Няма да ги прелъстят | webcafe.bg
Webcafe

Няма да ги прелъстят

Webcafe.bg
11.05.2012, 14:54 (обновена 11.05.2012, 17:20)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Маргарита Попова: До края на октомври ще се води оживена кореспонденция, за да знаят нашите сънародници какво предстои за срещата с тях през ноември. Да не би и ГЕРБ да мисли аналог на "Българския Великден"...

Без никаква изненада - пак ще се съчинява стратегия за българите в чужбина. Дано поне не личи колко е преписаното от старите.

Комичното е, че държавата мисли как да привлече българите от чужбина, вместо как да задържи матряла тук.

Досега всеки кабинет се е отчел с по една стратегийка. (Също като за ромите.) И хиляди, хиляди командировки зад граница на чиновници, висши и нисши. Срещи на премиера с български общности. Срещи на министри с българи в чужбина. Срещи на президента (всъщност Георги Първанов не го правеше, просто защото пътуваше най-много в Москва.)

Също като при ромите все става дума за интеграция - при циганите е за интеграция отвътре-навътре, при имигрантите - за отвън-навътре.

Сега повикът за нова стратегия идва от вицепрезидента Маргарита Попова. И за да бъде добра, каза Попова, върху нея трябва да мислят не само местната власт, държавната власт и президентството, а да чуем и гласа на нашите хора по света - какво искат, какви са техните потребности.

Какви да са им потребностите? Те за техните си потребности сами се грижат, както и за потребностите на своите си хора тук. Обаче им е потребно държавата ни да стане по-нормална - това със сигурност.

Разбра се, че Агенцията за българите в чужбина вече работи по общата рамка на стратегията, която ще се обсъжда тепърва.

Ако върнем топката назад, ще попаднем в полето на едни сбъднати обещания за закон за българите в чужбина, направени от бъбривия, понякога в повече, Божидар Димитров. Само дето под българи в чужбина Димитров разбира само македонците...

Сега се разбира, че Попова не харесва Закона за българите в чужбина с мотива, че не бил добре работещ. Един закон не може да работи сам и г-жа Попова знае това прекрасно.

Кабинетът на ГЕРБ даже одобри и някакъв план за действие по Националната стратегия по миграция и интеграция (НСМИ 2008-2015 г.). Странно нещо са прессъобщенията на властта - те са пълни с много думи и нулев контент: "В годишния план за 2010 г. и по двете основни цели на стратегията са заложени значими конкретни дейности, като се осигуряват повече специфичност, гъвкавост и иновативност при изпълнението им от участващите институции".

Ако някой нещо е разбрал, да обади. Искате да знаете какви са целите на стратегията ли? Безумно формулирани: привличане на хора с българско гражданство, живеещи на територията на други страни, както и на хора от български произход с чуждо гражданство - за трайно завръщане и заселване в България.

Това със стратегии не се прави, нито със сбирки в български посолства при височайши посещения. Това става само ако властта се справи с основни проблеми у нас - въведе електронните услуги в администрацията, съкрати "гишетата", оправи здравеопазването, намали битовата престъпност. Изобщо ако е налице трайно подобрение на качеството на живот. Такова няма.

Така че основната цел на някаква стратегия за българите в чужбина е да не забравят българския език. Няма нужда от писане на килограм, преписване и какви не глупотевини. Просто увеличете финансирането на програмата "Роден език и култура зад граница". Въпреки че, както писа кореспондентът на "Труд" Веселин Желев от Брюксел, не всички българи зад граница искат децата им да учат български език. Някои смятат, че е по-добре да го забравят.

А докато държавата се чуди откъде да извади средства за български училища към посолствата и културно-просветните центрове зад граница, дойде новината, че българите в Северна Америка ще имат своя телевизия. За първи път в историята си.

Новата телевизия ще се нарича BITelevision и ще съдържа ежедневни новини, предавания, филми, сериали и музикални програми.

Добре, че българите зад граница не разчитат на държавата, която са напуснали.

А вицепрезидентът Маргарита Попова може да се заеме с нещо съвсем конкретно - покрай помилванията. Условията в българските затвори и начините да се облекчи живота на хората там. Верно, неблагодарна работа, не носи популярност и имидж, както срещи с успели сънародници зад граница. 
Но ще има по-голяма полза.

Oще: българи  вицепрезидент  маргарита попова  стратегия  чужбина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 12.05.201213:21

Простотиите на властта просто дразнят.Но все повече разбирам резилът и,че тя владее един единствен инструмент за влияние и това са...телевизиите.Ограбва
ни власт,която е родена без ум за нещо повече от говоренето на лъжи,която маскира провала си зад "мъжествени" пози,пътувания за командировки,лентички,
погачи и...винаги пред камери."Великият" Бойко или се крие или става смешен, като се смалява до градински охлюв пред депутатка,която го прави на нищо.За това е най-добре да се отминава фалшивата власт,която затъва в лай..та,които самата тя си произвежда.Очакваният резултат се усеща се по миризмата. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

6 AlahAkbar | 12.05.201212:26

Аман от глупости! Два пъти се прибирам и на 2 месец установявам, колко съм се объркал. Преди няколко месеца заминах пак - тоя път връщанка няма. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

5 Aaauaa | 12.05.201211:55

BITelevision само не търсете, че Гугълчето пуска само Bisexual TV Show-та Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 19:05

4 Джони Ди | 12.05.201200:54

да въведат електронно гласуване - тогава ще стане весело Усмивка ама няма да стане, доакто не си го опискаме категорично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 12.05.201200:43

отвътре-навътре...... отвън-навътре

бахти сексо muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 18:14

2 John Dow | 11.05.201219:06

"те са пълни с много думи и нулев контент"
Ето това е чистота на езика!
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2012, 02:28

1 Ina Nedel | 11.05.201216:53

Битовата престъпност не е чак толкова страшна, мен по-сериозната ме притеснява. Като за начало може да спрат с шуробаджанащина. Какво прави 70 годишни баба секретарка от 11 до 13 часа в културен център извън граница срещу 1200 евро заплата и жилище в консулството??? Някое младо завършило студентче по-добре ще представя България и тъкмо ще го привлекат... И тва е само капка в морето. Стратегия трабва, но тяхната се пише от хора дет си нямат никва идея за кво иде реч... Ще привичат българите с Ботев и Левски...Ако Вазов чуе, ще се счупи от смех...
   

оценка

+0 -0