Защо мразим Кадафи? | webcafe.bg
Webcafe

Защо мразим Кадафи?

Ники Русиновски
06.03.2011, 16:23 (обновена 06.03.2011, 16:46)
муамар кадафи

Снимка: © Getty Images

Полковникът-птица? Време му е да отлита...

Темата Либия като част от арабските революции ‘2011 доминираше новините от изминалата седмица. Събитията там остават противоречиви, но засега изглежда, че режимът на Муамар Кадафи няма да се сгромоляса нито толкова бързо, нито толкова лесно и без съпротива, както това стана с подобните му клики в Тунис и Египет.

Специалистите ще дискутират защо, но събитията в и около Либия за нас станаха добър повод да си припомним защо мразим Кадафи.

Навремето покушението срещу папа Йоан-Павел II - със или без българско участие - беляза негативно имиджа на България навън за много години напред.

Най-тежката национална криза, която обаче България преживя през новия век, беше тази със задържаните български медици в Либия. През последните дни около събитията в джамахирията започнаха да изплуват и доказателства за невинността им.

Режимът на Кадафи е виновен за заразяването на децата в Бенгази с вируса на СПИН, обяви в интервю бившият министър на правосъдието на Либия Мустафа Мохамед Абделжалил. Изявлението бе дадено по телефона от джамахирията и излъчено на живо по арабския сателитен канал "Ал Джазира". Или поне така писаха българските медии.

После стана ясно, че в интервюто министърът е подал оставката си, но не е споменал и дума за медиците ни. Оказа се, че нашите медии малко са прибързали...

Заразените деца в Бенгази са жертва на корумпиран чиновник, стана ясно обаче тази седмица от документи, пуснати в „Уикилийкс".

„Очевиден и безспорен случай на корупция" е случаят със заразените със СПИН деца, е написал испанският дипломат Фернандес Ариас до Вашингтон през януари 2007. Грамата му е публикувана в „Уикилийкс" и след това бе цитирана в чуждия печат. Ариас описва и схемата, заради която петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф прекараха осем ужасни години в либийски затвор.

Вината е на корумпиран либийски чиновник, който на по-ниска цена купил кръв, заразена с ХИВ. По този начин прибрал разликата в цената в собствения си джоб и предизвикал смъртоносното заразяване на децата.

По този повод представители на правителството започнаха да говорят дали да не се възобнови процесът срещу мъчителите в Либия и как трябвало да има и парични компенсации. Дори лично премиерът заяви, че Либия ни е изнудила със 130 милиона долара - колкото беше дългът й към България, който опростихме.

Подобни популистки, комплексарски и неадекватни реакции не правят чест на правителството, а и на медиите, които си „измислят" такива новини.

Но българите няма да забравят скоро раната „Либия", с която живяха цели 8 години. Тя отрови живота и самочувствието ни на нация и народ и ако в 2011-а още се питаме откъде е този нихилизъм у нас, единият от отговорите със сигурност е този.

Всички знаем колко безхаберни бяха българските правителства през 90-те към сънародниците ни, тръгнали немили-недраги по света да търсят щастието и хляба си. Кризи е имало, има и ще има. Но кризата с медиците стана национален проблем номер 1 когато се оказа, че те месеци наред висят в либийски затвор, а Външно не знае или ако знае, не е направило нищо по въпроса - освен да крие факта от обществеността у нас.

Либийците са търсили изкупителна жертва - и поради безхаберността на българските дипломати са я намерили именно в лицето на сънародниците ни, които се оказаха единствените арестувани по случая чужденци, за които държавата им не се застъпи. Ето това отключи народното недоволство у нас, което тогава заплашваше да избухне с гняв и сила, способни да бутнат правителството.

Вместо остра и ефикасна реакция, последваха „тихи дипломации", подмазвания и нагъзвания пред режима на Муамар Кадафи и едва ли не гневно размахване на пръст към всеки, осмелил се да протестира у нас, как той щял да бъде виновен за смъртта на заложниците. Защото медиците си бяха такива - заложници на либийския диктатор, който трябваше да обясни как някой друг е виновен за СПИН епидемията в опозиционно настроения към него град Бенгази.

