Най-дългият български виц | webcafe.bg
Webcafe

Най-дългият български виц

webcafeДияна Костова
27.06.2016, 22:41 (обновена 29.06.2016, 21:44)
Сотир Цацаров в Съдебната Палата

Снимка: © Webcafe.bg

Кой ще се смее последен след ревизията в прокуратурата?

Знаковото дело е най-дългият български виц. От онези, на които си забравил началото, докато разбереш кой ще се смее последен.

Колкото по-знаково е делото, толкова по-смешен е вицът накрая.

Българският хумор обаче е непреводим. В Европа никой не се смее на алибито на вещото лице с картонче от ДС, което безследно изгуби тефтерчетата с инициалите "Д.П.", понеже простатата го алармирала насред шосето за Следствието.

Не им беше смешен и сапуненият сериал с Двете Каки - ноторни съдийки - които си клюкат "кой кого натиснал, кой кого опраскал, кой с коя се разхождал в парка и кое от кого знае".

Анекдотите за шпицкоманди в следствието, които държат цяло стадо магистрати на къса каишка с висящи разследвания, не разсмяха даже родната публика.

Затова, когато Бойко Борисов се примоли от Берлин "да ни изпратят двама-трима експерти" понеже "нещо не се справяме", за миг се размечтахме, че тъпият виц може да най-после да приключи.

Да приключи - да приключи, колко да приключи.

Да, най-после мисията за наблюдение на прокуратурата пристигна - и покрай "двамата-трима експерти" този път дойдоха и действащи магистрати от 4 европейски държави, чиито съдебни системи "са изпреварили Румъния" преди повече от 6 месеца (на нас ни остават още два - по план-графика на Борисов).

Делата, с които ще се занимават наблюдателите, обаче издават цената на изненадващото "българско гостоприемство" на иначе непристъпната прокуратура.

Нито един от най-проблематичните казуси от мандата на Сотир Цацаров не влиза в наблюдението.

Например, никой няма да получи достъп до: делото за КТБ, аферата "Костинброд", делото срещу "убийците на Делян Пеевски", проваленото дело с рекордна гаранция срещу Богомил Манчев, противоконституционно образуваната проверка за "престъпна дейност" на президента, и др.

Явно не е валиден аргументът, че не бива да се рови между кориците на неприключили дела: самата прокуратура доброволно е отворила за наблюдение "образцовото" си разследване за корупционната схема в ДАИ, което започна преди броени месеци.

Нито един от казусите не засяга съмнителен провал на разследване срещу действащ политик - например: препраното имотно състояние на Пеевски, който от собственик на second-hand "Опел" се превърна в милионер; провалените дела срещу Христо Бисеров; отказът от наказателно преследване на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, източвал помощи във Франция.

Само едно от делата засяга косвено проблема с грубия натиск върху вътрешното убеждение на обвинител от страна на началниците му - и то се отнася за казус от преди 12 години, от времето на Филчев и компания.

Далеч по-показателен щеше да бъде прочитът на проваленото през 2015 г. разследване срещу Мирослав Найденов - който също беше "изпран без накисване" въпреки обвинението, че е поръчал нагла гонка над прокурора, осмелил се да разследва министър на ГЕРБ.

Вместо да проверят как делото КТБ се "разлисти" в обвинение срещу организирана престъпна група едва на 2-рата си година, външните наблюдатели ще четат абсурдисткия роман в две части САПАРД.

Вместо да проверят защо следователят Пепи Еврото не беше обвинен за провокация към подкуп, след като ВКС и без това го призна за виновен - външните наблюдатели ще преговорят делото "Медузите", по което, така или иначе, има осъдителна присъда срещу България в Страсбург.

Да очакваш чудеса нечувани от техническа мисия, която започва и приключва в рамките на 6 месеца, е наивно. Но ако докладът ще се пише на принципа "и мониторингът сит, и Цацаров цял" - това вече наистина би било загуба на време.

Oще: дела  делото сапард  делян пеевски  д.п.  дпс  знакови дела  корупция  наблюдение на прокуратурата  политически чадър  прокуратура  сапард  сотир цацаров  съдебна власт  тефтерчетата на филип златанов  шпицкоманда 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2016, 15:32

1 charly | 28.06.201618:45

"Ти си го избра"- това вече не е виц, но е част от дългия преход и връзките в него.
   

оценка

+0 -0