Тъмно и мътно | webcafe.bg
Webcafe

Тъмно и мътно

Webcafe.bg
27.12.2013, 13:35 (обновена 30.12.2013, 15:03)
качулка без лице

Политиците не винаги предпочитат светлината на прожекторите

Празниците са благодатно време в политиката. Докато народът гледа да не се дозира със семеен уют, храна и алкохол, властта получава шанс да действа на спокойствие. И сега тихомълком прокарва поне две важни и наложителни решения.

Първо - изборът на главен съдебен инспектор, който трябваше да бъде направен още в миналия парламент. Второ - смъкване на сметките за ток, което трите ЕРП-та дружно определиха като ощетяващо ги политическо решение.

Ясно е, че властта иска да зарадва електората с намаление на цената на тока, колкото и минимално да е то - в случая с нищожните 2 на сто за битовите потребители от 1 януари догодина. ДКЕВР ще реши окончателно на 30 декември, на закрито заседание, въпреки заплахите на дружествата, че ще я съдят.

За избора на главен инспектор към Висшия съдебен отдавна е дошло време - още през януари тази година изтече мандатът на Анна Караиванова, досегашният титуляр на поста. Тя подаде оставка през октомври - още негласувана от Народното събрание, предупреждавайки за негативен доклад от Европейската комисия.

Това не е ДКЕВР, която тази година стана рекордьор по оставки, уволнения и (политически) назначения. Далеч по-сложно е, защото главният съдебен инспектор трябва да бъде избран с квалифицирано мнозинство, тоест с гласовете на 2/3 от депутатите. Това предполага внимателно първо сито и парламентарни сондажи на фона на рехавия кворум и 95-те депутати от ГЕРБ. А време няма.

Безкрайно сложно е за кандидатите, които получиха 4-дневна възможност да внесат документи в парламента - от последния му работен ден за 2013 г. .... до днешния уж работен 27 декември, при това - чрез депутатите, които са във ваканция. Освен ако целта не е просто да убедим Брюксел, че сме започнали процедурата, макар и с фалстарт.

Добре, че Мая Манолова и Четин Казак се оказаха в София, за да предложат в последния момент съдия Веселина Тенева, известна с оправдателната присъда на Ахмед Доган по делото „Цанков камък". В това не би имало кой знае каква изненада.

Стана нормално подобни въпроси да се решават на тъмно. Като избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и на конституционни съдии, като подписването за „Южен поток" и т.н. Докато такива неща се случват, ще си стоим в мътилката на всякакви класации за най-бедни, нещастни, изтормозени и прочее хора в света.

Като днешната статия във Fobres, която ни представя като лош пример за Украйна и опозиционните й стремежи за европейска интеграция. И все ни развалят празниците.

Oще: анна караиванова  всс  дкевр  народно събрание  оставка  ток  украйна 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

1 Борката | 28.12.201323:06

Тъй-като в последно време се преекспонира с великата промяна или тъй нареченото намаление на електрическата енергия за битови,а след това ,евентуално и за стопански потребители,съм Шокиран от възможните ползи за бизнеса, така както се описват от сегашните управляващи.Говорят се легенди как това би осигурило ресурс на работодателя за отваряне на нови работни места.
Тъй-като ми писна да ги храня и вербално и буквално,разбира се , направих някои изчисления ,касаещи моето малко килимче>
За стопански нужди , потребявам около 70Мв на месец или около 18 308 лв.,
при сегашна тарифа ,върхова и по трите фази 0,26155лв за kWh с ДДС.
Т.е. ,все още въображаемата икономия е 166 лв на месец,като предполагаме ,че всичко това ще мине и няма да е блокирано от дружествата.
Значи при 24 дневен режим на работа на месец ,се явява икономия от 5,76 лв на ден без ДДС,то заминава и така, и така.А за възстановяването му,миналото,както и сегашното правителство,те обрича на мъки,достойни за цял труд по счетоводство.
С тази икономия, е ясно, не само,че не може да се открият допълнителни работни места,ами не спомага и за покриване на елементарните нужди на едно производство.
При битовото потребление сметките са още по-смешни.
   

оценка

+1 -0