По-зле от нас е само Албания | webcafe.bg
Webcafe

По-зле от нас е само Албания

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
08.07.2016, 18:36 (обновена 09.07.2016, 20:21)
Николай Ненчев

Снимка: © Webcafe.bg

България е много, много далеч от заветните 2% от БПВ за отбрана, които НАТО изисква от членовете си.

Ако следите все по-редките изказвания на министъра на отбраната Николай Ненчев или случайно сте попаднали на някоя от ведомствените военни медии може би ще останете с впечатление, че България е най-прилежния и отдаден член на НАТО, всички задължения към Алианса се изпълняват и преизпълняват, а армията ни е един от стълбовете на отбранителния съюз.

Де да беше така, но реалностите на българската отбранителна политика са съвсем, съвсем други.

Българската делегация отива във Варшава за срещата на върха на НАТО с армия без войници, мизерен военен бюджет, спорна модернизационна програма и явни разногласия сред управляващите по отношение на военната ни политика.

Доста преди Меглена Кунева ударно да обещае 10% увеличение на учителските заплати министър Ненчев с апломб заяви, че заплатата на редниците в българската армия трябва да бъде 2500 лв. или малко над четирикратно увеличение от сегашната стартова заплата.

Причината за обещанието, което гузно бе набързо забравено, е, че въоръжените ни сили имат огромен проблем с набирането на войници. В началото на юни командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев директно заяви, че 27% е некомплектът при редниците. Или казано на по-прост език, всяко четвърто място в пехотата, което трябва да се заеме от редник, стои празно.

По неофициална информация в армията незаетите места са доста над 5000 при численост от около 30 000 души.

Ясно е, че проблемът е основно финансов. При минимална работна заплата от 420 лв и начална заплата в армията от едва 609 лв е все по-трудно да бъде изкушена младежта за започване на войнишка кариера.

Същото е положението и при сержантите и офицерите, където също се наблюдават малко кандидати и високо текучество.

Не е изненадващо, че по тъча се прокарват всякакви екзотични идеи за попълване на войската, включително и връщането на наборната военна служба за всички навършили 19 години. Наистина всички, защото според министър Ненчев ще е дискриминация, ако само мъжете служат.

Така стигаме и до военния ни бюджет. Официално той е 1,35% от БВП, но това е плод на лека финансова еквилибристика. Реалните пари, дадени тази година на Министерство на отбраната, са малко над 1 млрд. лева или около 1,2% от БВП.

Останалите 160 млн. лева са т.нар. „целеви средства", отпуснати от централния бюджет за започване на плащания по сделките за нови изтребители и модулни патрулни кораби. Шансът да се стигне до подписване на договори и започване на плащания през тази година е минимален и целевите средства едва ли ще бъдат похарчени.

България е много, много далеч от заветните 2% от БПВ за отбрана, които НАТО изисква от членовете си.

Далеч е и от компромисните нива от 1,5 - 1,7%. Според сегашните планове, бленуваните два процента ще се достигнат в България през 2024 г.

Всъщност, ако гледаме колко пари за отбрана дава България на глава от населението си, то ние сме на предпоследно място в НАТО с около 90$ на човек. По-зле от нас е само Албания. За сравнение Румъния дава $136, Словакия $207, а Полша $313.

В началото на юни депутатите дадоха зелена светлина за стартиране на два от големите модернизационни проекта - този за покупка на нови изтребители и този за построяване на две корвети за ВМС. Това бяха добрите новини.

Лошите са, че Сухопътни войски остават настрани от усилията за обновяване на армията, а причината за това не бе назована публично, въпреки клетвите на военния министър и началника на отбраната, че ще бъде започнат и проекта за придобиване на нови бронирани машини за пехотата.

Внезапното фаворитизиране на проекта за строителство на бойни кораби също събуди много въпроси, най-вече при очакваното състезание с един участник, а опасенията, че за ВВС ще бъдет купени доста остарели употребявани изтребители са реални.

Най-тежките неизвестни обаче идват от тоталното разминаване между средносрочните бюджетни прогнози на финансовото министерство и смелите планове на МО за ударно изплащане на над 2 млрд. лева по военни проекти до 2021 г.

Само трябва да отбележим и какафонията, която цари по тема отбрана сред българската политическа класа. И дори не говорим за партии като „Атака", които открито защитават чужди интереси, а само трябва да се спрем на казуса с „флотилията на НАТО", който показа, че диалог на военните теми между президент, премиер и военен министър сякаш няма.

Какво точно ще се случва зад закритите врати във Варшава едва ли ще разберем напълно, но е факт, че НАТО на празни приказки и клетви в евроатлантизма не вярва и срамът за официалната ни делегация няма да е малък.

Дела трябват, а не думи, както е казал Левски. Но и пари, а и желание да се работи за отбраната на страната ни.

