Отказът да бъдеш конформист | webcafe.bg
Webcafe

Отказът да бъдеш конформист

Златина Димитрова
04.03.2016, 11:45 (обновена 05.03.2016, 08:03)
Емил Конрад

Снимка: © steniskanabala.bg

#steniskanabala призовава: инвестирайте в знания, а не в парцали

Училището е мястото, което най-силно изгражда общностното самосъзнание. Сещаме се за това в дните на националния празник, когато въздухът прелива от думи като "патриотизъм", "отечество", "родолюбие".

В последните месеци именно училището се оказа арена на политически битки, а патриотичният въпрос беше използван, за да може обществото като кучето на Павлов инстиктивно и първосигнално да започне да скача в бясна защита на всичко свързано с родината, България и националната памет - от робството и учебниците по история, до народните танци в часовете по физическо.

Стотици хиляди деца на България - същите онези ученици, с чиито знания постоянно се експериментира, ще завършат училище след няколко месеца.

И всички тези младежи, които днес катерят Шипка, споделят статуси с трибагреник или снимка на Левски във Facebook - на абитурентския си бал ще се покатерят на токчетата, ще възседнат джипове, ще нахлузят рокли с камъни Сваровски. И всичко това само за да докажат, че могат да броят до 12.

Завършването на гимназията е малка сватба, за която българските семейства се готвят половин година по-рано, теглят кредити и търкат талони от Държавната лотария (която отдавна не е държавна), с надеждата да осигурят всички нули за финансиране на най-безсмислено скъпото събитие на света.

За щастие вече 3-та година в България се формира и поощрява друга група бъдещи абитуриенти, които вместо с костюми с папионки и рокли тип "Оскар" или "ромска сватба", посрещат навечерието на зрелия живот, облечени с... тениска.

Инициативата #steniskanabala има просто послание: инвестирайте в знания, а не в парцали. Идеята е толкова практична и човешка, че звучи почти възрожденски на фона на общество, чиито най-високи ценности често приключват с придобивката на Порше Кайен.

Действително революционно е да отидеш с тениска на бала, докато в Студентски град се организират конкурси тип "Малко коте", където балната рокля влиза в употреба, но тройно скъсена, за да се вижда я бедро, я цица.

Възрожденско е да спестиш пари на родителите си.

Отказът да бъдеш конформист е и патриотичен, защото предизвиква промяна в нагласите, което от своя страна би могло един ден да създаде личности, които няма да развяват татус на Левски върху голия си бицепс на фона на ориенталски ритми.

Защото е много по-вероятно млади хора, които не са дали стотици левове за костюм на бала, да не дадат и десетки левове за салфетки.

Oще: #steniskanabala  абитуренски бал  абитуренти  абитурентски бал  балове  българия  емил конрад  завършване на училище  знания  край на училище  май  мото пфое  парцали  с тениска на бала  учене  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 06.03.201600:55

"Не бъди конформист! Бъди различен! Всички го правят!"

Абе, пичове, не разбирате ли, че така само заменяте една униформа с друга?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 05.03.201612:02

На мен лично до момента отказа да бъда конформист, и да се подчинявам на авторитетите ми струва загуба на работно място след близо два месеца битки и унизително отношение. Разбира се, това, че напускам работа има една-единствена цел; да оптимизирам усилията си срещу едни лъжливи и цинични хора, които поставят себе си над останалите, и над правилата.
Но с цената на това да засегна чувствата на много "българи", ще кажа какво мисля за бг-тата... Мисля, че бг-историята се е движи, и се е движила от предателите, а не от победители. Просто предателите са в пъти повече.
До момента станах свидетел на такова дупедавство, и как хора с претенции, че са достойни мъже пред очите ми паднаха толкова ниско, че вече съм склонен да се съглася със всеки, който твърди, че бг-популацията с "лош мат'рял".
Докато се съпротивлявам на разни типове, школувани в най-добрите традиции на ДС, и свързани с интересите на най-омразната политическа структура, много други избраха да ми се присмиват, и да ме провокират по изключително подъл начин.
Мисля, че Бг напълно си заслужава съдбата на кенеф, където само школуваните патреоти не виждат, че това е кенеф.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2016, 22:30

3 archigram | 04.03.201622:31

*въздухЪт
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 04.03.201621:53

Аз пък предлагам инициативи #санцугвпарламента и #простихоравминистерствата.
А, чакай малко..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

1 Palma Kaktusova | 04.03.201617:49

Предлагам инциатива : #с колело в парламента, а луксозните возила да се използват за линейки и автомобилен парк на мвр. Дори и малкото останали истински полицаи не могат с 2 - 3 таратайки да се " борят с престъпността ".
   

оценка

+0 -0