Кой гласува за СИРИЗА в България | webcafe.bg
Webcafe

Кой гласува за СИРИЗА в България

Дияна Костова
28.01.2015, 14:11 (обновена 30.01.2015, 12:39)
Гвардеец пред президентството в Атина

Снимка: © Getty images

На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда!

Изключително забавно е да се наблюдава българската политическа фауна в период на предизборен нагон.

За една нощ победата на крайнолявата коалиция СИРИЗА в Гърция беше припозната като своя от толкова широк спектър родни демагози, че и без това дебалансирания ветропоказател на лявото и дясното съвсем загуби ориентир.

Първи беше Волен Сидеров, който директно провидя себе си в силуета на новоизбрания министър-председател на Гърция - нищо, че по дефиниция е от другия край на политическата барикада.

В интернационалния си патос богословът Сидеров забрави, че адресатът на поздравителната депеша - Алексис Ципрас - е атеист, и ни в клин ни в ръкав използва случая да апелира за създаването на нов съюз в Европа на християнските ценности, в който евентуално да се самоанкесират гърци, българи и други ортодокси.

След него се разписа и Михаил Миков, който най-искрено се зарадва на анти-неолибералната победа на СИРИЗА - унищожителя на гръцкия еквивалент на БСП.

Не се размина и без тежката дума на Бареков: "Когато "България без цензура" стартира миналата година, мнозина ни сравняваха с партия СИРИЗА на евроскептика Ципрас. За една година СИРИЗА успя да спечели властта в Гърция и да докаже, че политика се прави с програма и с идеология", разсъждава Новия политик, който обеща нови зъби за пенсионерите и безплатни таблети за децата - ама друг път.

А някогашните съюзници на десния Реформаторски блок - Зелените - се раздвоиха между подкрепата за гръцките си съидейници (част от лявата СИРИЗА) и побългареното си разбиране за еко-партия - размечтаха се за министерска квота в еврокомунистическото правителство на Ципрас, но за всеки случай колебливо му размахаха пръст.

Даже АЕЦ-ът на БСП - Достена Лаверн - възпя оня гибелен гняв на Ахила Пелеев: "От 5 години пред очите ми Гърция чезнеше материално, но най-вече духовно. Гордата осанка на Елада се срутваше със светкавична скорост! Но ето, че Гърция отново се превръща в извор на опит и надежда".

На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда!

И зелени, и червени, и жълти, и кафеви - всички популистки разцветки на българския политически бульон реагираха еднакво на лакмуса СИРИЗА.

Още по-удивителното е, че колкото по-слаб е бил последният изборен резултат на родните трибуни, толкова повече прилики намират в другарките и другарите си, овладели парламента в Атина. А стане ли дума за общото влечение към Русия, положението става неудържимо.

Вече няма съмнение - в България няма "ляво" и "дясно". Има Изток и Запад. Изтокът - прогресивен и великодушен, Западът - гнил и ненавистен.

Най-вече има "преди избори" и "след избори". Преди и след държавната субсидия, преди и след "златния пръст", преди и след безлимитното спонсорство.

А докато една шепа хора си тропат сиртакито/кючека/казачока на победата, останалите им плащаме сметката.

Oще: атака  бареков  ббц  бсп  българия  волен сидеров  гърция  достена лаверн  зелените  михаил миков  николай бареков  сириза 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

7 conscience | 04.02.201508:38

Да не кажа, че влизам тук почти само заради Дидката. Жалко, че вече не дават да се търси по автор, та се налага да си губя времето с разни напън мислители
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 23:45

6 Kozlova | 29.01.201512:35

Хе-хе!

Една от най-добрите статии по темата.

Поздравления!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 29.01.201510:05

Споко!Поводите за "възмущение" теппърва започват.Сириза в гърция е само началото, идват подемосите в испания, Марин льо Пен във Франция, фараж във великобритания."Глобалната десница" яде бой навсякъде.Докато накрая падне и баба Меркел в Германия , и тогава ще дойдат по-добри влемена за Европа.Ако междувременно американците на подпалят някоя голяма война на европейска територия,която да разруши и ЕС и еврото.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

4 Fedar | 28.01.201519:47

Шамито | 28.01.201515:17
Не мога да разбера защо авторката толкова много я боли от този резултат в Гърция.
----

Дреме и на вагината за Гърция и изборите там на авторката.

За това са и платили донорите да напише гневна статия, за това е писала...

Просто и ясно.
   

оценка

+5 -7

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 28.01.201519:24

„Вече няма съмнение - в България няма "ляво" и "дясно". Има Изток и Запад. Изтокът - прогресивен и великодушен, Западът - гнил и ненавистен.
А докато една шепа хора си тропат сиртакито/кючека/казачока на победата, останалите им плащаме сметката.........”

Това заключение ме хвърли в киреча. Блестящо е, и каквъв сарказъм в разобличаването на враговете на неолиберализма:

Пргресивният и велкодушен Запад, които ежедневно се доказва в международните дела като такъв, за тях е гнил и ненавистен, а гнилият и ненавистен Изток за тези презрени хора е велкодушен и прогресивен. Тези субекти са за психиатрията.
   

оценка

+1 -7

Регистриран на: 01.11.2012, 16:58

2 kaka | 28.01.201517:52

Присъединявам се към Шамито.
   

оценка

+3 -7

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 28.01.201515:17

Не мога да разбера защо авторката толкова много я боли от този резултат в Гърция.Но това е демокрацията скъпа.Има възходи и падения.Демократът по душа поздравява противника си за победата и ако е умен си взема поуки от поражението.Иначе влиза в категорията бла–бла политици от които няма ефективна полза.
   

оценка

+7 -15