Бирата и Вучката | webcafe.bg
Webcafe

Бирата и Вучката

Webcafe.bg
07.03.2013, 17:04 (обновена 08.03.2013, 08:40)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Главният прокурор Сотир Цацаров доста изненадващо се присети да рови по една затворена папка - разследването за изтичане на класифицирана информация по повод скандалните записи от СРС на телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

В един от тия разговори премиерът казва: "Обещах на президента да не закачам Мишо Бирата" и нарежда на Танов да върне на работа уволнения митничар Вучката (... Т'ва е едно момче бе, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата - обяснява Борисов на Танов, който преди това е звънял на изпратеното от Б.Б. ЕГН на Вучката...)

Една година разследването така и не успя да открие кой е виновникът - или виновниците, за изтичането на записите. Софийската градска прокуратурата го прекрати в началото на 2012 г., тъй като поредната експертиза, дело на БАН, не може да изясни "дълбокото гърло".

Три месеца след като флашките видяха бял свят, се спомина и пивоварят, шеф на баскетболната федерация, бизнесмен и добър познат на Георги Първанов Мишо Бирата. Закриляният. Приятел с бира се познава:))

Едва ли някой си мисли, че Цацаров се е сетил "да издуха праха от папката" (по заглавие в bTV), за да удари по назначилите го на поста... Но какъвто и да е мотивът му, и този прокурор не се прицелва правилно. Борисов нарушава закона, разпъвайки чадър над човек, уличен в неплащане на акцизи, а прокуратурата разследва защо е бил подслушван и по какъв начин са изтекли разговорите... Това е като да имаш остър апендицит, но да си оперираш цирея на носа.

Цветан Цветанов така и не призна, че МВР има проблем с контрола върху информацията от СРС. Не призна и Цветлин Йовчев, тогава шеф на ДАНС (днес шеф на кабинета на президента), принуден да подаде принудително оставка.

Но един човек призна, че записите са съвсем истински - Антоний Странджев, бивша дясна ръка на шефа на митниците. Странджев каза тогава и за един подкуп от 4 млн. лева, даден от хора "от акцизния сектор" на висш държавен служител: "Служителят е от ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов би трябвало да знаят името му".

Измежду всичко, през зимата на 2011 г. Странджев обяви, че са били засегнати доста интереси с приемането на Наредба №3.

Наредбата е за специфичните измервателни уреди на акцизните стоки и изисква от складодържателите на акцизни стоки да имат специфични измервателни уреди, чрез които митническите органи да осъществяват по-строг контрол. Тя предизвика бурна реакция от алкохолния бранш и Българската петролна и газова асоциация, които я обжалваха в съда, но загубиха делото.

На изпроводяк обаче този парламент реши да направи "подаръче" на бизнеса с горивата. В пленарна зала депутатите се канят да освободят ведомствените бензиностанции и петролни бази за търговия на едро от задължителните измервателни уреди - което означава, че няма да са и в онлайн връзка с НАП. Изискването ще остане само за малките бензиностанции. 

"Големите", сред които най-големият е ЛУКойл, разбира се, ще останат само със стандартни измервателни уреди на входа и на изхода на съоръженията. А малките ще си останат свързани в реално време с НАП, защото такова е изискването и за уредите, които отчитат наличностите от гориво в подземните танкери за съхранение.

Парламентът отхвърли исканията на гражданите за промени в Изборния кодекс, но не и тези на монополистите в сектора на горивата. Обещали са, няма да ги закачат.

Oще: мишо бирата  прокурор  сотир цацаров  тановгейт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.