Прокуратурата реши да облекчи Наказателния кодекс и предложи да отпаднат редица текстове | webcafe.bg
Webcafe

Бой с пръчки за неплатена издръжка

Webcafe,bg
13.06.2011, 15:41 (обновена 13.06.2011, 18:06)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Правосъдният министър Маргарита Попова не се възпротиви неплащането на издръжка да отпадне от НК

Оня ден главният прокурор Борис Велчев изпъшка, че ако не се облекчи обвинението, догодина прокуратурата няма да е в състояние да изпълнява своите задължения. Човешките възможности имали някакъв предел.

И днес правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че от Наказателния кодекс до края на годината ще бъдат извадени мъртвите текстове. Рудиментите, които юристите ни се канят да отстранят обаче, не са като апендикса...

Едното назовано е спекулата. Е как така ще отпада текст от спекулата, след като преди време лично премиерът Бойко Борисов вмени на МВР да се бори със спекулата? А министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов си прави пиар на гърба на високите цени, обявявайки кои цени на агнешкото са спекула и кои - не...

От НК щели да извадят и безделничеството. Сега кодексът предвижда, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин" се наказва с до 2 години затвор и или с пробация.

Държавата очевидно е вдигнала ръце от безделниците. Нито може да накара ромите да работят, нито да осигури работни места. А в първата заселническа колония в днешните Съединени щати - в Масачузетс, мързелът се е наказвал с бой с пръчки.

Боят с пръчки може да се включи обаче за друго престъпление. Което вече няма да е престъпление - неплащането на издръжка. Ако вярваме на аргументите на прокурора от ВКП Росен Димов "вместо да накарат недобросъвестния родител да плати парите, които дължи за отглеждането на детето му, наказателните дела за издръжка само го вкарват в нов разход - глоба, и така намаляват шанса да плати дължимото на детето си".

И какво излиза? Че майките с деца губят и последния си шанс да накарат титуляра на най-бързия сперматозоид да си плаща месечните смешни суми - не повече от няколко десетачки, до навършване на 18-годишната възраст на детето. (Към висшето му образование няма отношение - ако иска издръжка, детето трябва да заведе дело от свое име...)  

Ако на българската прокуратура това й се струва неоправдано губене на време, за хиляди български жени е някакъв начин да получат едни, макар и смешни, пари за децата, които отглеждат.

Крайно време е обвинителите да разберат, че освен организираната престъпност, има стотици хиляди "дребни" случаи, които чакат правосъдие - и възмездие...

Покрай отстраняването на текстове-рудименти, прокуратурата се опита да пробута и други - като шофирането в пияно състояние да не е престъпление. Става въпрос за хипотезата, при която всеки карал кола с над 1.2 промила алкохол, без да е причинил вреди или катастрофа, се наказва с до една година затвор.

Прокуратурата предложи затворът да остане, само ако промилите са над 1.8. А иначе да се налага и отнемане на книжката за дълъг период, минаване на психотестове и завишаване на застраховката.

Добре, че правосъдната министърка Маргарита Попова се обяви против. Добре е да се възпират подобни напъни за облекчаване.

Защото накрая ще излезе, че обикновеният човек много трудно може да потърси правата в джунглата, наречена българско правосъдие. И българска майка, която сама отглежда децата си има по-малко права от монополист, наложил запор на нечия заплата или дори социални помощи,  за да си получи дължимото за парно...

 

Oще: безделничество  издръжка  маргарита попова  нк  прокуратура  самоуправство  спекула 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 14.06.201117:00

Изплащането на издръжката в Канада е автоматично и базирано възоснова доходът на родителя, т.е. след като съдът присъди издръжка влизат в сила листи (които са официално публикувани, всеки може да ги види в интернет) според които се определя сумата. Удържат се автоматично от заплатата като от отделът за детските издръжки към министерството на доходите директно се свързва със счетоводството на фирмата в която работи родителят изготвят на базата на заплатата му съответната издръжка. Прост и безотказен механизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:21

3 holaris | 14.06.201114:26

Добре е да отбележим и че необходимостта от плащане на издръжка в известна степен обуздава татковците-насилници. С промените вече нищо няма да им пречи да се репчат - нали вече нямат никакви задължения, а само права!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 14.06.201113:16

Работните часове на хората в правосъдната ни система не стигат, не защото делата са много, а защото се точат с години. А се точат с години, не само поради пълните батаци с тълкуванията и големите възможности за протакане, а и поради големиян шанс, по-висшите съдилища да издват присъди пълна противоположност на тези от по-долните такива. За знаковите дела с обществен интерес си е направо правило?!? Нали законите са едни и същи, би следвало подобно нещо да е рядко изключение, но не е. В районните съдилища цари пълна шуробаджанащина и некомпетентност. Затова адвокатите обжалват винаги до най-висшият възможен съд защото никога не се знае какъв сън ще е сънувал новият съдия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.06.201121:06

Ама вие все още ли мислите, че има държава? Има неколко феодални области и това е. Държавата абдикира от задълженията си отдавна и само симулира некво присъствие колко да пречи ^^
   

оценка

+0 -0