Да влезе Мон Дьо | webcafe.bg
Webcafe

Да влезе Мон Дьо

webcafeДияна Костова
08.09.2017, 18:57 (обновена 11.09.2017, 12:20)
анна цолова, виктор николаев

Снимка: © Nova TV

Когато за една нощ разрушиш екранен тандем със 7-годишен опит, без дори да дадеш възможност на журналиста да се раздели с публиката си на свой терен, в ефир - това не е развод по взаимно съгласие и не е засилка за скок към нови висоти

В отворената ниша след свалянето на Анна Цолова от сутрешния блок на Нова щели да се настанят Мон Дьо, Ива Софиянска, Никол Станкулова и Румен Бахов. Какъв полет на фантазията, каква поредна футболна драма, както се казва.

В нормална ситуация, промените в програмната схема на национална медия никога нямаше да се превръщат в тема на бурен обществен дебат - поне не и извън агората на бг-мамите по детските площадки или ТВ-притурките на вестниците. Все пак общественият интерес не живее в телевизора. Проблемите на нацията не се решават с 15-минутно хараламбене между първото кафе и сутрешния душ, нали така?

Само че ситуацията не е нормална. Когато смяната на Ни Ло с Венета Райкова се окаже най-силният трансфер в "А" групата на ТВ-пазара, за журналистика не може да се говори.

И да, има виновни за това.

Медиите отдавна и умишлено се обезкървяват от сериозна, остра публицистика за сметка на пълнеж с риалити по калъп, турски мелодрами и всевъзможни полуфабрикати. И не без съучастието на самата журналистика, чиито представителите са готови на прекалено много компромиси в името на екранното присъствие.

Внезапното изваждане на Цолова от екипа на "Здравей България" беше предшествано от едномесечна атака срещу нея и Виктор Николаев от страна на евродепутата Николай Бареков.

Оставяме настрана иронията, че активното мероприятие беше забъркано от бившия й екранен партньор от бТВ (пресвета Дево от Гуадалупе...). Проблемът няма нищо общо с личните взаимоотношения на главните лирически герои.

Фактите са достатъчно смущаващи, за да предизвикат въпроси за това, което се случва на полето на журналистиката.

Няколко неща правят впечатление:

Например: как така ръководството на Нова ТВ не излезе с официална позиция в защита на журналистите си срещу кампанията на политическо лице?

Защо допусна дискредитирането на Цолова да се превърне в жълта дъвка, без никаква реакция?

Това ли е "новото нормално"?

Това ли е поуката за следващия журналист, който седне в стола на поредния колега, "отстранен чрез повишение в лайфстайл-сегмента"?

От него / нея ли да очакваме да чуем незададените досега въпроси? Честно?

След всичко преживяно - кой ли си представяше, че 2017 г. ще се усеща като лоша версия на 2013?

Да е ясно: когато за една нощ разрушиш екранен тандем със 7-годишен стаж, без дори да дадеш възможност на журналиста да се раздели с публиката си на свой терен, в ефир - това не е развод по взаимно съгласие и не е засилка за скок към нови висоти.

Виновни има. Виновни са всички, които допускаха стандартът за качество и професионализъм да се разяжда всекидневно.

Допускаха политиката, халтурата и чалгата да се смесят в блудкав, отровен сос. Свалиха летвата до простотемието, сензациите, дребнавото чопкане на всяко банално чудо за три дни.

Сега подмяната на авторитети доведе до имплозия. Апатията на публиката е "присъдата".

Оттук нататък - ако въобще остане време между репортажите за новите тапети на Тодор Батков-джуниър, разпявката с Азис или прякото включване от кървавото бракоразводно дело на Рудолф-Тадаръкови - може и да се чуе сериозна новина.

Както се казва във "Възвишение" - Наша свобода от нас зависва. Примирението е по-жалко дори от пречупения гръбнак.

Oще: btv  nova tv  ани цолова  анна цолова  бтв  виктор николаев  здравей българия  ива софиянска  мон дьо  николай бареков  никол станкулова  нова тв  румен бахов  сутрешен блок на нова тв 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

10 deaf | 10.09.201719:34

До колегите ВК и Дзверо,

гледайте сутрешният блок на БНТ-2. Напълно сериозно ви го препоръчвам! Там НЯМА политика. Само леки и приятни репортажи от какви ли не кътчета на България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

9 zDvera | 10.09.201714:50

Хора говорите абсолютни глупости !
Колкото пъти имаше болни теми толкова пъти тези излизаха неподготвени.
Преди няколко години когато паднаха няколко асансьора тези вместо да поканят някой който се занимава с проектиране на асансьори и да обясни каква е причината за да падането им те обсъждаха с колко въжета бил.Бр. на въжетата е проектантско решение.И ред други неща можеха тогава да се кажат , но само ако журналиста е грамотен и подготвен по темата , а не като тези доказани идиоти.
И това само един от случаите. И много мие интересно по какви теми тази кифла има собствени мнение ?! Избора им на гости и консултанти за такива тема е потресаващо некадърен. Тази освен някаква фасада няма нищо друго.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.02.2013, 17:29

