Да те извозят на МиГ-29 | webcafe.bg
Webcafe

Да те извозят на МиГ-29

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
06.10.2016, 19:35 (обновена 08.10.2016, 17:57)
николай ненчев, министър на отбраната

За 18 месеца въздушна акробатика от страна на министър Ненчев, нито България има по-силна армия (и ВВС в частност), нито бленуваното скъсване на зависимостта от Русия е факт, нито са спестени народни пари (даже точно обратното)

„Няма да купуваме от Русия. Поръчката ще е за страни от НАТО и ЕС, защото добре знаете, че спрямо Русия са в сила санкции."

Това бяха думите на министъра на отбраната Николай Ненчев в началото на годината, когато обяви, че има намерения да купи шест нови двигателя за МиГ-29.

Десет месеца по-късно обещанията бяха позабравени. Обявената обществена поръчка за доставка на моторите беше прекратена, а МО реши да мине към пряко договаряне с една-единствена фирма - представителя на руската компания РСК „МиГ" в България.

По ирония: военният министър не просто се принуди да се пазари с руснаците, които доскоро обвиняваше опит за склоняване към корупция, но този път по схемата се появи и посредник.

А посредниците също трябва да ядат и това си има едно много просто финансово измерение.

Сериалът с МиГ-овете все повече се отдалечава от хепиенд. Когато Ненчев се договори с Полша за ремонта на шест двигателя за МиГ-29, се похвали, че не само е спестил милиони на държавата, но и че работи за прекъсването на зависимостта от Русия във военната сфера.

Още тогава беше ясно обаче, че поддръжката на българските изтребители далеч не опира само до доставка на ремонтирани двигатели. Ясно беше и че Полша няма капацитет да поеме тази поддръжка в пълен обем.

Тогава Ненчев обеща да осигури напълно изправни двигатели за МиГ-29 до края на годината с изричното условие, че няма да се поръчват от Русия.

Преговорите с единствения доставчик, отговарящ на изискванията на МО, обаче се провалиха за няколко седмици. Фирмата „Авиостарт", която може да достави техниката едва през 2017 г. (четири нови и шест употребявани двигателя), поиска 42,7 млн. лв. срещу проектен бюджет от 36 млн. лв.

Под заплахата от пореден скандал с ВВС преди избори - Николай Ненчев благослови МО да се хвърли в мътните води на прякото договаряне с фирма, която не крие, че е посредник на РСК „МиГ".

„На този етап ние нямаме друга възможност". Обратно в изходна позиция.

За справка: когато през 2015 г. РСК „МиГ" ремонтираше един двигател РД-33, цената беше малко над 1,3 млн. евро.

Днес МО планира да купи и чисто нови, и употребявани двигатели със същия потенциал за летене - 350 часа преди задължителен ремонт. Само че средната цена на двигател вече е 2,2 млн. евро.

Не само, че държавата ще плаща в пъти повече за един и същи технически ресурс, но и ще се презапасява с двигатели за самолет, който уж трябваше да бъде свален от въоръжение до края на десетилетието.

За година и половина военният министър се повози два пъти на МиГ-29 и изпълни един прекрасен геополитически лупинг - набра скорост, за да скъса всякаква зависимост с Русия, и накрая се оказа там, откъдето се тръгна.

За 18 месеца въздушна акробатика от страна на министър Ненчев, нито България има по-силна армия (и ВВС в частност), нито бленуваното скъсване на зависимостта от Русия е факт, нито са спестени народни пари (даже точно обратното).

Oще: бойна авиация  ввс  военновъздушни сили  зависимост от русия  изтребител  миг-29  министерство на отбраната  мо  ненчев  николай ненчев  отбрана  полша  ркс миг  русия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 16.10.201616:50

И още нещо ново, свързано с Ненчев , неговите поддържници и съмишленици:

.. " ...Партията на Ненчев заговори за предсрочни парламентарни избори през пролетта .. БЗНС, която е една от партиите в Реформаторския блок, ще настоява Блокът да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. „изчерпване на всички останали възможности“. Според БЗНС има нарушаване на доверието между коалиционните партньори.
Ето от декларацията: ... ..
БЗНС винаги е настоявал за принципност, почтеност, последователност и прозрачност.. за нас участието във властта никога не е самоцел.
За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено.
Участваме в управлението само и единствено, за да защитим националните интереси на България, евроатлантическата принадлежност и за да отвоюваме държавата ..
Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика.
Няма да се примирим .. .. Ще предложим на Реформаторския блок,...да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. .. "

Освен, че явно земеделците усещат изострянето на хибридно-класовата борба и изострят борбата с вътрешните коалиционни врагове, друго важно нещо което са написали е "последователност и прозрачност"..

Може би, ще отидат на ново дело-в по горна инстанция .. и вече ще се изясни напълно - има ли младата реформаторска лидерка магистрална регистрация или няма“.