Oще: армия  атака  бвп  бойни кораби  българска армия  българска делегация  варшава  военен министър  военни  военни теми  войници  диалог  меглена кунева  министерство на отбраната  мо  нато  николай ненчев  отбрана 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

9 TheRock | 12.07.201617:39

ivod | 12.07.201606:25
Винаги съм знаел, че неуките хора са и доста мързеливички!!!
Информацията е достъпна в мрежата, дори и от руски източници.
1757 Русия напада Прусия и превзема Берлин през 1760.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

8 ivod | 12.07.201606:25

Признавам си - слаб съм по история . Дай се последните данни от историята - колко пъти и кога Русия е нападнала Германия и Франция ( без те да са стигнали до нея ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 11.07.201614:54

Мечтай си! Много щастлив

И въобще, не живееш в реалния свят.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 11.07.201611:43

Harry | 10.07.201623:00
И ти живееш в миналото!!!
Прочети повечко и виж колко пъти Русия е нападала Германия и Франция и тогава говори за Наполеон и Хитлер.
Тия мухлясали глупости ги разправяй на неграмотните и неуки хора, който знае историята е наясно за какво става дума.
Та светът е вече друг!
Ако не са били САЩ и Великобритания на Русия й е била спукана работата срещу Хитлер.
Сега Путин е сам - самичък, ако не се смятат Иран и ДАЕШ.
Да не би да смяташ, че Китай ше скочи срещу НАТО при един конфликт!
Не, просто китайците като едни добри ученици на Сун Дзъ ще спрат на Урал.
Да не би да смяташ, че Индия и Пакистан няма да се възползват от случая да разчистят сметките си с Иран и Северна Корея???
Ако Путин не се осъзнае му е спукана работата
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

5 граф Сен-Жермен | 11.07.201610:01

"Само трябва да отбележим и какафонията, която цари по тема отбрана сред българската политическа класа."

Грозев, какафония е кака ти, пише се какофония.
Хари, Скалата е майстор на копи/пейст. И много рядко посочва източника, от който най-безочливо е преписвал.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 10.07.201623:00

Много хубаво си го казал Скалата, право куме та в очи, щото иначе по темата говорите витиевато, с намеци и най-вече двойнствено.

Но чувал ли си поговорката, човек предполага, Господ разполага, има я в народите в различен вариант, но смисълът е еднакъв?

През последните векове никой не е успявал, защо мислиш че точно сега и точно англосаксите ще успеят? Русия има атомно оръжие и средства за доставяне до всяка точка, руснаците имат дух, патриотизъм, национализъм, жизненост, креативност и най-вече мъжественост, каквито на запад отдавна липсват. Кой ще победи Русия, НАТОвски офицери на високи токчета и садо-мазо комплект във войнишката раница?! Много щастлив

Най-голямата ти заблуда обаче е че приемаш за превъзходство, качества които са маловажни - гламура и фалшивото изобилие на потребитеството , и подценяваш истинските смисъли на човешкия живот.

И Наполеон и Хитлер страдаха от същите заблуди, и си строшиха зъбите в грубата лапа на рускта мечка.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 09.07.201616:18

В общественото пространство, у нас и по света върлуват думите. Разни агитатори доста успешно размятат мнения и опорни точки. Влияят ми,, влияят и на Антон, Антоан, Антъни, Ахмед, Анапурна и на баба ми Анита Хегерланд. И почти постигат зададените им локални и световни цели.

В света на парите кухите думи не важат, важи сухата математика, 2 и 2 е 4 и точка. Ония, с доходи повече от шест нули с им ясни нещата, знаят кой мъти водата в световния бизнес и им писна да гледат вече 100 години как от всяка матрьошка излиза следващата. Те имат лостове, знаят как и са решили да скъсат дебелата червена верига: Ленин ~ Сталин ~ ... ~ Путин....

„Есть Россия, есть проблема. Нет Россия, нет проблемьl."

—Извинете, че съм толкова гениално оригинален!

Вече 100 години опитите за приобщаване на Русия са ялови. Решението за нейното разпарчетосване е окончателно и не подлежи на обжалване. След като това стане факт, ще се разбере, че на никого не му пука за Русия, дори и на самите руснаци (доколкото съществуват такива). Извинете отново, това е лъжа. Има на кой да му пука, освен политическите динозаври и техните храненици за единството и силата на Русия стиска палци Монголия с цялото ѝ три милионно население – няма да обяснявам защо!

Последната империя, замръзнала в своето минало, няма шнсове. Няма никакви шансове: политически, икономически и най-малко морални. По югославски сценарий. И после парче по парче ще бъде приобщавана към света. Всички империи останаха в 20–ти век. Дори най-великата от тях – Британската, днес е само една корона.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

2 7 | 09.07.201607:33

'какафонията, която цари по тема отбрана сред българската политическа класа'

Де да беше само по въпроса за отбраната.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 08.07.201622:29

Още нещо-за синджир, с който не можем да очакваме от НАТО и ЕС да обуздаят развилнелия се хищник, а трябва сами да му го нахлузим и да го отведем с чемоданите до Дунав мост-пък оттам румънците си знаят работата. Тези дни пропътувах от Бургас до Варна със спиране в Камчия. Ситуацията, както алармират и колеги от форума, е катастрофална. Шансът да се окажем без излаз на море заради руската окупация е съвсем реалистичен. Наглост, безочие, колонизаторско високомерие, българско слугарство… Паметникът на съветските терористи на устието на Камчия е излъскан, облизан и отрупан с венци, ритникът ми по тях сутринта на обяд беше коригиран чинно от лакеите. Ребятата са малко, но българо-руските мутри киснат в хотелите-очевидни перачници, защото са полупразни, но пък окичени с портрети на Путин, руски и сесесерски фуражки и пр. гнус и смрад. Ключова фигура е Станка Шопова-по-старите знаем коя е… Ама тя е дърта комундела, какво говоря, ясна работа!.. Виж, успешните кметове от Герб, които управляват към 92% от крайбрежната ивица (останалото е община Аврен с чист чугунен комуняга начело!), са друга работа, пардон, извиняюсь!- это другое дело- евроатлантици до кръвните клетки, само дето освен евроатлантици са и настоящие молодцы в ортаклъка с руската мафия. И орденоносци, удостоени лично от тов. посол Исаков за тези им предателски заслуги.
Накратко- изгонването на руската сган от България е върховна патриотична задача и политически въпрос на национална сигурност.
   

оценка

+4 -3