По делата ще ги познаете | webcafe.bg
Webcafe

По делата ще ги познаете

webcafeДияна Костова
02.03.2016, 21:13 (обновена 04.03.2016, 13:42)
бойко атанасов, следовател

Снимка: © Нова ТВ

"Не сме се събрали да се обичаме" е първа аксиома на българския трудов колектив, в който всяка форма на екип над двама души се възприема като чета с предател.

Когато четата шета тихомълком в най-важния следствен отдел на единната и централизирана прокуратура, обаче, всеки "предател" на омертата трябва да бъде изслушван много внимателно.

Най-неочаквано - такъв се намери. Следователят Бойко Атанасов проби стената на мълчанието преди седмици, като изговори на глас онова, което всеки средноинтелигентен български гражданин подозира - от край време прокуратурата се използва за дистанционен контрол "на къс повод" и рекет над политически лица; има конкретни виновници за този произвол и те си имат имена.

Това го каза човек с над 10-годишен юридически стаж, прекаран изцяло в Столичното следствие, включително - с кратък, но бурен опит в т.нар. "шпицкоманда" на Пепи Еврото.

Опровержението не дойде от озлочестения му бивш началник, който все още се намира в "чистилището" на съдебната власт между системата и свободата. Опровержението дойде от 26-ма колеги на следователя, написано в неподатлив на интерпретация стил.

Достатъчно е само да видите препратката за "шпицкоманда" към Уикиречник (!) в кървавото писмо на прокурорите, за да се отчаяте от нивото на дебат в държавното обвинение.

Още по-впечатляващ е съставът на подписалите декларацията. Извън наблюдаващия прокурор по разследването за източване на КТБ Иван Гешев, едва ли ще разпознаете някое от имената в нея на първо четене.

Ще ги познаете, обаче, по делата им.

В списъка на прокурорите блести Ирена Ганчева - обвинителят, който откри противоконституционната проверка срещу президента Росен Плевнелиев по сигнала на Николай Бареков (докато последният още беше в "правилния" отбор).

Прокурорът Дойчо Тарев беше част от екипа на Боряна Бецова, който претърпя първоинстанционен провал по делото срещу Христо Бисеров - впоследствие се отказа да го съди за пране на пари.

Роза Царева е следователят, който влиза в КТБ по време на обиските на 13 юни 2014 г. На нея се паднаха и делата срещу Цветан Цветанов (приключили с един отказ от обвинението и две оправдателни присъди). Тя води следствието срещу собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев и производството срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров (и двете прекратени след 2-годишно разследване поради липса на достатъчно доказателства).

Царева и колежката й Илияна Кирилова (също подписала писмото) работеха по делото срещу Филип Златанов, чиито тефтери с политически поръчки внезапно се изгубиха по пътя към Следствието - дни преди смяната на властта през ноември 2014.

Красимир Алексиев и Мая Ковачева са следователите, които повдигнаха обвинението срещу "убийците на Делян Пеевски", което лично главният прокурор Сотир Цацаров се принуди да признае като грешка.

Впрочем, Красимир Алексиев водеше и разследването срещу общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който беше нарочен от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за връзки с наркоаферата "Рали Дакар". Резултат по него не е известен.

Петър Калчев е следователят по разследването "срещу неизвестен извършител" за склоняване към самоубийство на прокурора Николай Джамбов. Калчев работи и по делото за смъртта на адвокатката Надежда Георгиева - два казуса, над които от години виси тежката сянка на Никола Филчев.

Сред останалите имена в писмото има следователи, за които Инспектората на ВСС твърди, че в продължение на две години не са приключили нито едно (или са приключили само едно) досъдебно производство с мнение за съд.

И това са хора, които заемат щатни длъжности в "специализирани" отдели на прокуратурата, чиято отговорност е да разследват дела с тежка фактическа и правна сложност срещу лица с имунитет, полицаи и служители на ДАНС.

Да, за широката публика някой си Бойко Атанасов е напълно неизвестна личност, лесно пренебрежим на фона на всеобщото "араламбене" на тема съдебна реформа.

Въпреки това хората с памет не са забравили, че през 2004 г. именно неговият сигнал срещу корупцията на високо ниво в следствието доведе до една от редките окончателни осъдителни присъди срещу магистрат (макар и на цената на 9-годишно размотаване в съда).

Да, със страшна сила стои въпросът защо едва сега реши да проговори с конкретни примери за произвола в СО на СГП.

Стои обаче и въпросът защо досега никой от възмутените му колеги не намери за възмутително, че (не)волно съучастват във фарса с т.нар. знакови разследвания.

Крайно време е прокуратурата да спре да възприема всяка критика като предателство.

Защото ако някой има интерес от провал на делата - това са подсъдимите. Ако някой има интерес от справедливост - това сме всички ние. Междинният резултат е много на нула. На това му се казва "свирен мач" (не, няма го в Уикиречник).

Oще: бойко атанасов  главен прокурор  иван гешев  ирена ганчева  корупция  пепи еврото  прокуратура  следствен отдел на сгп  следствие  софийска градска прокуратура  съд  христо бисеров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.