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 13.10.201617:33

dedo adji | 13.10.2016 09:11 ... Какво значение има, че .... била проститутка? Проституцията лошо нещо ли е? .."
----------------------------
1.Въобще не трябва, да се вторачваме към момата - реформърска лидерка!
Дали има или не магистрална дейност - не е наша работа .. преценили са, от политическата и сила , че е изявена политичка - сложили са я на начело на младежката организация!
Още повече, че имаме и две гледни точки ..
Ей го сайта на реформърите, какво казва : http://www.bzns.bg/?p=3800

.."С цялата си отговорност заявявам, че .. никога не съм имала регистрация .. заявявам, че съм образувала наказателно дело .. ... на автора на ..твърдения."

Делото, както знаем, на първа инстанция девойчето го изгуби ..
"Близката съратничка на военния министър потвърдена като про.. утка, от състав на съда .. .. Оказа се, че дамата наистина .. прост .. ..ра .. и има доста криминални регистрации"
Но друг състав на съда, на друга инстанция , може да приеме друго решение!
Айде за момиченцето да не бързаме.

Пък и да си е по магистралите през свободното си време - какво и пречи и да е същевременно и изявен политик прокарващ реформи?

Проблемът е НЕНЧЕВ!

Той, това момиче, не може да не го познавал (съседи са ) , и се пита, защо си слага съселянка да е шефка на отдел Снабдяване и търговия в МО ??! .. дали не е подбрал такъв човек, който да е зависим, май от някакви документи и факти? .. не знам, не знам .. Тъжен

Щото - замисли се - има май някакви съмнения , че НАЙ–АПЕТИТНИЯТ отдел в МО неслучайно е с човек на Ненчев .. айде да се замислим тогава, как би бранил реформърът - министър , ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС за самолетите МиГ 29?

Но това-само между другото!

2.Ами и за докарването на армията ни, до това дередже и за унищожаване на оръжието ни - сме говорили по страниците на Кафенцето ..

Ето : http://www.webcafe.bg/id_1346331655 благодарение, на добре подбраните от Редакторите Теми ДА! ДА! Извън темата! Пляскане Пляскане възникна Дискусия, в която аз и Роко, засегнахме баш тези въпроси!

Да не съм голословен:

--------------
.."TheRock | 20.11.2015 15:59 Кой има интерес България да е най-слабото звено на НАТО на южният му фланг? ... "
--------------
sim4o | 20.11.2015 18:25 .. Изплуваха няколко имена ..
Хю Кенет Хил, Монтгомъри, Пардю , Соломон Паси, Надежда Михайлова – Таекуондистката, Свинаров..."
----------------
sim4o | 20.11.2015 18:12 ... А на 26 септември на полигона „Змейово“, пред погледа на американския посланик Пардю е взривена и последната бойна глава на ракетите СС-23. ... ..."

Та така за Ненчев, ненчевизма , кадрите на реформърите в МО и унищожаването на Българската Армия ..


Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 13.10.201609:57

Не съм аз,дето решавам и казвам има ли значение богатото криминално досие на специалистката-реформаторка,за да и се даде достъп или не..
Казал го е ДАНС спазвайки наредбата си..
Според мене човек ,като момичето,би бил манипулируем..
Не знам,защо именно такава личност е била натоварена да организира поръчките,договорите и търговете на МО.

П.П
Може би нещо не си разбрал,ама тя,ТОЧНО ЗАРАДИ ТОЗИ скандал е освободена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 13.10.201609:11

Сим4о, подкара я като хиларито срещу Тръмп. Какво значение има, че преди 20 години била проститутка? Проституцията лошо нещо ли е? Друг въпрос е дали е годна да изпълнява длъжността. Оказала се негодна и я уволнили. Не е лошо да се уволни и Ненчев, но може би Бойко не иска да клати лодката преди изборите.
Повтарям, не съм му адвокат. Той е гноен цирей на гнъсния гъз на седерастията. Но не Ненчев докара българската отбрана до това дередже. България е беззащитна по желание на нато. И на техните агенти вътре. Още преди 20 години един високопоставен седерас, забравил съм му вече името, обяви на всеослушание, че България вече няма външни врагове и стават излишни армията, разузнаването и контраразузнаването.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 07.10.201615:51

Но така става когато една проститутка реши да обслужва двама клиента с различни мераци.Ало суверена.Засега изборът ти е проституиране.Мисли за бъдещето си.Към цензорите.Неправилно ли се изказах?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 07.10.201610:42

Не искам да ставам адвокат на Ненчев. На такива като него сопола си не хвърлям. Но спомнете си, че той е на тоя стол сравнително от скоро, а драмата с МИГовете се играе отдавна. Във всеки случай, отпреди споменатия преврат на 300 мургави земеделци. На някого (на кого ли аджеба?) му е удобно България да няма ВВС и да разчита за отбраната на небето си на братски САЩ, братска Турция, ако щете на братски Виетнам, само по-далеч от небратска Русия. Спомнете си, че МИГовете са само последното действие на по-голямата драма. Преди тях бяха нарязани стотици танкове и ракети а армията беше сведена до Ньойска бройка. Такива ми ти работи - ситни, дребни, като камилчета.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

4 goni | 07.10.201610:15

Мдаа! Коментара на Симчо е изключително точен и прави впечатление с отличната си подготовка по въпросите! Не иронизирам! Съвсем лаконично са дадени точните отговори! Мисля че няма какво да се добави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

3 sim4o | 06.10.201623:13

pixie | 06.10.201621:50
По-смешен министър на отбраната не сме имали (виж и снимката). И по-жалък.
-----------------
Показа храброст - качи се на един от МиГ-овете и летя над Пловдив..