Не че всичкото това помогна на медиците. Но постигна два резултата.

Първият е, че Кадафи разбра, че за своя изненада не просто си е намерил изкупителни жертви в лицето на българите, а с предстоящото влизане на България в ЕС направо е открил сериозен лост, с който да изнудва целия ЕС - поради изключително деликатното положение на три последователни български правителства, обвързaни в политическа зависимост от съдбата на медиците.

И той се възползва до краен предел от този лост. Говорим не само за изнудването на България с либийския дълг за 130 милиона, за пускането на осъдения за атентата над Локърби - либиеца Меграхи, на свобода и всичките други явни и неявни отстъпки, които ЕС направи на Либия. Говорим дори за садистичното удоволствие да назначава делата срещу медиците все около дати на български национални празници, за да мачка самочувствието ни.

И Кадафи успя - това беше вторият резултат от случая. Поколение българи израснаха с повредено национално самочувствие, с усещането, че „не сме народ, а мърша" щом не можем пет човека да защитим от един ексцентричен африкански клоун.

Години наред, събрани за семейна вечеря на националните празници пред телевизора, Муамар Кадафи и неговите съдебни пионки потъпкваха националното ни достойнство и стискахме безсилно зъби, когато трябваше да празнуваме. Просто го нямаше още Фейсбук, за да покаже какво наистина мислят милиони българи за полковник Кадафи...

Освобождението на медиците не ни донесе удовлетворение. Те си бяха невинни - поне за това, за което ги осъдиха. А и ги освободиха французите, немците, оманците... който е да е друг, но не ние. Просто ни се искаше - и още много ни се иска - тази срамна страница от историята на България да бъде по-скоро затворена. И да забравим - колкото се може по-бързо...

Затова днес сякаш сравнително малко българи се интересуват от това, което става в Либия. А от онези, които се интересуват, мнозина сякаш стискат палци Муамар Кадафи да свърши не като оттеглилия се и избягал в изгнание бивш египетски президент Хосни Мубарак, а като скрилият се в миша дупка под земята (буквално), после заловен, съден и осъден на смърт от собствения му народ и обесен иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Може и да е жестоко, но справедливостта трябва да възтържествува. Няма как точно справедливостта и истината да са политически некоректни. Времето на полковник Кадафи изтича. Дали днес или утре, мирно или насилствено, той ще си иде - и по-вероятно не след военна намеса на САЩ или НАТО, а свален от собствения му народ. Ние ще почакаме - освен 3 март, България има и много други празници...

Oще: български медици  достойнство  криза  либия  муамар кадафи  справедливост 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.03.2011, 22:09

25 Калин Василев | 28.03.201122:28

Само да се поправя, писах набързо и сбърках името. Имах предвид Абдел Юнус, а не Муса Куса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2011, 22:09

24 Калин Василев | 28.03.201122:18

Изключително некомпетентна статия. Авторът решава, че хората, които ръководят действията срещу Кадафи, без да се е информирал кои са поне известните ни хора от т.нар. "преходен съвет". Хора като Муса Куса, доскоро сочени за преки извършители на мъченията на българските медицински сестри сега са хората, които напират да сменят Кадафи. Кадафи е лош, но изродите, които ще го сменят са още по-лоши.
Моля хората, които пишат статии, да са прочели нещо по темата, за която пишат. В противен случай Чукча — не читатель, Чукча — писатель.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

23 Pavur Pezev | 08.03.201108:09

Бай Шматка,къде видя че защитавам 'любимия' ми полковник-просто разкритикувах лицемерната външна политика на Запада,която търгува с Кадафи и след 2006 го третираше не като терорист,а като бизнес партньор и уважаван политик.И ти автоматично ме обяви за комуняга.Пак повтарям-Саддам както Кадафи държеше ислямистите в кошарата.И последният искаше да мине на евра в продажбата на нефта и САЩ подскочиха-то не бяха дипломатически совалки,не бяха 'възстановявания'на дипломатически взаимоотношения,не беше чудо.За това по въпроса за сестрите,Буш шикалкави като ученичка,която са хванали с вибратор,Саркози и той.И твърдя,че арабските страни със свойте културни и религиозни особености,си заслужават управниците.Налагането на Западният модел,примесен с икономическо-неолиберална алчност,довежда до още повече конфликти и междуособици-виж днешен Афганистан,Ирак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 17:31

