НАП предлага разплащания по сделки за над 5000 лева да стават само по банков път | webcafe.bg
Webcafe

Икономическо танго

Ники Русиновски
07.06.2010, 20:10 (обновена 07.06.2010, 20:22)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Шефът на НАП Красимир Стефанов предложи разплащания по сделки за над 5000 лева да стават само по банков път

Близо година след избирането си правителството на Бойко Борисов продължава да се върти като обран евреин. Пари в хазната няма и това е основният му проблем. В такива случаи почваш да се опитваш да изкараш от една цедка второ, ако може и трето кафе. В нашия случай - опитваш се да изкараш и сивата икономика на светло, за да я обложиш.

Лошо няма, въпросът е как да стане това.

Днес шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи идеите си по въпроса. В опит да подобри събираемостта на данъчните приходи, НАП предлага разплащания по сделки за над 5000 лева да стават само по банков път. Според Стефанов с тази мярка ще бъдат изкарани на светло 90% от всички обороти.

Идеята е добра. Въпросът е, че досега беше лансирана много пъти и в крайна сметка не бе реализирана. Остави друго, но буквално вчера беше пак на дневен ред - в края на миналата година депутатите вече гласуваха на първо четене законопроект на правосъдното министерство, според който всички имотни сделки трябваше да стават само по банков път. И повече никой не чу за него. Хайде да видим този път дали ще им стигне политическа воля да прокарат предложението на НАП.

Самата идея е малко радикално лекарство и като такова има странични ефекти. Отсега е ясно например, че изведнъж подозрително ще се увеличат сделките на стойност 4999 лв. Което е всичко друго, но не и изсветляване на пазара. Но по-добре някакъв ефект, отколкото никакъв. Освен това, щесе засили употребата на карти и картовите разплащания в магазините, което допълнително ще направи оборота на търговците по-видим. Така че нека тази мярка я пишем към плюсовете на правителството.

Друго предложение на финасовото министерство е въвеждане на касови апарати навсякъде, включително и на сергиите и свързването на всички касови апарати по принцип към НАП.

Дългата мисъл на Стефанов е така да засича реалните обороти на търговците. Късата му позиция обаче е в това, че вързани или не към НАП, нищо не пречи на търговците пак да продължат да чукат на апарата си по едно кисело мляко и два хляба на час и просто да не въвеждат нищо от останалия оборот в него.

Въобще, финансовото министерство се опитва да направи революция в търговията, каквато беше миналия век смяната на старите кантари с електронните везни „Беранже". Само погледнете на колко още сергии по пазарите си ползват старите кантари с противотежести и метални грамове и ще ви стане ясно колко успешна ще е инициативата на Дянков, Стефанов и подчинените му.

Освен връзка с Интернет, за по-сигурно министерството да беше задължило търговците и една уеб камера да си сложат, че да гледа всичко в реално време. Абе, направо по един данъчен инспектор до всеки търговец и това е...   

А казано сериозно, при 650 000 регистрирани към момента касови апарати е ясно, че сумата за модеми, които търговците ще трябва да закупят за връзка с НАП, е милиони - които ще отидат при производители и вносители на съответния хардуер. Към това добавете и милиони месечно за Интернет връзка. Всичко това - за сметка на бизнеса, който пък ще си го изкара пак от клиентите, тоест от нас. И поне да имаше някакъв смисъл, пък то от цялата история сигурни са само разходите, а приходите са само хипотетични.

Две напред, едно назад... или пък обратното - икономическото танго на управниците с кризата продължава и краят на танца все така не се вижда...

Oще: красимир стефанов  министерство на финансите  нап 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.