На свинче звънче | webcafe.bg
Webcafe

На свинче звънче

Мирослав Спасов
22.09.2014, 15:52 (обновена 26.09.2014, 11:53)
Parking day

Денят без автомобили звучи много добре за географски ширини, в които да имаш джип е излишен разход на средства, а затварянето на улици за движение е съобразено с алтернативни маршрути и трафика в съответния ден

Честит ден без автомобили! Освен Деня на независимостта, в този ден софиянци могат да отбележат и (принудителната си) независимост от колата, като излязат на разходка с колело или пеш в дъжда в центъра на София, където днес движението е забранено за коли.

Инициативата не е българска, естествено. В неделя в Брюксел имаше подобен ден - част от "Европейската седмица на мобилността", в която участват над 1000 европейски града. За разлика от София обаче в Брюксел това се случва в неделя и през целия ден пътуването с градския транспорт беше безплатно, а броят на автобусите, трамваите и влаковете е увеличен.

Каква е разликата със София, ли?

По стечение на обстоятелствата този ден е и последният от серията почивни дни, започнали в петък. С други думи на някого трябваше да му мине през ума, че към София ще плъзнат автомобили, завръщащи се от тридневна почивка. Към това добавяме, че градът е в неофициално обявена предизборна кампания.

Накъдето и да се обърнете - от „Цариградско шосе" до Лъвов мост, от „Черни връх" до „Г.С. Раковски" - кипи усилена ремонтна дейност, която по неясни причини се случва едновременно на всевъзможни точки в града - може би, за да е по-силно впечатлението на избирателите, че се работи.

Самата идея на София без коли е малко неясна - точно толкова неясна, колкото провелия се в петък park(ing) day, който успешно допринесе за повече изгорели газове в града, след като паркоместата се превърнаха в сцена за изкуство.

Денят без автомобили звучи много добре за географски ширини, в които да имаш джип е излишен разход на средства, а затварянето на улици за движение е съобразено с алтернативни маршрути и трафика в съответния ден. В противен случай се получават безсмислени упражнения, които вместо да насърчават интереса към една инициатива, я превръщат в досадно неудобство.

Oще: автомобили  ден без автомобили  инициатива  софия  софиянци  столица  трафик 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2014, 06:21

2 Zizu78 | 23.09.201406:33

Ми така си е у дома. Ние си ги избираме супер интелигентни, с класи над "западните" лицемери, хора с все дълбоки познания в управлението на ресурси и мисленето в перспектива за доброто на....избралите ги!
P.S. Тук без извинение визирах Данчето Фъндъкова, Крали Бойко и всичките им производно, които се припознават като гореупоменатите неразбрани от съвременниците си генииУсмивка)))
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 22.09.201416:37

Най-добре без автомобили през всеки ден от седмицата. А за плювачите винаги ще се намери тема.
   

оценка

+3 -5