22 Bai Shmatka | 07.03.201119:27

Лапурка, какво ли ти и на теб разбира главата празна ма. Ма какво ме интересува кой какво е национализирал бе пич? Садамът ти се взе много на сериозно, и както се вижда, че си плати с главата, така и Кадафа се е взел много на сериозно, и неговата глава ще увисне на ешафода, просто е въпрос на време.

Американюгите нарочно оставят Либийците да се самоизбият, и да се навоюват, изтощавайки се от към енергия и агресия. И като се уморят и отвратят от братоубийствена война, Американската морска пехота ще маршарува на Зеленият площад на полковникът ти, който явно ти е бил главнокомандващ на армията ти в която си служил, макар да се съмнявам силно дали някога си отбил военна служба, и да няма реално кой да воюва срещу тях, а всички да са кротки и смирени агънца.

Няма да има Кадафовци който да им мътят работата, така че наистина какво ли ти разбира главата ти куха от стратегия и икономическа политика.

Независимо че еврюгите му крепят мъдурите. Защомто се заприказва с езика на икономиката, и на икономическите интереси, наркомана Кадафи, няма думата, най-малко пък чифутските куродържачи. А ще му резнат главундера, и ще го сменят с още по лош диктатор, който да им е удобна марионетка.

А специално за сестрите. Каквото и да са направили, не трябваше да се отнася този жалък психопат Кадафи, с тях по този безчовечен начин, при все факта, че кучите му синове, който сега изтребват собственият си народ, са му ги отгледали тукашни бели робини робе.

Била половин българия на хранилка на Кадафи. То пък една хранилка си беше, че се охрантутиха комунистическите задници от ком партията ти майка. Пращайки тукашни будали за жълти стотинки да му работят на този работата, че е прост като скъсан цървул, и сега овцете се радват на това за което на останалите държави са им джобни пари за ресторент за една вечер, а тук им се радват на въпросната сума, че са хванали дявола за рога.

Абе какво да ви кажа. Робите се радват и на трохи. А силните и независимите, се радват на истинска свобода и демокрация.

В диктатурата оцелява само силният и наглият, а слабият го духа. А в демокрацията се дава възможност на всички. Но друг е въпроса че малцина хорица са свикнали на готово и на хранилка, и за това сега демокрацията е седерастка, че са некадърни да се оправят сами в пазарната икономика.

За това пак ти го казвам Лапурче! Лапай и се потапяи невежо ми детенце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 07.03.201118:29

макси,още от Тошово време,Булгаристан имаше свойте квоти за разработка на нефтените находища като 'братска' страна.Милиардите валутни левове потънаха ей така-в джобарите на комунистическата нименклатура и настоящи баш-евро-демократи и глобалисти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 07.03.201118:21

бай Шматкаааа,шматко необразована и непоръбена.Полазвай нетя за нещо друго,освен да теглиш порнак и новите хитове на Тони Стораро.Саддама Хюсейна го разлюби Буш,щото реши да продава петроля в евра,осъзнал че зьелената валута става само,леко намачкана у външния кенеф.Освен това Саддам си беше национализизирал петролната индустрия и нещя да я дава на големите компании.Иран и той се дърпа,даже реши да става конкурент на Транс-Афганистанската газова тръбня.Кадафи беше отпуснал КВОТИ за добив на нефта му,за който европейци и американци се състезаваха като за селска мома.За сестрите има толкоз противоречива информация,че твоята куфалница ще изпуши.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

19 Krasimir Kovachev | 07.03.201118:14

МАКСИ, много просто парче си момче , имаш се за много начетен ли?
Как тогава не знаеш, че почти няма българско семество,което да не е пратило поне един член в Либия,така че инфото ни е от първа ръка.

