Тарикат да се наричам... | webcafe.bg
Webcafe

Тарикат да се наричам...

Дияна Костова
05.12.2014, 15:28 (обновена 05.12.2014, 17:03)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Скандалът около разпределението на делото за КТБ беше обяснен със срив в системата, а членовете на ВСС пропуснаха покрай ушите си оценката на специалистите, според които всяко 10-годишно дете може да измами софтуера, така че делата с особен интерес да се паднат на съдии с особени връзки "по случайност".

Изобретателността на българина няма конкуренция в световен мащаб, стане ли въпрос за икономия, заобикаляне на законови задължения или откровена престъпна дейност.

Нищо не може да спре техническия гений на българина, реши ли да импровизира в своя полза - като се започне от щайгите за пазене на паркомясто, мине се през "ледените" пепелници по баровете със забрана за пушене и се стигне до отбиването на данъци при продажба на имоти с фиктивни декларации.

Клинченето на битово ниво съвсем естествено прелива и в държавното управление.

Всеки опит за реформа в посока към повече публичност и граждански контрол се възприема като нищо по-различно от преврат или най-малкото - зловреден сценарий.

Едва когато дипломатичният тон премине в заплаха за санкции, системата приеме с отвращение външния натиск. Но го развива творчески.

Така например - достъпът до пълната информация от формално работещия Търговски регистър беше осакатен с изискване за специален цифров сертификат. Онази част от него, която е публично достъпна, може да доведе до отчаяние с функционалността си дори най-добронамерения и търпелив потребител.

Формално ЦИК даде възможност на всеки гражданин да направи проверка за злоупотреба с лични данни от политически партии. След скандалите около кражбата на ЕГН-та и подписи, обаче, достъпът набързо беше спънат с безсмислено условие за регистрация.

Формално имаше и преференциален вот, но и той беше обезсмислен с необяснимо нахалство от партийните централи, които набързо елиминираха мажоритарно избраните кандидати, за да ги подменят с верни на ръководството функционери.

Ако има класация на злоупотребите, обаче, най-безочливи са тези в съдебната власт.

"Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки"...

С тези ключови фрази служителка на Столичното следствие беше "дописвала" уж-случайното разпределение на досъдебните производства в най-големия следствен отдел в страната.

Нищо по-различно в съда, където скандалът около разпределението на делото за КТБ беше обяснен със срив в системата, а членовете на ВСС пропуснаха покрай ушите си оценката на специалистите, според които всяко 10-годишно дете може да измами софтуера, така че делата с "особен интерес" да се паднат "по случайност" на съдии с особени връзки.

И се стигна дотам, че френският посланик да обвини български съдия в корупция в национален ефир. Няма да е за първи път - няколко години по-рано предшественикът му Етиен дьо Понсен обикаляше провинциалните съдилища заради безобразията около делото за убийството на Мартин Борилски...

Както казваше един вицепремиер от кабинета Орешарски - "в България криминалният ентусиазъм е неограничен". А колкото по-криминален е ентусиазмът, толкова по-неограничен.

Oще: власт  всс  корупция  преференции  прокуратура  съд  съдебна власт  търговски регистър  цик 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.