8 larry | 10.09.201705:14

Не е много шум за нищо - когато един журналист го изхвърлят от втора национална медия, това говори за поне две неща: 1 - този човек демонстрира своя позиция, задавайки явно неудобни някому въпроси; 2 - Кой каквото и да говори, България си остава истинска комунистическа страна, в която свобода на словото няма. В подобни населени места са на почит плужеците и безгръбначните люде, а хората с позиция и разум най-често емигрират.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.12.2014, 16:26

7 mulder | 09.09.201723:44

Когато има корпоративен монопол качеството страда а персонала го третират като сухи кърпички, сменя се бързо и без много обяснения. Тенденцията джънк ти ви обаче не е характерна само за у наше село. Често гледам западните медии и положението е брутално. Копи пейст из целия ефир. Като почнеш от дойчето та минеш през цялата палитра от американски ти ви джънк. Истината е вече някакво абстрактно понятие. То е това което ти четат от телепромптера и много често няма нищо общо с действителността. Като фалшивата история на СиЕнЕн за Антъни Скарамучи която е пример за това как сензацията дирижира настроението на публиката апелирайки към емоциите а не здравия разум на зрителя, като по този начин се изгражда реалити което се моделира от шепа хора за да служи на техните политически/бизнес интереси показвайки среден пръст на истината. Как започна войната в Ирак? С една голяма измама на която се хвана целия свят.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

6 zDvera | 09.09.201723:16

Направо се учудвам колко народ гледат тая гадост !
Това се отнася за всички сутрешни блокове !
Ако все пак реша да съм кисел цяла седмица гледам сутрешен блок в понеделник сутринта и тогава дори лимоните ми завиждат затова колко съм кисел !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

5 niemen | 09.09.201712:30

Хайде сега, не може всеки, който се показва всеки ден по телевизията, да бъде наречен журналист. Или сегашното определение за журналист е човек, който чете новините и задава предварително съгласувани, по правило, удобни въпроси? Защо не чух някаква смислена реакция от този чутовен 7-годишен тандем, когато уволниха разследващия журналист Иванов? Анчето ще я запомня само със сутрешното енергично ръкомахане и с ваклия поглед, когато в студиото гостува царят-слънце. С нищо друго.
"А пред кабинетите ги чакат журналистите....."
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

4 Шрайка | 09.09.201711:31

Най-тъжното е, че хем статията е вярна, хем се отнася за удобна журналистка и "безопасна игла", както правилно им казва VK.

Властниците имат нужда (до скоро поне) от псевдо-журналисти, имитиращи наличие на свободно изразяване на мнения и критичност, а всъщност кукли на конци, работещи по спуснати теми и насочващи вниманието на публиката към несъществени аспекти на обществения живот и по този начин изпускащи натрупващото се социално напрежение.

Т.е. вече всичко е под контрол и дори мимикрията е ненужна Тъжен

П.П. По-доброто предположение (за обществото и за Ани) е, ако "куклата на конци" не е съзнавала, че е такава и е отстранена защото се е опитала да се еманципира.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

3 VK | 09.09.201700:46

Едно питане:
Ако А.Цолова е била неудобна някому, то дали В. Николаев е "безопасна игла"?
Дали героизирането на единия не подронва авторитета на другия?
И още подобни въпроси, ама може да отговори само човек , дето е бил вътре , "в кухнята", на тези неща. А на него говори ли му се?
Има неща, дето не са за пред публика, така че...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

2 Kenny McCormick | 09.09.201700:46

Брилянтен анализ, който поставя още повече въпроси, интересен сезон ни чака. Виктор Николаев пък ще е принуден да се занимава с понасинени деца и черно-пембени учебници, че да не говорим за нещо по-сериозно. Мъка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 09.09.201700:26

Да, точно така можеше да са нещата, ама ....ако не беше "новината" че Пеевски бил и пратил много здраве, а тя от "многото здраве" - "настинала" Усмивка
Сутрешните блокове са направо излишни, по начина по-който се правят - политика, политика, жълта хроника(или жълта политика) и нищо нормално, за човек, започващ деня.
Ми, честно казано, "Дързост и красота" правят(правеха) денят много по-добър от всеки сутрешен блок.
Тук, казвайки всеки.....е, с новини от БТВ, след два дена, ако сте притежател на "Макаров", то със сигурност бихте го ползвали по предназначение(щото на далече и без друго не върши работа) Усмивка)

"Това ли е "новото нормално"?"

Ми не, това е старото нормално за телевизиите(знае го всеки) . Просто много шум за нищо..
   

оценка

+4 -0