Часът и мястото на срещата са известни | webcafe.bg
Webcafe

Часът и мястото на срещата са известни

webcafeМария Панайотова
29.08.2017, 18:28 (обновена 30.08.2017, 20:06)
Панорама

Снимка: © Панорама

Големият проблем на Панорама не е часът на излъчване

Големият проблем на "Панорама" не е часът на излъчване, а годината. Отдавна мина 1990-та, когато политиката се случваше в студиото, отдавна БНТ не е единствената телевизия. И политиците днес не са това, което бяха вчера.

Не останаха и много будали, които да слушат с интерес „интервюта" с предварително написани въпроси и предварително написани отговори, разширените варианти на партийни прессъобщения също не са много секси.

Предаването, което все пак се опитва да държи високо ниво, е в остра конкуренция не само с частните телевизии, но и с останалите публицистични предавания в обществената телевизия - сутрешни блокове, вечерни предавания, и в БНТ, и в другите телевизии. Есклузивни събеседници просто вече няма, изместeни бяха от "говорещите глави", въпреки че и за тях често борбата е епична.

Друг е въпросът защо след "Панорама" излизат оскъдни новини, или защо обзорният формат се приема за алиби на половинчати отговори. Но така балансът е запазен и всички са доволни.

Цялата история около "Часът и мястото на срещата" изглежда все по-далеч от професионален разговор и все по-близо до нещо като ритуал по маркиране на територия пред новия директор.

В името на мира и спокойствието най-вероятно "Панорама" ще си остане в петък вечер. Константин Каменаров ще си има достатъчно главоболия, за да си създава и нови.

Но все пак казусът е показателен за това как се случват нещата в БНТ - а именно колективно (писмото е подписано от "екипа на") и вследствие на това - никак. Те просто не се случват.

Срещу всеки опит за промяна въстават цели трудови колективи.

Ако вярваме на модерните напоследък похвати, в борбата за часа на излъчване трябва да се включи задължително събирането на подписка от интелектуалци и политици в подкрепа на оставането на предаването в петък вечер. Те трябва убедително да заявят, че не са съгласни да участват в "Панорама" през уикенда, защото събота си ходят на село. Но списъците не гарантират успеха, справка Иван Гарелов.

Иначе, генералният директор все пак трябва да има право да защити позиция кое предаване кога да се излъчва. Това просто е част от неговите отговорности.

В края на краищата най-вероятно екипът на предаването ще продължи да живее "необезпокояван" на своя щастлив остров в бурното море на телевизията. А зрителите отдавна се отказали да очакват неудобни въпроси и интересни отговори.

Oще: бнт  бойко василев  кога да се излъчва панорама  константин каменаров  обществена телевизия  панорама  час на излъчване на панорама 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2017, 00:43

2 Svilen Stoychev.10211456564184064 | 02.09.201700:49

"Панорама" е най-доброто публицистично предаване не само от програмата на БНТ, а и в целия телевизионен ефир в момента. Точно в "Панорама" има много неудобни въпроси. От "История БГ", "Референдум", "Денят започва с култура" БНТ също може да бъде доволна. Това, че не са повърхностни, сладникави и търсещи скандала предавания не ги прави слаби. Малко гледаеми да, но не и слаби, напротив, БНТ в момента е най-силната телевизия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

1 deaf | 31.08.201710:53

От статията:

"Отдавна мина 1990год. когато политиката се случваше в студиото,(на Панорама)."

Боже мили,г-жа Панайотова още живее с романтичните заблуди от 19-ти век,че политика се прави,като пишеш статии по вестниците,(говориш по телевизии и радиа,по днешному),и държиш речи на митинги!!! ядосан
Да ви открехна,една власт се сваля само от друга власт. Диктатора Тодор Живков беше свален чрез преврат от Луканов,Младенов и Джуров с одобрението на Москва,а не от нас седесарите. След това,когато Луканов и Младенов станаха неудобни,комунистите просто ги замениха с други техни хора. Протестите и покъртителните монолози на демократичните лидери и политици,(и по "Панорама"),с нищо не накърниха властта на комунистите.
   

оценка

+0 -0