ВиЗшето си върви. Трус няма | webcafe.bg
Webcafe

ВиЗшето си върви. Трус няма

Webcafe.bg
24.01.2012, 17:13 (обновена 24.01.2012, 18:06)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Обещаната "разтърсваща" реформа на висшето образование така и не се състоя - и очевидно няма шанс в мандата на ГЕРБ

Ръководствата на университетите са заети със счетоводство. До 3 февруари ВУЗ-овете ни трябва да изпратят предложенията си за намаление - или увеличение, на семестриалните такси до просветното министерство - за одобрение или отхвърляне.

Познайте от раз кое ще е. Очаква се повечето да ги увеличат. Ако не поскъпнат таксите, има и друг трик - увеличаване на броя на специалностите, с които да пълнят касичките. Кой ще преподава в специалностите, нужни ли са - няма значение. Даваш парички - вземаш диплома. Пазарна икономика.

ЮЗУ например въвежда експериментално диференцирано заплащане на семестриалните такси - според успеха на студентите. Който има по-висок успех - например над 5.50, ще плащат с около 15 лева повече на семестър, докато при "слабаците" увеличението може да стигне и до 40 лева.

Това ли е разтърсващата реформа във висшето образование, обещана от просветния министър Сергей Игнатов, когато изтегляше законопроекта за въпросната реформа през есента на 2010 г. По думите му отлагането на дългоочакваната реформа се налага, за да може тя да се направи по най-добрия начин и висшето образование да се реформира заедно с науката.

Нито академичните среди се реформираха, нито висшето образование. Няма как да стане в оставащата година и половина до края на редовния мандат на ГЕРБ. Очевидно бъдещата учебна година във ВУЗ-овете ще се случва по досегашната схема - бълваме едни специалисти, икономиката да му мисли. А догодина лятото са изборите. Кой ще смее да разсърди учени и преподаватели? Не Бойко Борисов, разбира се. Най-много още няколко "близнака" на Пернишкия ВУЗ да се пръкнат.

В същото време недоволството от страна на учащите непрекъснато расте - намалени стипендии, увеличение на семестриални такси, спрени пари за ремонт на общежития, намалени средства за студентска мобилност.

Навръх осми декември миналата година се създаде стачен комитет от студенти от няколко университета. Тогава просветният министър обясни по Нова телевизия как висшето образование върви по посока на модернизация и годината е била успешна.

Студентите ли? Продължават да се демотивират. Получават архаична и тромава система и отношение в стил "ако ти харесва".

На много студенти не им харесва и прекъсват "образователния процес". Дори и у някой студент да се прокрадне усещането, че иска да преподава, то се изпарява тутакси. Пред себе си виждат преподаватели, чийто начин на говорене е далеч от вдъхновението и истинската наука. Млади преподаватели със свежи идеи липсват - или няма желаещи, или ако има, не могат да се докопат до преподавателско място. Системата за даване на научни степени и звания не е реформирана също.

От една страна висшето ни образование непрекъснато произвежда млади хора, които няма къде да се реализират професионално. Икономиката на потреблението, каквато сме си отгледали в България, се нуждае от друг тип работници. И строители на магистрали...

От друга, да погледнем оптимистично - може пък университетите ни да се стремят България да достигне целите на Европа 2020 по ниво на хора с висше образование. За България предложението на Европейската комисия процентът на завършилите висше образование (30-34 години) e да се увеличи от 31% до най-малко 40% до 2020 г.

Ако, разбира се, спре отпадането от образователната система на близо 40% от децата между 5 и 8 клас. А за това си трябва реформа и по-долу от виЗшето. Впрочем, и там се е закучило.

Иначе виЗшето върви. Разтърсване няма.

 

Oще: висше образование  министерство на образованието  образование  преподаватели  сергей игнатов  студенти  университет 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 25.01.201212:44

Сори, ама това, че таксите са висшето трябвало да са високи, е пълна тъпотия.
Да бяхме в Англия, където доброто образование ти гарантира достатъчно добре платена работа, да, обаче тук просто не е така. Тук, първо, искат висше дори за чистачките напоследък, второ, заплатата никаква не е, трето...
Потърсете обявата на Роженската обсерватория, примерно, и вижте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 25.01.201212:03

От 10 години повтарям, че таксите в нашите университети трябва да се завишат драстичко. Аз взех бакалавър за почти хиляда лева Шокиран четири години обучение във УНСС, престижна специалност за по- малко от месечна заплата в София (в тазу сума не включвам учебници и други консумативи). Извинете но това е пълно малоумие. Какво мога да очаквам за 250 лв. на година, това е едномесечен курс в читава школа, или еднодневен качествен семинар. А го има и другия фактор, макар да звучи сегрегиращо, не може всеки да има "вишо" в една държава, не може всеки да е гении, интелигент, шефче и т.н. Така, че който може да си позволи скъпо образование, но минава, който не може или взима заеми като за ново жилище или е наистина умен и старателен и се бори за стипендия. Това е. Всички останали, с едно качествено средно образование, работят на малко по- ниско ниво. Има я разбира се идеята, че сега всеки търси чистачка и секретарка с "вишо".
   

оценка

+0 -0