С 2,63 към светли бъднини | webcafe.bg
Webcafe

С 2,63 към светли бъднини

Виктория Майер
07.07.2016, 08:59 (обновена 08.07.2016, 09:05)
айри мурад

Снимка: © bTV

Моделът Айри - неизтребим на всички нива в политиката у нас

Българската политика изобилства от причудливи индивиди, които не просто не се срамуват от неграмотността и ниския си интелект, но и смело навират в лицето ни двойките си. Даже колкото по-голяма е излагацията, толкова по-шумни са производителите й.

Айри Мурад например е нахъсен, че е "упорит човек и ще се научи".

Разбира се, ще се учи кога се пише А и кога Ъ, докато междувременно решава съдбите на десетки хиляди българи в Общинския съвет в Пловдив.

От неговата 2,63 на матурата ще зависят бюджети, ще се издават разрешителни, ще се планират строежи, ще се управляват средства, ще се привличат инвестиции и ще се създават концепции за Пловдив - европейска столица на културата.

Проблемът не е, че Айри Мурад от Столипиново е двойкаджия.

Проблемът даже не е, че е общински съветник. Проблемът е, че телевизиите ни го показват като герой на нашето време, а политиците, които са го издигнали, го поощряват и оправдават.

Нищо че са от претенциозния Реформаторски блок, който уж трябваше да е еталон да политическа безукорност и беше създаден именно от „умните и красивите", а се оказа в последствие, че красотата е „трик", а умът съвсем бледнее, когато си във властта.

Не ми се иска да превръщам този текст в лично и - не дай Боже - етническо демонизиране на Мурад, макар да съм доста изкушена да коментирам факта, че като дете той е бил християнин, а сега вече е мюсюлманин, понеже ислямът е модерен, а според собствения му мироглед да си смениш религията е като си смениш дънките.

Просто няма как да очакваме последователност и вяра в принципи от човек, за когото подлогът и сказуемото са тотална енигма, определението е „преференция", а допълнението е жена със забрадка, която е „за вкъщи" (това е наречие).

Всеки в края на краищата е свободен да гради сложния синтактичен конструкт на живота си, както намери за добре. Иронията в случая е, че Айри Мурад е член на Комисията по образование в Общинския съвет.

И когато ние днес сме недоволни от нивото на образованието в България, когато с право сме възмутени от слабите резултати на матурите и с още по-голямо право обясняваме на децата си, че образованието е ценност и само знаещите, компетентните и конкурентоспособните побутват бъдещето напред, трябва да сме наясно, че децата ни биват заливани отвсякъде с модела Айри.

Няма значение дали това е общински съветник, министър, медиен магнат, чалга певица или охранител в Слънчев бряг.

Това е човек, който смята, че Белгия е столица на Сърбия, а дифузия е уред във фитнеса, има 2,63 по български език, Левски му е татуировка на бицепса, цялата му астрономия се изчерпва с клуб „Планета", а перхидролът е единственият химичен елемент, който познава.

Но за сметка на това този човек се самоопределя като „успял българин", пръска необезпокоявано своите мъдри мисли в ранния сутрешен ефир и демонстрира самочувствие и стандарт на живот, абсолютно несъвместими с досадното клише, с което облъчваме децата - че само който учи, той ще сполучи.

Моделът Айри е неизтребим на всички нива в българската политика. Той е мерилото.

Той е стандартът, от който всяко образовано отклонение е никому ненужно аутсайдерство. Освен невежи общински съветници, имаме евродепутати, чийто английски език е инвестигейшън ишус.

Имаме председател на НС, който позиционира Пекин във Виетнам, имахме зам.- министри без дипломи за висше образование, министри на културата, които пишеха „Збогом" в съболезнователните книги, премиери, които прекрояваха картата на Европа от Ванкувър до Владивосток - все отбрани строители на съвременна България, които я докараха почти до клинична смърт.

А най-страшното е, че Айри Мурад мечтае да стане лекар...

Oще: айри мурад  двойка  европейска столица на културата  индивиди  лошо образование  матури  ниско ниво  образование в българия  община пловдив  общински съветник  пловдив  политика  столипиново 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.07.2016, 17:02

4 Nikola White Tiger Pavlov.10210468805983523 | 09.07.201617:03

Само едно нещо-перхидролът не е химичен елемент, а химично съединение. Хайде да не падаме на нивото на гореспоменатия субект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

3 7 | 07.07.201623:16

Айритата вършеят в България от 72 години вече.

То не са били раб-факове, то не са били университетски "парашутисти", то не са били дипломанти на институти със странни имена, то не е било чудо.

Резултатите са налице.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2015, 10:04

2 14 | 07.07.201610:33

Едно Айри вече 15 години ни вършее на главата, нищо чудно, че се муптиплицира навсякъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2016, 09:47

1 Lyubomir Totev.10207146007353945 | 07.07.201609:48

Пише се конкурентоспособните, а не конкурентНоспособните
   

оценка

+0 -0