Кажи ми как се сади пиперо | webcafe.bg
Webcafe

Кажи ми как се сади пиперо

Webcafe.bg
03.08.2012, 14:16 (обновена 03.08.2012, 17:13)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Време е Мирослав Найденов да се отчете публично за ефекта от Програмата за развитие на селските райони в България върху самите райони

Вместо Онова предаване "Фермер търси жена", по-добре да бяха пуснали "Фермер търси Програма". Поне щеше да е по-смислен начин да се изхарчат пари за пиар и прочие разяснителни кампании за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Може би не знаете, но това е най-големият фонд с европейски пари за България - 3.2 милиарда евро до 2013 г. Програмата е "продължение" на предприсъединителната САПАРД - тази, по която у нас ОЛАФ, не и българският съд и разследващи органи, констатира сериозни злоупотреби.

За информационни кампании по ПРСР са предвидени 15% от целия й бюджет - това е комуникационният й план, или 18 477 193 евро за периода 2007 - 2013 г. Близо 36 милиона лева - сериозна сума.

Вече сме 2012 г. и е време от земеделското министерство да дадат отчет колко смислено са похарчени тези пари - в корелация с броя на одобрените проекти и усвоени средства по 22-те мерки на ПРСР.

Защото 60-те хиляди лева, дадени за "популяризация" в социалните мрежи не ни убеждават в смисленото харчене на парите, а точно в обратното. А дали в тези 36 милиона лева присъства и финансиране за медийните изяви на министър Мирослав Найденов, които осигуряват "лайкове" за личния му рейтинг, но едва ли помагат за разясняване целите на Програмата. Например откриване на изложба на селскостопански производители не-знам-си-къде.

Иначе Twittet акаунтът и Фейсбук страницата на Програмата за развитие на селските райони срещу 60 000 лева с ДДС не учат фермерите и всички, които биха кандидатствали, на стъпките, които да направят, за да получат финансиране. Как ли са отчетени пред Брюксел разходите за тях?

Неслучайно още с влизането си в земеделското министерство, беше отстранена шефката на дирекцията, която управляваше Програмата за развитие на селските райони. Като мотив Найденов изтъкна тогава доклад на ДАНС, констатирал нередности - не се разбра какви, при управлението, и заяви, че тя е пряко отговорна за всички нередности, извършвани в дирекцията. В съда обаче тя спечели делото срещу уволнението си, макар и да не се върна на работа. С махането й явно всички нередности са били отстранени. За доклада на ДАНС после нищо не се чу - явно проблемът е бил няма човек-няма проблем.

В края на 2010 г. "24 часа" съобщи, че от ДАНС са подслушвали Найденов в продължение на 6 месеца заради сигнал на шефката на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, която се оплакала, че Найденов й оказва натиск да пуска определени проекти по Програмата за развитие на селските райони. По-късно срещу нея гръмна скандалът с фалшивата диплома, довел до отстраняването й.

А иначе има начин да научиш "как се сади пиперо" от социалните мрежи. Хиляди копат градинки във Farmville и гледат добитък. Все е по-полезно от 24-те лайка и трима последователи на ПРСР в социалните мрежи. Но за Farmville не дават пари по ПРСР. Но кой знае, може и такъв проект да финансират - все пак е информационна кампания.

Време е Мирослав Найденов да се отчете публично за ефекта от Програмата за развитие на селските райони в България върху самите райони. Как расте пиперо у Фейсбук няма да питаме.

Oще: ес  кампания  мирослав найденов  програма за развитие на селските райони  фермер 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 12:05

4 Dora Apostolova | 18.10.201411:04

Министър Мирослав Найденов не само не спря огромната корупция в фонд земеделие с евросубсидиите ,предвождана от мафията на ДПС- вършееща там от 15 години с използване на властта, но и я задълбочи. Делото му придържи колегата му от БСП в последвалото правителство 2013 г.. А сега, след изборите на 5 октомври, с отново ГЕРБ на власт и евентуален партньор ДПС, очакваме да стигнем дъното на корупцията в селското стопанство и неговата мъртва точка. След което нищо друго не се очаква, освен да спуснем кепенците, затворим прозорците на майка България и кажем едно голямо АМИН!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 12:05

3 Dora Apostolova | 18.10.201410:51

Geo, а защо трепва да се пита Юропата бе? Ти нямаш ли собствен акъл и мислене да си усвоиш СВОИТЕ пари? Да ми посочиш някой друг народ пита Юропата как да си усвои своите пари?Евросубсидиите са НАШИ български пари и КАК ще бъдат усвоявани зависи единствено от мозъчния и интелектуален капацитет на българския народ и силата на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА. След като нямане нито едното нито другото ,парите ни ще бъдат усвоявани от Ганьовци-крадци като този на снимката, а ние ще се чудим как да закърпим балканските си потури и да изкараме следващия ден! Такова мисловно като твоето могат да имат само слуги на мутроолигархичното статукво и политическа мафия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 07:03

2 Geo | 04.08.201208:08

ама вие наистина ли си мислите че някой в юропа има сметка да усвоявате повече пари по тия програми, да произвеждате качествена продукция, да им конкурирате и подбивате пазара на пласмасови зеуенчуци и прочее и прочее.. ?

сметка имат само тези които имат сметка, другото е за да напълнят новините и папките с бумаги. е, и това е нещо пред нищо, нали?
Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 03.08.201223:19

госин найденов е гордостта на северозапада! България!
   

оценка

+2 -0