Иначе, за седерастката сган , за БЗНС-то на Ненчо-Хибрида в Реформаторския блок и за самолетите сме коментирали и писали ..

Ама айде пак:

1.Самолетите .. можеха да се поддържат в НАШИЯ завод-в Пловдив. Той е създаден на 1 октомври 1939 г., като самолетна работилница в състава на Въздушните на Негово Величество войски. Тя ремонтира различни типове самолети - специализира се най-вече за "Месершмит" , "Девоатин" и "Фоке-Вулф".Истинското развитие започва в началото на 50 – те години, когато българските ВВС преминават изцяло на реактивни бойни самолети. Заводът известен тогава под името “Георги Димитров”, се специализира през 50 – те и 60- те години в основният ремонт на изтребители Як-17, Як-23, МиГ-15, МиГ-17 и МиГ-19, както и на двигателите за тях.
В периода 1982 – 1984 г. е усвояването на основният ремонт на изтребителите от трето поколение МиГ - 23.
Заводът бързо спечелва престиж и в ремонтните халета пристигат самолети от чужбина – Алжир, Либия, Сирия, Полша, Чехословакия и др.
Основното преимущество на пловдивския авиоремонтен завод, е че той предлага комплексен ремонт на самолета и на неговото оборудване, а също така и ремонт на двигателя – нещо което се изпълнява от малко заводи .
През 2005 българския завод, след одит на производителя и обучение на инженерите и специалистите, получи лиценз за поддържане на МиГ 29 - всичко модификации ..
Ето малко спомени : .."На 1 март министърът на отбраната и заместник генералният директор наькорпорация "МиГ" подписаха Договор за ремонт на самолетите МИГ-29 . Договорът предвижда да бъдат ремонтирани 16 самолета МиГ-29 . ТЕРЕМ "Георги Бенковски" ЕООД, е основан през 1939 г., има на разположение богато оборудване, работници с голям професионален опит, специализиран е основно в ремонт на летателни апарати, на авиационни двигатели, агрегати на газо-турбинни установки, припомни министърът. ..
... във вторник специалистите от „Георги Бенковски" предадоха на BBC поредния ремонтиран изтребител МиГ-29. Той е четвъртият поред от договора. Пловдивският клон на „Терем" е подизпълнител на руснаците. "

Да, ама нещо се не разбрахме, как ще извършваме услуги и на трети страни в завода в Пловдив, дойде ред да се приватизира - че да е Демокрация и да е Частно .. и ... стана ясно, че освен в Полша - другаде не можем да си оправим самолетите.

2.Айде и за Ненчев : http://www.webcafe.bg/id_751658775

"6 декември 2008 г. В зала 6 на НДК се открива 36-ият конгрес на БЗНС. Част от залата, подкрепяща слабоизвестния делегат от Ямбол и кандидат-член на УС Николай Ненчев, започва да скандира „оставка" за тогавашния главен секретар на съюза Георги Пинчев.
На трибуната за кратко се стига до схватки при споровете за овладяване на микрофона .. .. По-късно той описва преврата така: „Хората около него - солидно подготвена тълпа от около 300 абсолютно непознати, някои дебеловрати, други много мургави, изблъскаха проверителите на входа и нахлуха в зала 6. "
В някои форуми се твърди, че мургавите земеделци са предимно от ямболските села, откъдето е родом и Ненчев. ... Тази история едва ли щеше да ни интересува, защото ако не се беше присъединил към Реформаторския блок, предвожданият от Ненчев БЗНС със сигурност щеше да повтори печалния си резултат от изборите през 2013 г. Тогава съюзът се яви самостоятелно, взе много, ама много под 1%..."

Мнозина провидяха, във влизането на Ненчевисткото БЗНС при Радан и Меглена , пореден опит за безенесашко консолодиране ..

"Реформаторски блок - Всичкото Вътре!" този неформален обединителен лозунг, се разнасяше сред земеделските радетели!

Иначе - ей го Ненчо .. заглавие от статия : "Ненчев излетя с МиГ-29, Борисов му пожела успех!"

Успех и от нас! .. И всичкото - вътре!

Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 06.10.201622:09

хибридния перукар царевичаря ненчев и прецедента са толкова смешни с тоя размахан пръст към путя и бомбастичните приказки за излизане от руски орбити,зависимости и други глупости,че мяза на гротеска.ама ко да прайш-кукли на конци.те всъщност не са виновни.като им изтече мандата,ше ги намърдат на някоя синекурна длъжност и даже няма да си спомнят как са ставали за резил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 06.10.201621:50

По-смешен министър на отбраната не сме имали (виж и снимката). И по-жалък.
   

оценка

+0 -0