Дете или детски надбавки | webcafe.bg
Webcafe

Дете или детски надбавки

Елена Христозова
22.10.2012, 14:08 (обновена 22.10.2012, 17:03)
манга, деца

Искате ли деца? Това е въпросът

Съпругата на мой познат, бизнесмен с достатъчно добър доход, съдейки по скъпите марки коли, които и двамата карат, и начина на живот, който демонстрират, получава... детски надбавки за сина си. Тя не работи, декларираният от двамата доход е под 350 лева на човек - прага, установен по закон, който позволява получаването на въпросните 35 лева за дете.

И те не се свенят да ги получават, макар че цигарите, които пуши дамата на седмица, са два пъти по-скъпи от тези пари, които биха свършили добра работа на други хора.

За сметка на това друга от познатите ми не може да се "вреди" за детски надбавки - тя и съпругът й вземат по над 350 лева. Парите са на "на светло", тъй като и двамата са социални работници. Общият доход на семейството е някъде около 900 лева бруто, не чисто.

Трети пример - самотна майка, която получава детски надбавки. Осигуряват я на 350 лева, а получава на ръка още 800 лева.

Всички тези примери са от държавата България. Което означава, че има нещо сбъркано в т.нар. стимули за деца. Защото тези пари в никакъв случай не са средства за отглеждане на едно дете.

Очевидно изплащането на детските надбавки трябва да бъде обвързано с други критерии - образователни (за да имат стимул ромите да изпращат децата си на училище), както и подоходни - в смисъл, че този, който плаща повече данъци като физическо лице, има право на по-големи надбавки. Тогава надбавките може да са задължителни за всички, които имат деца.

"В бюджет 2013 има пари за пенсионерите, за полицаите и администрацията, но допълнително пари за майките и децата няма". Това изречение е от петицията, разпространена в Интернет от НДСВ.

Факт е. Няма. Все пак децата не гласуват, а младите майки са значително по-малко от пенсионерите.

Преди да тръгне към увеличение на минималната работна заплата, която от 1 януари догодина става 310 лева, правителството "отвърза" 54 плащания, свързани с нея, сред които и обезщетението за отглеждане на дете. Така че то остава 240 лева.

Само че протестът на майките е неправилно насочен. Вместо да се борят пред работодателите си да ги осигуряват на истинските пари, които вземат, и пред държавата - да натиска работодателите да извадят доходите на светло, те надигат глас за увеличение с някакви 20-30-40-50 лева. Все едно, колкото и да са, а те няма да са много повече, не решава истинския проблем.

И нека НДСВ да мисли по-интелигентна пиар стратегия, вместо тези смехотворни протести. Нали по тяхно предложение беше въведено данъчното облекчение за млади семейства, което позволява от сумата от годишните данъчни основи да се приспаднат лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. (Условието е жилището да е единствено и към момента на придобиването му двамата да са на не повече от 35 години).

Вместо да настояват за по-смислени неща като например разширяване на обхвата на тази преференция и за хора, които съжителстват без брак, и изобщо за приспадане на лихвите по ипотечни кредити от годишните доходи, няколко десетки майки искат по някоя двайсетолевка отгоре.

Да имаш дете е голяма отговорност. Преди да го имате, е добре да си изясните на кого ще разчитате - освен на себе си - за отглеждането му - на партньора си/семейството си/държавата. Детските надбавки са най-несъщественият компонент в това уравнение. Те няма да ни "родят" деца, дори да ги направят и по сто лева, нито майчинството - в случай че поскъпне на 310 лева.

Ако работодателите не "дисквалифицират" бременни и майки с малки деца, като умишлено не ги наемат на работа, ако има възможност една жена в България да работи на намалено работно време - и държавата се наеме да гарантира всичко това, ето кое е важно за жените. Другото е шум и дърдорене.

Oще: детски  деца  майки  надбавки  протест  родители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

18 Who care | 26.10.201223:22

Извън контекста на статията, от десетина години ми се върти една идея.(абе те са три, ама таз е безкръвна и един вид човеколюбива).
Идейката значи Усмивка
Вместо на четри години да въртим все едни и същи 240 идиота, цялото население да мине през НС. Хем може да се измислят някакви по добри закони, хем ще поядем депутатски кюфтета, може и да покрадем който може. И хич не е неосъществимо. Колко останахме? Една шепа. Махаме неграмотните, непълнолетните (може и някакъв ценз да се изисква), хората с деменция и я останат милоин и половина, я не.
И тогава демокрация и просперитет да ти види окото. Много щастлив Е, сигурно пак ще има недоволни (щото то в различните комисии различно се краде), но предвид пенкилерския ни манталитет, всички ще са доволни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

17 Who care | 26.10.201223:19

Извън контекста на статията, от десетина години ми се върти една идея.(абе те са три, ама таз е безкръвна и един вид човеколюбива).
Идейката значи Усмивка
Вместо на четри години да въртим все едни и същи 240 идиота, цялото население да мине през НС. Хем може да се измислят някакви по добри закони, хем ще поядем депутатски кюфтета, може и да покрадем който може. И хич не е неосъществимо. Колко останахме? Една шепа. Махаме неграмотните, непълнолетните (може и някакъв ценз да се изисква), хората с деменция и я останат милоин и половина, я не.
И тогава демокрация и просперитет да ти види окото. Много щастлив Е, сигурно пак ще има недоволни (щото то в различните комисии различно се краде), но предвид пенкилерския ни манталитет, всички ще са доволни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

