Седем години в Страсбург | webcafe.bg
Webcafe

Седем години в Страсбург

Тома Захариев
26.11.2010, 16:07 (обновена 27.11.2010, 13:47)
страсбург, съд, права на човека

Ако в Страсбург можеш да бъдеш истински европеец, тук все още се чувстваш не на място като такъв.

Една трогателна болна бабичка от блока всеки ден по обяд си слага новите дрехи, за да слезе до партера и да говори възпитано с шефа на настанила се там фирма, чиито служители прекарват обедната си почивка във вътрешния двор, говорейки по телефона на висок глас - с което смущавали сиестата й (и мятат фасове по площадката).

Да оставим настрана, че вече изглежда твърде безумно една сграда да делят нахакани юпита (лекари, козметички) и почти вековни бабички, които имат своето право на сън - при толкова много бизнес сгради или пък бивши жилищни блокове, преустроени само за офиси, лекарски кабинети или козметични оазисчета.

Според Закона за устройство на територията е необходимо изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обектите - за да се преустрои и промени предназначението на жилищно помещение.

Бабичката, която никога не е била съгласна с преустройството на апартамент на партера в офис, но се е сблъскала с ширещата се практика такива промени да стават без да се спазват каквито и да било правила, е пращала молби и писма до къде ли не. Общо взето не си е потърсила правата само в Страсбург. Общо взето, единственият съд, в който има смисъл да търсиш възмездие.

Разбира се, ако имаш време да чакаш няколко години, в които няма чак толкова силна вероятност да си умреш от старост.

Преди няколко години обаче две възрастни сестри и едно тричленно семейство завеждат дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу държавата, тъй като е оглушала по всичките им жалби срещу шума и нарушаване на правото им на личен живот, откакто през 2001 г. апартамент на партера в жилищния им блок е бил преустроен в денонощен компютърен клуб (парти свърталище). И глухата държава сега ще им плати 38 000 евро от парите на данъкоплатците.

Лошата новина е, че държавата ни е толкова заспала откъм справедливост, а ние плащаме за мързела, неефиктивността на институциите и лицемерието й.

Добрата е, че ако българите наистина си търсят правата до дупка, вместо просто да псуват липсата на справедливост, примирявайки се с нея,  ще има повече автомониторинг в институциите и промени в недъгавите закони. Като този за устройството на територията, който сега предвижда най-много уволнение за кметове, допуснали незаконно строителство - като това в Ивайловград. А там, както се оказа, незаконни имоти има, но виновни длъжностни лица не...

Така че не жалете държавата, съдете я. Очевидно първо ние ще станем европейци. Най-накрая - и тя.

Oще: европеец  закон  права  справедливост  страсбург 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

2 garo | 27.11.201013:59

Напротив Томази, майка ми, която има тежки неврологични проблеми, има същия проблем с шума в офиса под нея - който дори не е на партера, а на втория етаж, което е още по-незаконно, защото когато се разрешава преустройство, то се разрешава само за партера. Та на майка ми и трябва денонощно спокойствие, а не непрестанен шум през деня - пичовете под нея не знам какво работят, но от време на време съм ставал свидетел да надуват жестоко System of a down, имайки вероятно някакъв доста либерален шеф-пънкар. Мисля, че жилищните блокове са за това, за да имаш елемнтарно спокойствие. А и понякога си заслужава да търсиш под вола теле, когато става въпрос за право. Може и да го намеришУсмивка В моя блок пък на първия етаж има кабинет за кожно венерически заболяваня - еми не е много приятно (не че всички не посещаваме такива, но на съответните места - един-два пъти годишно...)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

1 Georgo D' Tomazi | 26.11.201018:16

Двата случая нямат нищо общо. Едните баби са тормозени денонощно. А тази баба за която говориш може би ще иска да спре и движението по булеварда от 2 до 4 след обяд. не, не до 4, а до 5. по и е гот до 5. ама и е гот и друго- да слезе по чехли и да си купи мляко и хляб, а не да бичи до метро. Новият закон както всичко българско е с двойно предназначение - второто му е СРЕДСТВО ЗА ИЗНУДВАНЕ. ако на тази баба и обещаеш 50 лв на месец, ще слиза да пуши с младежите по обяд.
   

оценка

+0 -0