На свинче звънче | webcafe.bg
Webcafe

На свинче звънче

Мирослав Спасов
22.09.2014, 15:52 (обновена 26.09.2014, 11:53)
Parking day

Денят без автомобили звучи много добре за географски ширини, в които да имаш джип е излишен разход на средства, а затварянето на улици за движение е съобразено с алтернативни маршрути и трафика в съответния ден

Честит ден без автомобили! Освен Деня на независимостта, в този ден софиянци могат да отбележат и (принудителната си) независимост от колата, като излязат на разходка с колело или пеш в дъжда в центъра на София, където днес движението е забранено за коли.

Инициативата не е българска, естествено. В неделя в Брюксел имаше подобен ден - част от "Европейската седмица на мобилността", в която участват над 1000 европейски града. За разлика от София обаче в Брюксел това се случва в неделя и през целия ден пътуването с градския транспорт беше безплатно, а броят на автобусите, трамваите и влаковете е увеличен.

Каква е разликата със София, ли?

По стечение на обстоятелствата този ден е и последният от серията почивни дни, започнали в петък. С други думи на някого трябваше да му мине през ума, че към София ще плъзнат автомобили, завръщащи се от тридневна почивка. Към това добавяме, че градът е в неофициално обявена предизборна кампания.

Накъдето и да се обърнете - от „Цариградско шосе" до Лъвов мост, от „Черни връх" до „Г.С. Раковски" - кипи усилена ремонтна дейност, която по неясни причини се случва едновременно на всевъзможни точки в града - може би, за да е по-силно впечатлението на избирателите, че се работи.

Самата идея на София без коли е малко неясна - точно толкова неясна, колкото провелия се в петък park(ing) day, който успешно допринесе за повече изгорели газове в града, след като паркоместата се превърнаха в сцена за изкуство.

Денят без автомобили звучи много добре за географски ширини, в които да имаш джип е излишен разход на средства, а затварянето на улици за движение е съобразено с алтернативни маршрути и трафика в съответния ден. В противен случай се получават безсмислени упражнения, които вместо да насърчават интереса към една инициатива, я превръщат в досадно неудобство.

Oще: автомобили  ден без автомобили  инициатива  софия  софиянци  столица  трафик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2014, 06:21

2 Zizu78 | 23.09.201406:33

Ми така си е у дома. Ние си ги избираме супер интелигентни, с класи над "западните" лицемери, хора с все дълбоки познания в управлението на ресурси и мисленето в перспектива за доброто на....избралите ги!
P.S. Тук без извинение визирах Данчето Фъндъкова, Крали Бойко и всичките им производно, които се припознават като гореупоменатите неразбрани от съвременниците си генииУсмивка)))
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 22.09.201416:37

Най-добре без автомобили през всеки ден от седмицата. А за плювачите винаги ще се намери тема.
   

оценка

+3 -5