Конграчулейшънс.ЕЮ | webcafe.bg
Webcafe

Конграчулейшънс.ЕЮ

webcafeДияна Костова
31.05.2016, 21:37 (обновена 01.06.2016, 17:34)
първият домейн на кирилица

Снимка: © Webcafe.bg

През далечната 2008 г. в една далечна галактика Европейската комисия възложила на EURid да създаде домейн на кирилица. И на седмата година Господ каза: Нека бъде .ЕЮ!

Седем години не са малко време - за 7 години човек става човек.

За последните 7 години човечеството откри вода на Марс, засече гравитационните вълни на Айнщайн и се научи как да приземява космически ракети на платформа в океана.

За последните 7 години в България, поколението на 6льокави4ата и mIRC се смени с поколението на емоджитата и Snapchat, Емил Конрад стана по-известен от Антон Дончев, а Бойко Борисов навъртя 160 000 фенове с двете си магнолии във Фейсбук.

През цялото това време обаче група съветск... пардон европейски учени са напрягали потни мишци, за да създадат едно чудо нечувано под формата на "подарък за България, благодарение на който всички българи ще могат да ползват интернет на родния си език".

През далечната 2008 г. в една далечна галактика Европейската комисия възложила на EURid да създаде домейн на кирилица.

И на седмата година Господ каза: Нека бъде .ЕЮ!

Да е първият домейн на кирилица - не е (.рф е създаден още през 2010). Да е първият домейн на кирилица за България - не е (от миналата година ICANN регистрира .бг).

Ако попитате на кого му хрумна гениалната идея кодът да е ".ЕЮ", след като само гиганти на мисълта като Бареков му викат Еуропиън Юниън - няма да получите адекватен отговор.

Защо .ЕЮ, а не .ЕС? Съвпадало със съкращението на латиница. Тогава защо не .ЮЮ? Или направо .ЮРУШ?

А ако в името на регионалното развитие Лиляна Павлова отсега поръча .ЧШ, .ПИЧ, .МОЙ или .ДГЕ, след колко седемгодишни прОграмни периода ще можем да ги "усвоим"?

Целият напън за кирилско окончание на домейните може да се сравни по своя смисъл, логика и ефективност само с напъна на Николай Василев за изписване на "ЕВРО" вместо "ЕУРО" върху валутата на финансовия съюз, в който ние не членуваме.

Навремето Иван Хаджийски беше описал българската работа като необмислена, зле започната, нескопосано ръководена и сякаш по задължение завършваща със скандал, за да послужи за позорна регистрация на печалните си герои.

Българската работа в ЕС пък е онази безнадеждно остаряла, ретроградна нелепица - задължително издържана в клишетата на политическата коректност - напълно непотребна на лицата, за които е била предназначена.

Ако не е Дунавско хоро на паветата на Гран Плас в Брюксел, ще е таратор на входа на Лувъра.

Конграчулейшънс за всички, които я пожелаха.

Oще: българска работа  домейн на кирилица  евро  ек  емил конрад  еуро  ею  кирилица  кирилица на евро банкнотата  конграчулейшънс 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

3 goni | 01.06.201616:01

Епа, оно ЕЮ скоро че си оди! Нали сме оправни винаги сколасваме! Усмивка Че минеме на друга тема-"Дето на Земята нема"! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 01.06.201610:48

"Защо .ЕЮ, а не .ЕС? Съвпадало със съкращението на латиница" - обратното на шльокавицата демек.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 01.06.201601:26

Аплаузисменти.
   

оценка

+1 -0