Възмутете се | webcafe.bg
Webcafe

Възмутете се

Стефан Хесел , из есето "Възмутете се"
09.11.2011, 15:31 (обновена 15.11.2011, 12:46)
Стефан Хесел

Стефан Хесел: Поемете щафетата - възмущавайте се!

Кой би казал, че един 94-годишен мъж ще вдъхнови  indignados - възмутените млади в Испания. И тънкото му книжле с цена 3 евро ще обиколи САЩ, Канада и Европа, а предстои да излезе и в Китай. Авторът е Стефан Хесел, а премиерата на есето му "Възмутете се!", е на 15 ноември в София.

В негова чест - и за честта на всички, които искат нов ред, част от есето.

Една истина демокрация има нужда от независима преса. Съпротивата знае това, изисква го, защитавайки "свободата на пресата, нейното достойнство и нейната независимост спрямо държавата, силата на парите и чуждестранните влияния". Това предпоставяха уредбите за пресата от 1944 г. насам.

И тъкмо това е днес в опасност. Съпротивата зовеше за "действителна възможност за всички френски деца да се ползват от най-развито образование", без дискриминация; предложените през 2008 г. реформи са против този проект. Цялата основа на социалните завоевания на Съпротивата днес е поставена под въпрос. Осмеляват се да твърдят, че държавата не може повече да плаща цената за тези граждански мерки.

Но как могат днес да липсват пари, за да се поддържат и продължават тези завоевания, когато богатството се е увеличило чувствително от времето на Освобождението, когато Европа бе в развалини? Липсват, защото властта на парите, с която Съпротивата така се бореше, не е била никога така голяма, нахална, егоистична, със свои служители и в най-високите сфери на държавата.

Банките, вече приватизирани, са загрижени първо за дивидентите си и за твърде високите заплати на директорите си, не за общия интерес. Раздалечаването между най-бедните и най-богатите никога не е било толкова голямо; а надпреварата за пари, съперничеството - така поощрявани.

Основният мотив на Съпротивата беше възмущението. Ние, ветераните от Съпротивата, апелираме към младите поколения да оживят, да предадат по-нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: "Поемете щафетата, възмутете се!".

Политически, икономически, интелектуално отговорните хора и цялото общество не трябва да бягат от отговорност, нито да се оставят да им повлияе днешната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.

Пожелавам на всички ви, на всеки от вас да има своя мотив за възмущение. Това е нещо ценно. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате силен и ангажиран активист. Присъединявате се към течението на историята, а голямото движение на историята трябва да напредва благодарение на всеки от нас.

И това движение върви към повече справедливост, повече свобода, но не тази неконтролирана свобода на лисицата в кокошарника. Правата, които Всеобщата декларация систематизира през 1948 г., са всеобщи. Ако срещнете някого, който не се ползва от тях, съжалете го, помогнете му да ги придобие.

Вярно е, днес причините за възмущение може да изглеждат по-малко ясни, а светът - твърде сложен. Кой командва, кой решава? Не винаги е лесно да се направи разлика между теченията, които ни управляват. Вече нямаме работа с малък елит, чиито машинации да разкриваме лесно.

Светът е голям и ние добре разбираме, че е взаимнозависим. Ние живеем в такава взаимосвързаност, каквато не е имало никога. Но в този свят има непоносими неща. За да видим това, трябва да гледаме внимателно, да търсим. Казвам на младите: потърсете малко, ще намерите. Най лошото поведение е безразличието - да кажеш: "нищо не мога да направя, ще се оправям сам."

Повече от есето - на http://www.kultura.bg

Oще: възмутените  възмутете се  демокрация  деца  есе  образование  опасност  преса  протести  стефан хесел  съпротивата  уолстрийт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 11.11.201115:21

Комунизма не е формална политическа система и не следва да се сравнява с капитализма,феодализма и т.н.Комунизмт е природен закон,които гарантира оцеляването на човешкият интелект още от възникването на първобитните комуни и се стигне до днешните мегаполиси и държави.За това Робинзон Крузо,Тарзан и всички други самотници не са и не могат да са бъдещето на човешкият вид.Бъдещето е един нов свят,обединен от една държава!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

4 greenstreet | 10.11.201111:03

Имало кой да напомни за моралните ценности - добре, че има още живи свидетели на онова време, че сме се изнежили и самозабравили. А комунизмът и капитализмът нямат нищо общо с написаното - идеологиите са за слабия, който не може да намери истината сам за себе си, а я предпочита на поднос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 10.11.201103:23

Книжлето си е комунистически манифест!И аз приветствам това остаряло момче,неговият автор!Защото е успял да опази съзнанието си далеч от простотиите,които ни натрапи фалщивата демокрация! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 09.11.201122:42

Тук това книжле сигурно ще струва 50 лв. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2011, 18:08

1 Самуилови Воини | 09.11.201119:12

Да нахраним гръцките банки в България!
Елате на протестен флашмоб „Бедняшко сиртаки”!
Място: пред клона на ОББ на бул. „Витоша” № 18
Време: 12 ноември, събота, 13 часа
Носете си: Салфетки
Закъсала Гърция има 48 дъщерни банкови клона, предимно в бедна Югоизточна Европа и на Балканите. Пазарният дял на гръцките банки в България е над 20%. На нас ни съдират по три кожи с високи лихви по кредитите, за да си раздават у тях заеми на ниски лихви. И след като ни вземат жилищата и последната дреха от гърба, ни изнасят парите в тяхната фалирала икономика.
Прогледнете! Парите ви изтичат в Гърция!
Елате на 12 ноември в 13 часа пред клона на една от гръцките банки у нас – ОББ – на бул. „Витоша” №18. Носете си салфетки, които ще хвърлим пред входа, докато танцуваме бедняшко сиртаки. Флашмобът започва точно в 13 часа и приключва в 13.10. След като „нахраним” банките, се разпръскваме кой откъдето е дошъл.
   

оценка

+0 -0