16 Кака Мара | 23.10.201220:50

Borracho, моето момче,този кредит " бебе" не се ли отнася за тези, дето се борят за " ин витро " бебе?? Ако е така, недей да гледаш в канчето на недъгавия, бай ,бабо , да не те стигне мечката...Не им намирай точно на тези отчаяни хора кусури...То е съвсем друга паничка...
иначе , ако трябва да си кажа тежката дума н а демократин, еееемиии т.нар .детски добавки трябва да има за всички,които иматдете-осиновено, биологично ,няма значение.Щом е прието, че наличието на дете дава право на детски добавки, другото няма значение- дава, значи всички , които отговарят на условието получават..Другото е дискриминация..
Няма сега да говорим, дали това е справедливо. Както са казали древните римляни(тия пък са казали всичко!!) лош закон, но закон!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

15 vanko1 | 23.10.201218:54

праилно, не се гледат деца с детски надбавки, и аз така мисля, че тия крякат по-силно отколкото си требе Смее се Смее се майка ми и баща ми спестяваха моите и като направих 18 ми ги връчиха, да ги харча как намеря за добре, още ме е срам как ги похарчих Удивителна требе си данъчна политика, от декларациите по ДОДФЛ да моем да си приспадаме квото е в нормалните държави, включително и транспортните разходи за работа, щом фирма го прави, ние защо не
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

14 dedogo6 | 23.10.201216:45

Аз пък ако чакам на тая държава , за да имам дете (имам си пък, мое си е Много щастлив )
още щях да си седя без жена.... .35 лева?50 лева?Кое точно число от тези двете ще плати каквото и да е, на което и да е дете?
Нима няма да си гледаме децата, въпреки държавата?Те тия, дето сега се барат по т@шаците в парламента, ще им дойде ред, после и на нас ще ни дойде.... .След нас ще остане само това ,което сме създали, напук на която и да е партия.
Уважавам жените, излезли да изразят позиция, но ефекта ще е нулев.
Уважаеми майки, нима ще си зарежете децата, ако не вдигнат детските?!Да чакате пари от държавните , е като да чакаш от умрял писмо, нима не ви е ясно?
За това - протеста е неправилно насочен - трябва да се погнат "бизнесмените", които дискриминират бременните, или имащите вече малки деца, когато имат възможност и искат да работят.Тогава, уважаеми майки, няма да чакате на тия пикливи 35(50) лева.
Лично аз се замислям за второ, че годините си летят... Тъжен .Нищо, че не карам мерцедес, и ми е трудно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

13 паяка | 23.10.201215:43

http://www.plovdiv-online.com/lica/item/40800-pismo-n%D0%B0-plovdivsk%D0%B0-uchenichk%D0%B0-do-dyankov-hit-vav-feys%D0%B0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

12 Aaauaa | 23.10.201214:51

А да, това пък с кредитите до 35 години направо е като лош виц. Значи до 35 който успйал - оженил се, другите под ножа. Пенсионерите пък съвсем - тия заедно с пенсионирането трябва да получават и не скъпо платен разстрел, за да има пари за майките. Добре дошли в Абсурдистан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

11 Не е задължително да си луд | 23.10.201214:50

Льони, извинявай, не разбрах, къде "точно" те сърбеше?
Ако е просто за бройката - имаш я!
Копирай, размножавай, сложи десетина екземпляра в портфолиото и мирясвай
Хайде сектир!

Пенсионерите, поне цял живот са плащали за да имат на стари години! Построили са по-голяма част от пътищата по които караш, училището което си завършила, както и са платили и твоето образование и това, на твоите учители...

Какво примерно си направила ти? ( освен тези объркани изречения - плод на обърканите ти мисли - на един доста объркан човек... )

Много ми е интересно, твоите родители с "детски надбавки" ли те отгледаха?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

10 stizi | 23.10.201214:09

Първо 35 лв. е смешна сума дори и за хора, които няма нормални доходи.
Второ "ревахте" когато "отвързаха" минималната работна заплата от смешната такса за посещение при личен лекар, а сега пък пищите, че били "отвързани"!
и трето последно една година се плаща заплата, една година мин.работна заплата и още една година се пази работно място. Това са три години!!! В никоя нормална държава няма подобно безумие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

9 Aaauaa | 23.10.201214:08

""В бюджет 2013 има пари за пенсионерите, за полицаите и администрацията, но допълнително пари за майките и децата няма". Това изречение е от петицията, разпространена в Интернет от НДСВ.

Факт е. Няма. Все пак децата не гласуват, а младите майки са значително по-малко от пенсионерите."

----------

Г-жо Христозова, без малко да ми хареса това, което сте написали. Ей с това последното изречение просто ме отвратихте. Иначе Ви дочетох де...
Много, ама много тъпо е да мисли някой, особенно пък самопредставящ се за журналист вероятно, че няма пари за майките понеже има пари за пенсионерите. "Има пари за пенсионерите"!!! Вие наистина ли го мислите това??? Рядко съм чел по тъпо изречение, отнасящо се до живота в България изцяло. Без извинение, това не ви представя точно в групата на интелигентните графомани.
Определено не са достатъчно парите за майките с деца в България. Жалко е само, че от майките така мислят всичко на всичко около 200. Нали толкова протестираха или паметта ме лъже. Който не е доволен следва да изисква, а не да се надява. Незнам как по-популярно да Ви го обясня. Пенсионерите и те вече не протестират...
   

оценка

+0 -0