Присъдата | webcafe.bg
Webcafe

Присъдата

ема ивановаВалентин Добрев
13.05.2015, 18:06 (обновена 13.05.2015, 23:17)
Момче заля приятелката си с боя

Правосъдието отново отстъпи назад, като даде сигнал в обществото, че ако залееш някого с боя и му застрашиш живота и здравето, може да се отървеш с глоба от 1500 лева

Какво е глобата?

Според здравата човешка и обществена логика това е сумата, която се плаща при нарушаване на обществените правила. Oбикновено глоба се налага за сравнително дребни престъпления или дребно хулиганство.

Подразбира се, че когато плащаш глоба, ти не си извършил деяние, с което си заплашил чуждия живот, достойнство и неприкосновеност.

Ние обаче живеем в пророчески времена. Но не в положителния смисъл, естествено. Пророчески са, защото изпълняваме старозаветните думи на пророк Исая, записани в Библията, които гласят, че "правдата остана надалече, защото истината падна на площада, а закоността не можа да влезе".

По логиката на българския съд и право, за престъплението, което извършиха трима млади мъже над бившата приятелка на единия, като я заляха с боя, наранявайки кожата и зрението й и буквално поставиха живота й в опасност (при това документирайки престъплението си във видео) - заслужава глоба, при това дребна.

На хартия Пловдивският районен съд раздаде присъда, като обвини тримата извършители в "хулиганство, извършено с изключителна дързост и в съучастие", но на практика наказанието е бутафорно: 1500 лева глоба тряба да плати всеки един от тях: първият, който инициирал "отмъщението", вторият, който изпълнил "присъдата", а третият, който снимал.

Чудна картинка.

Магистратите оставиха по живо по здраво да си тръгнат тримата "хулигани", най-вероятно, за да могат да разнасят кривразбраните си разбирания за мъжка чест и справедливост по широкия свят.

Според адвоката на Нона Славова - Росен Димитров, когато е повдигнато обвинение за хулиганство, е имало възможност тримата да получат присъда от до пет години лишаване от свобода.

Но за пореден път българският съд се размина не със законността - защото по книга съдиите са прави, но с чувството за справедливо наказание.

Да, факт е, че законът взима под внимание чистото съдебно минало на младите мъже, както и обстоятелството, че на пострадалата не е нанесена тежка телесна повреда.

И така докато Нона Славова все още възстановява замъгленото си зрение, бори се с алергичните си реакции и лекува психиката си, съдебната система на всеослушание обяви чрез тази присъда, че сега вече ще й се наложи да лекува и честта си. Или да заведе гражданско дело.

Oще: адвокат  блажна боя  глоба  магистрати  нона славова  пловдивски районен съд  присъда  прокуратура 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

8 pepe | 14.05.201514:16

Биляна, извинявам се, че като съм написал "и останалите", без даискам съм причислил и теб - единствения дал разумно и компетентно мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 14.05.201514:08

Глупости на търкалета - Пеньо Лудия и останалите.
Такава правосъдна система, която да постановява наказание, по-тежко от извършеното престъпление няма в нито една страна, която се нарича "правова". И все пак правовите страни са тези, които се "справят добре". Такива наказания за каквитоси мечтаете има в Северна Корея, където ако заспиш пред Ким те разстрелватс гаубица или тегорятс огнемет. Може би е имало подобни и при фашизма.
Човек наистина трябва да е луд, зада прави подобни изказвания. И да не цени дори съвсем малко собствената си свобода - защото никой не знае какви закони ще му бъдат наложени утре. И кой ги създава тези закони между другото? Любимите инеособено кадърни политици. Искате феодализъм ли?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

6 bludniq_sin | 14.05.201509:59

"Но за пореден път българският съд се размина не със законността - защото по книга съдиите са прави, но с чувството за справедливо наказание." Авторе, автореееее??? Ами нали затове сме правова държава (или поне така пише), защото наказанията се налагат не според това аджеба дали автора, нончето или майка и ще са доволни от присъдата и ще кажат "браво, това е справедливо" - не! Наказанията се налагат според правилата определени от законодателя (ония 240 люде дето и ти си избирал/а) и би следвало да се спазват до последно от съда! Има едно нещо, наречено индивидуализация на наказанието - седни, прочети и вероятно ще разбереш защо присъдата е такава каквато е! Наказателното правораздаване не е измислено и целта му не е да въздаде справедливост според представата на пострадалия - на него винаги наказанието на другия ще му се струва малко! Наказанието е такова каквото е определено от законодателя, който представлява народа - т.е наказанието е такова, каквото народът е решил да бъде, когато всеки от нас (дори ти) извърши т.нар общественоопасно деяние, което е обявено за престъпление. Неслучайно в триинстанционното ни производство едно от основанията за обжалване на присъдата е "явно несправедливо" наказание - т.е под натиск някоя от първите инстанции може да се подведе и да наложи прекалено тежко наказание или прекалено леко такова, като не съобрази смекчаващите обстоятелства (именно онова чисто съдебно минало в този случай, и фактът, че на пострадалата не е нанесена тежка телесна повреда, и др.) или отегчаващите такива (максим стависки кара пил с превишена скорост и уби двама мисля и получи условна)
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

5 gothic | 13.05.201523:41

Чакъм някой да каже нещо за бърнаута....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 13.05.201522:22

Дали за добро поведение ги пускат на 50-та година?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 13.05.201522:05

Във Франция за убийство човек може да получи над 100 години затвор. Ясно е, че на практика е невъзможно да се излежи такава присъда, предвид продължителността на човешкия живот, но психологическото смазване от числото си е напълно достатъчно. И не звучи по същия начин като "доживотен затвор". Едва ли са го въвели случайно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2014, 17:16

2 Penio_Ludiq | 13.05.201520:44

България всъщност няма правосъдна система. От 1989 насам такава не съществува. В момента съда стимулира престъпниците. За да е ефективна системата тя трябва да наказва - тоест наказанието да е по-тежко от престъплението. Например за разтрел на човек - смърт чрез електричество, за заклан мъчително човек - бавна смърт с обесване и тн. Вместо това системата поощрява - ок, убил си човек, значи 20 години макс, като обжалваш стават 10. Което е поощрение за убиеца и подигравка с жертвата. Та тази система трябва да бъде срината със земята и да се създаде нов съд. И задължително да се върне смъртното наказание.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.05.201519:49

Май нещо не си разбрал - гражданското дело, което потърпевшата ще си води за компенсация е отделно и предстои.
   

оценка

+2 -1