Присъдата | webcafe.bg
Webcafe

Присъдата

ема ивановаВалентин Добрев
13.05.2015, 18:06 (обновена 13.05.2015, 23:17)
Момче заля приятелката си с боя

Правосъдието отново отстъпи назад, като даде сигнал в обществото, че ако залееш някого с боя и му застрашиш живота и здравето, може да се отървеш с глоба от 1500 лева

Какво е глобата?

Според здравата човешка и обществена логика това е сумата, която се плаща при нарушаване на обществените правила. Oбикновено глоба се налага за сравнително дребни престъпления или дребно хулиганство.

Подразбира се, че когато плащаш глоба, ти не си извършил деяние, с което си заплашил чуждия живот, достойнство и неприкосновеност.

Ние обаче живеем в пророчески времена. Но не в положителния смисъл, естествено. Пророчески са, защото изпълняваме старозаветните думи на пророк Исая, записани в Библията, които гласят, че "правдата остана надалече, защото истината падна на площада, а закоността не можа да влезе".

По логиката на българския съд и право, за престъплението, което извършиха трима млади мъже над бившата приятелка на единия, като я заляха с боя, наранявайки кожата и зрението й и буквално поставиха живота й в опасност (при това документирайки престъплението си във видео) - заслужава глоба, при това дребна.

На хартия Пловдивският районен съд раздаде присъда, като обвини тримата извършители в "хулиганство, извършено с изключителна дързост и в съучастие", но на практика наказанието е бутафорно: 1500 лева глоба тряба да плати всеки един от тях: първият, който инициирал "отмъщението", вторият, който изпълнил "присъдата", а третият, който снимал.

Чудна картинка.

Магистратите оставиха по живо по здраво да си тръгнат тримата "хулигани", най-вероятно, за да могат да разнасят кривразбраните си разбирания за мъжка чест и справедливост по широкия свят.

Според адвоката на Нона Славова - Росен Димитров, когато е повдигнато обвинение за хулиганство, е имало възможност тримата да получат присъда от до пет години лишаване от свобода.

Но за пореден път българският съд се размина не със законността - защото по книга съдиите са прави, но с чувството за справедливо наказание.

Да, факт е, че законът взима под внимание чистото съдебно минало на младите мъже, както и обстоятелството, че на пострадалата не е нанесена тежка телесна повреда.

И така докато Нона Славова все още възстановява замъгленото си зрение, бори се с алергичните си реакции и лекува психиката си, съдебната система на всеослушание обяви чрез тази присъда, че сега вече ще й се наложи да лекува и честта си. Или да заведе гражданско дело.

Oще: адвокат  блажна боя  глоба  магистрати  нона славова  пловдивски районен съд  присъда  прокуратура 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

8 pepe | 14.05.201514:16

Биляна, извинявам се, че като съм написал "и останалите", без даискам съм причислил и теб - единствения дал разумно и компетентно мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 14.05.201514:08

Глупости на търкалета - Пеньо Лудия и останалите.
Такава правосъдна система, която да постановява наказание, по-тежко от извършеното престъпление няма в нито една страна, която се нарича "правова". И все пак правовите страни са тези, които се "справят добре". Такива наказания за каквитоси мечтаете има в Северна Корея, където ако заспиш пред Ким те разстрелватс гаубица или тегорятс огнемет. Може би е имало подобни и при фашизма.
Човек наистина трябва да е луд, зада прави подобни изказвания. И да не цени дори съвсем малко собствената си свобода - защото никой не знае какви закони ще му бъдат наложени утре. И кой ги създава тези закони между другото? Любимите инеособено кадърни политици. Искате феодализъм ли?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

6 bludniq_sin | 14.05.201509:59

"Но за пореден път българският съд се размина не със законността - защото по книга съдиите са прави, но с чувството за справедливо наказание." Авторе, автореееее??? Ами нали затове сме правова държава (или поне така пише), защото наказанията се налагат не според това аджеба дали автора, нончето или майка и ще са доволни от присъдата и ще кажат "браво, това е справедливо" - не! Наказанията се налагат според правилата определени от законодателя (ония 240 люде дето и ти си избирал/а) и би следвало да се спазват до последно от съда! Има едно нещо, наречено индивидуализация на наказанието - седни, прочети и вероятно ще разбереш защо присъдата е такава каквато е! Наказателното правораздаване не е измислено и целта му не е да въздаде справедливост според представата на пострадалия - на него винаги наказанието на другия ще му се струва малко! Наказанието е такова каквото е определено от законодателя, който представлява народа - т.е наказанието е такова, каквото народът е решил да бъде, когато всеки от нас (дори ти) извърши т.нар общественоопасно деяние, което е обявено за престъпление. Неслучайно в триинстанционното ни производство едно от основанията за обжалване на присъдата е "явно несправедливо" наказание - т.е под натиск някоя от първите инстанции може да се подведе и да наложи прекалено тежко наказание или прекалено леко такова, като не съобрази смекчаващите обстоятелства (именно онова чисто съдебно минало в този случай, и фактът, че на пострадалата не е нанесена тежка телесна повреда, и др.) или отегчаващите такива (максим стависки кара пил с превишена скорост и уби двама мисля и получи условна)
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

5 gothic | 13.05.201523:41

Чакъм някой да каже нещо за бърнаута....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 13.05.201522:22

Дали за добро поведение ги пускат на 50-та година?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 13.05.201522:05

Във Франция за убийство човек може да получи над 100 години затвор. Ясно е, че на практика е невъзможно да се излежи такава присъда, предвид продължителността на човешкия живот, но психологическото смазване от числото си е напълно достатъчно. И не звучи по същия начин като "доживотен затвор". Едва ли са го въвели случайно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2014, 17:16

2 Penio_Ludiq | 13.05.201520:44

България всъщност няма правосъдна система. От 1989 насам такава не съществува. В момента съда стимулира престъпниците. За да е ефективна системата тя трябва да наказва - тоест наказанието да е по-тежко от престъплението. Например за разтрел на човек - смърт чрез електричество, за заклан мъчително човек - бавна смърт с обесване и тн. Вместо това системата поощрява - ок, убил си човек, значи 20 години макс, като обжалваш стават 10. Което е поощрение за убиеца и подигравка с жертвата. Та тази система трябва да бъде срината със земята и да се създаде нов съд. И задължително да се върне смъртното наказание.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.05.201519:49

Май нещо не си разбрал - гражданското дело, което потърпевшата ще си води за компенсация е отделно и предстои.
   

оценка

+2 -1