Министър-президентът | webcafe.bg
Webcafe

Министър-президентът

Webcafe.bg
10.02.2012, 15:59 (обновена 10.02.2012, 17:54)
Росен Плевенлиев

Как всъщност се държи Росен Плевнелиев - като министър, президент, бизнесмен, визионер...

С глава, подадена от БТР-а, с който преплува наводненото село Бисер, президентът Росен Плевнелиев даде своя принос към поредицата безсмислени посещения на височайши глави в райони, покосени от бедствия. (Забележете, че бедствията никога не са заразни болести...)

Така си е. Имиджът на държавния глава се крепи и на такива срещи с народа при извънредни обстоятелства. Плевнелиев каза нещо за язовирите и се прибра на "Дондуков"2.

След днешната си опознавателна среща с гуверньора на БНБ Иван Искров обаче президентът реши да не покаже позиция по темата за лихвите, регулаторната политика и свързаните с нея намерения на вицепремиера и доскорошен негов колега Симеон Дянков.

Една от идеите на Дянков е основният лихвен процент, който сега всяка банка определя самостоятелно и по своя методика, да е еднакъв за всички трезори, както в повечето държави в Европа. Другото предложение на Дянков е по-голямата част от таксите, които банките взимат от получателите на кредитите, да бъдат обявени за незаконни или да се поделят между кредитополучателя и банката.

Вместо да се прояви като силен държавник, обявявайки ясна позиция по тези идеи, Плевнелиев... реши да подкрепи регулацията на малките кредити до 400 лева. Т.е. прояви се като изпечен политик. Вярно, че и това фигурира сред идеите на финансовия министър, но не това е същината на проблема.

Стиска ли му на президента - доскорошен министър и представител на едрия частен капитал, да подкрепи - или да не подкрепи, идеите за регулация на лихвите, ако не на сто процента, то поне до известна степен? Тук той се изплъзна като мокра връв с мотивите, че идеите трябвало да са добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава президентската институция ще излезе със становище...

Вероятно днес беше моментът да се пита Плевнелиев какво стана с безлихвените, както беше заявил най-напред, а после нисколихвени кредити за саниране, които щедро обещаваше. Когато ги рекламираше преди по-малко от половин година, обясняваше, че банките разполагали с достатъчно пари, а рискът при тези заеми бил нулев... Сигурно щеше да препрати към наследничката си Лиляна Павлова.

Дали президентът е готов да отговаря на въпроси и като главнокомандващ? Очевидно има нужда да е арбитър между две изявления - на премиера Бойко Борисов и на военния министър Аню Ангелов.

Според Борисов 12-те "Кугъра" не могат да летят зимъска, според Ангелов могат. Без значение кой крив, кой прав. В операцията в Бисер участваха само три от скъпите хеликоптери.

Всъщност оказа се, че всеки от двамата казва по половин истина. "Кугърите" имат системи срещу обледяване, но могат да влизат в зони с минусови температури за кратко, а не да вършат спасителни операции там. Нещо такова стана ясно, след като Ангелов уточни, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение, че преднамерено влизане в зона с обледенение е забранено...

Все едно. Не е ясно дали трите "Кугър"-а са спасили и трима души в наводнения район. Макар че летателните им часове там ни струват десетки хиляди левове като данъкоплатци.

Ангел Георгиев-Багера спаси трийсетина от съселяните си. С голи ръце.

Та, ако може, Плевнелиев да каже и за "Кугърите". Ама не като за лихвите...

Oще: аню ангелов  бисер  бойко борисов  кугъри  лихви  президент  росен плевнелиев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 11.02.201217:20

Ха, все едно някой е изненадан, че "президентът на всички българи" едно говори, а друго прави!
Че нали още помним как няколко месеца преди изборите каза по телевизията, че не иска да става президент... И после, когато Барабойко го обяви за кандидата на ГЕРБ, същия този сегашен президент ни обясняваше как винаги е искал, как ще работи за България и за нас, българите...

То след такова радикално фурнаджийско обръщане за едно мнение за лихви ли ще го гоним?! Че той, президентът, винаги е бил без някаква твърда собствена позиция, точно сега ли ще прояви характер?! Особено пред интересите на бизнеса...
Същия този бизнес, който и него го докара то сегашната му позиция?!
Е, няма как да стане! Много щастлив

Човека е президент, но преди всичко бизнесмен и политик! Отсега започват резките смени на мненията и настроенията му!
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 21:58

4 Curley pretty | 11.02.201215:32

Е, на шоп ли ще се обиждаме? Той е мАкедонец Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 11.02.201212:47

Президентът е забогатявал през мъчителният период на демокрация,когато собственият му народ е обеднявал,за да се срине до днешната си мизерия.
Примитивен шопски морал,който личи и от гузното му поведение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

2 ARROGANT | 11.02.201211:54

Министър-президентът
Webcafe.bg 10.02.2012, 15:59 (обновена 10.02.2012, 17:54)
Росен Плевенлиев
Как всъщност се държи Росен Плевнелиев - като министър, президент, бизнесмен, визионер...
__________________________________________________________

Не! Като долнопробна проститутка.

Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

1 newmind | 10.02.201218:21

Вероятно днес беше моментът да се пита Плевнелиев какво стана с безлихвените, както беше заявил най-напред, а после нисколихвени кредити за саниране, които щедро обещаваше.

В МРРБ за санирането на многофамилните жилищни сгради отговаряше зам. министър Екатерина Захариева.само ,че както знаете тя стана техническа секретарка на Росенчо в Министерството и тегли шута и на МРРБ и на санирането,може би защото тя самата не вярваше,че нещо ще излезе от това саниране.Нейни иначе бяха пионерските репорти"Санирането – комбинация между грант и кредити" Много щастлив По схемата по оперативната програма 50% от стойността на санирането на жилището е грант, а останалата сума е за сметка на собствениците. Ето тези 50% при минусови лихвени проценти не можете да накарате хората да теглят в криза като сегашната! Но защо бате Бойко и пионерчето Лиляна Павлова да не пробват през фризьорските салони да атакуват домакините например "който се санира,ще се фризира с 50% по-ефективно" :-) Така след като Бойко помогна да забогатеят фирмите продаващи касови апарати, сега ще помогне да забогатеят фризьорките, като поеме 50% от цените на прическите за реклама на домакините !Бойко направи богати и една дузина министърки по на 33г. и зам.кметици като Савина,които са получили по 33 000 лв. бонуси! Браво Бойко ти си пич и малко по-малко ще забогатее всеки,но не и сега! Дотогава всеки българин лихвар :-) Икономиката сваля лихвите,а бедността министрите :-)
Много щастлив Шокиран
   

оценка

+0 -0