Тарикат да се наричам... | webcafe.bg
Webcafe

Тарикат да се наричам...

Дияна Костова
05.12.2014, 15:28 (обновена 05.12.2014, 17:03)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Скандалът около разпределението на делото за КТБ беше обяснен със срив в системата, а членовете на ВСС пропуснаха покрай ушите си оценката на специалистите, според които всяко 10-годишно дете може да измами софтуера, така че делата с особен интерес да се паднат на съдии с особени връзки "по случайност".

Изобретателността на българина няма конкуренция в световен мащаб, стане ли въпрос за икономия, заобикаляне на законови задължения или откровена престъпна дейност.

Нищо не може да спре техническия гений на българина, реши ли да импровизира в своя полза - като се започне от щайгите за пазене на паркомясто, мине се през "ледените" пепелници по баровете със забрана за пушене и се стигне до отбиването на данъци при продажба на имоти с фиктивни декларации.

Клинченето на битово ниво съвсем естествено прелива и в държавното управление.

Всеки опит за реформа в посока към повече публичност и граждански контрол се възприема като нищо по-различно от преврат или най-малкото - зловреден сценарий.

Едва когато дипломатичният тон премине в заплаха за санкции, системата приеме с отвращение външния натиск. Но го развива творчески.

Така например - достъпът до пълната информация от формално работещия Търговски регистър беше осакатен с изискване за специален цифров сертификат. Онази част от него, която е публично достъпна, може да доведе до отчаяние с функционалността си дори най-добронамерения и търпелив потребител.

Формално ЦИК даде възможност на всеки гражданин да направи проверка за злоупотреба с лични данни от политически партии. След скандалите около кражбата на ЕГН-та и подписи, обаче, достъпът набързо беше спънат с безсмислено условие за регистрация.

Формално имаше и преференциален вот, но и той беше обезсмислен с необяснимо нахалство от партийните централи, които набързо елиминираха мажоритарно избраните кандидати, за да ги подменят с верни на ръководството функционери.

Ако има класация на злоупотребите, обаче, най-безочливи са тези в съдебната власт.

"Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки"...

С тези ключови фрази служителка на Столичното следствие беше "дописвала" уж-случайното разпределение на досъдебните производства в най-големия следствен отдел в страната.

Нищо по-различно в съда, където скандалът около разпределението на делото за КТБ беше обяснен със срив в системата, а членовете на ВСС пропуснаха покрай ушите си оценката на специалистите, според които всяко 10-годишно дете може да измами софтуера, така че делата с "особен интерес" да се паднат "по случайност" на съдии с особени връзки.

И се стигна дотам, че френският посланик да обвини български съдия в корупция в национален ефир. Няма да е за първи път - няколко години по-рано предшественикът му Етиен дьо Понсен обикаляше провинциалните съдилища заради безобразията около делото за убийството на Мартин Борилски...

Както казваше един вицепремиер от кабинета Орешарски - "в България криминалният ентусиазъм е неограничен". А колкото по-криминален е ентусиазмът, толкова по-неограничен.

Oще: власт  всс  корупция  преференции  прокуратура  съд  съдебна власт  търговски регистър  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.