Айде малко да си припомним случая с т.н. "медици",остави фарса със Спина на страна,осъдени бяха също за: производство на алкохол-там дават до живот
незаконна търговия с валута (долари юс)-8години, проституция-смърт, така че как по-точно ги оневиняваш?
Дори не искам и да споменавам телевизионните им изяви след завръщането и ПРа дето допуснаха да си направи Станишев с тях,8те годинки,много добре успяха да си ги осребрят в БГ,на гърба на бедния данъкоплатец,сякаш той ги е пратил там.
В която и държава да отидеш,трябва да спазваш законите и правилата и,да не говорим , че поне малко трябва да се поинтересуваш за житието и битието им,особено в ислямския свят.


Само 1 пример,миналата година двама британци,мъж и жена,бяха осъдени на по 3 месеца затвор за това ,че са се целували на плажа в Дубай,Англия не ги измъкна. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

18 Nikola Aslanov | 07.03.201116:42

Боже, колко глупост има на тоя свят... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2011, 16:19

17 maxi | 07.03.201116:40

Всички, които коментирате.Много сте неграмотни и необразовани...Защо
пишете за неща, които чувате, налучквате, обиждате. Защо мразите всичко и
всички. Мед.сестри получиха,ако са виновни,много скръб и мъка. А вие на
кого помагате, само коментирате,приказвате,ругаете. Какво правите,свити у дома на топло? Къде са българските петролни кладенци-ами там, където са парите на Кадафи и на Живков. Българи обслужваха Кадафи, защото Живков гарантираше за тях. Защото сме мижитурки и робски души. И двамата знеха, че ще си мълчат за пари и ще робуват. След като Живков си отиде,станахме лоши и виновни за спина и за какво ли не още. След като не сте живяли в Либия, откъде знаете как живеят либийците? А знаете ли как живеят българите, а циганите? Много ви е ниско образованието и културата-четете повече и учете. Не знам как живеят либийците, но всички бели за Кадафи са "бели роби". Това той сам го е казвал.
Имат ли образование либийските деца, имат ли училища?Има ли либийски специалисти в Либия или живеят просто така без да работят,без да учат и са богати. Ако някой знае,моля да ми отговори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 17:31

16 Bai Shmatka | 07.03.201116:12

Лапур Мезев Великобритания, впрегна цялото си общество и успя да измъкне Мартин Шийлдс от BG затвора и го помилваха дори негодникът.

А на въпросният Шийлдс, вината му си беше 100% доказана за опита му за убийство. Но и въпреки всичко Английската Кралица си го помилва, и сега откровенното лайно Шийлдс е на свобода, и бълва тонове помия срещу държавата осъдила го, само защото въпросният дрисльо, е искал да убие нейн поданик. За тов ане се отваря дума. Защото здравето на един барман в тази държава е разсипано от бездушието на разни професори като вас, и не се солидаризирате с него, а сте ми тръгнали да ми ревете по на чуждите проблемите.

Ето защо българия никога няма да се оправи. Няма да се оправи до като съществувате вие, аморфната сива, комунизирана маса. Която не умее да мисли самостоятелно, а все чака някой друг да мисли заради тях, но инак предявяват претенции, че другите били трябвали да четат между редовете. Боже само кой го казва. Хората не искащи да четат и да се ограмотяват с на хората навиците и вярванията, а сте ми тръгнали мнения да ми давате.

Значи един Британци могат да си защитават поданиците и сънародниците си в чужбина, независимо какво са извършили, а само тук разни професори като теб например, са ми тръгнали да ми приказват разни глупости буквално как видиш ли сестрите били си заслужавали съдбата в Либия, за да защитите човека одрал ви кожите. Но това няма явно как да бъде разбрано, защото партийната ви дисциплина не ви позволява да мислите различно от това което определено ви се каже.

Така че Лапурчо, лапай и се потапяй чадо невежо.
   

оценка

+0 -0