа по най-бързия начин - той е виновен за неправомерни действия! нека за миг се поставим на мястото на тези хора. жената с болно сърце и получава криза, заседнали между етажите в 12 часа през ноща. какво ни остава? да звъним на посочените телефони, ако фирмата, която поддържа асансьора си е направила труда да постави лепенка отвътре и никой не я е скъсал. добре, но в много асансьори няма обхват. тогава остава да викаме и блъскаме по вратата и да се надяваме, че някой съсед ще се издразни достатъчно за да излезе да провери какво става.. или пък има още една възможност - да се опитаме да си помогнем сами някак. дали тези, които обясняват че "асансьорите така си засядат" поне за миг са се опитали да се поставят на мястото на тези хора и да помислят те как биха реагирали в тази ситуация? Господ да прости човека, а за живите остава срамът!
   

оценка

+1 -0