Скандалът, който все остава на "приземния етаж" | webcafe.bg
Webcafe

Скандалът, който все остава на "приземния етаж"

Webcafe
13.05.2017, 15:05 (обновена 17.05.2017, 13:12)
разследване на господари на ефира

Кое беше по-важното: да се спре възможността за източване на НЗОК или да се отстреля един заместник-министър?

"Значи, водиш се по пътека, за да получим паричките от касата,.. трябва да бъде написано, че имаш конци, че си под упойка. То пише страшни работи, ама аз забравих да те предупредя"

Заради тези реплики на безименна служителка в бургаска болница, записани със скрита камера от пациентка и излъчени в "Господари на ефира", беше уволнен току-що назначеният зам.-министър на здравеопазването Стоил Апостолов.

Пункцията на отекло коляно е отчетена като пълна операция по изрязване на възпалена тъкан със спинална упойка и съответната нужда от "постоперативна" грижа. С два подписа и печати.

Единственият коментар на премиера Бойко Борисов бе: "Това, което видях, беше достатъчен аргумент". На пръв поглед - заслужено.

Кой не е попадал в подобна ситуация? Гледат те в очите и те лъжат. Ти си влязъл в болницата с главобол - те ти дават документ, че си напуснал с трансплантация на мозък. И те убеждават свойски, че така е правилно.

Те са анонимни чиновници, ти си пациент с фалшива епикриза и недолекувана болест. Те чистосърдечно си признават документно престъпление, ти им ставаш съучастник. Те ще "усвоят" твоите здравни осигуровки, ти ще трябва да търсиш медицинска помощ някъде другаде.

Как да не ти кипне? Кипва ти, и още как. Вдигаш телефона и им пращаш "Господарите".

Справедливост и страх от закона може и да няма, но ще има скандал, позор и назидание. Ще ги накараш да се срамуват да излязат на улицата. Като се замислиш - това е своеобразна мярка за неотклонение. На теб това ти стига.

Дотук добре. Какво обаче се случва на практика? Репортажът, който взе главата на зам.-министъра, е сниман още през декември миналата година, но поради някаква причина не е излъчен в продължение на шест месеца.

Междувременно болницата е поправила документа, заличавайки гафа, и на практика - кражба на осигуровки няма.

Няма и как да се докаже опит за умишлена измама, на база на която НЗОК ще има пълно право да скъса договора си с болницата.

По една случайна случайност - "първи епизод" от този случай се появява в ефир точно в деня, в който един от героите в разследването е назначен в МЗ. Няма помен от информация кога се развива заснетият сюжет, какво е официалното обяснение на ръководството на болницата (такова има, но е оставено за следващия епизод) и дали някой е сезирал контролните институции по нормалния законов ред.

Разбира се, Бойко всичко вижда. Не му трябват повече обяснения. Уволнява "героя" по телефона още на следваща сутрин. Тържество на правдата. Кой ли си е представял подобна развръзка?

Уволненият зам.-министър обаче не изглежда ни най-малко покрусен от злата си участ.

Дори поздрави премиера, че с право го е уволнил. Както се казва - той си знае защо го бият. Не, защото има проверено и доказано нарушение на закона, а заради "изострения обществен натиск към политическата ситуация", каквото и да означава това.

Преведено на прост език: понижението ще остане единствената санкция. Най-вероятно същият ще се върне като управител на болницата си. Болницата ще продължи да получава финансиране от Здравната каса.

Касата ще продължи да събира вноските от твоята заплата. Твоята заплата ще продължи да издържа и цялата съдебна власт.

Съдебната власт си има по-важни занимания от твоята епикриза - например, кой с кого бил пил кафета в ЦУМ.

И няма как да е по-различно - шоуто отдавна си присвои статут на последна инстанция, а съдът и прокуратурата се превърнаха в евтино риалити с неграмотни сценаристи.

Само едно не разбрахме. Кое беше по-важното: да се спре възможността за източване на НЗОК или да се отстреля един заместник-министър?

Да се защити общественият интерес или скандалът да се позамаже, докато е на "приземния етаж"? А ако дребните тарикатлъци са достатъчен мотив за "гилотината", къде е наказанието за големите?

Не знаем дали след този случай унижението на пациента ще бъде обезщетено. Но в държавата на дистанционните, шоуто ще продължи завинаги.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

10 deaf | 15.05.201719:05

Верно си скаран с логиката! Никой (пиян) не сяда в колата с намерение да убие човек. Никъде по света смъртните жертви от автомобилни катастрофи,не се квалифицират като резултат от убийство. А виновните ги съдят за смърт причинена по невнимание. Поръчковите медии са ти промили акъла.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

9 Оби Уан | 15.05.201717:06

имам чувството, че дори съдиите се страхуват от отмъщението на "Бялата Мафия"!
...................

"Колко малък е светът" помисли си доктор Петров, правейки трета клизма на пътния полицай сержант Иванов.... УсмивкаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

8 rare case | 15.05.201714:59

Отричането и оплюването са похватите на безсилния. Като сте такива отворковци и като лекарите са ви проблема на живота, защо не воювате със същата страст с убийците от пътищата, напр? Защо не залеете нета и "черни" списъци на шофьори-убийци?? Защо "господарите" не се занимават с тях? А за осъдените, попитайте адвокатите по медицинско право, те ще ви залеят с примери. Не е задължително всеки да ги знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2017, 12:44

7 Мая Сарафова.1375242299211267 | 15.05.201712:41

Правосъдие и лекари?
Някой от вас тук да е видял жив осъден и изтърпял присъда лекар у нас за небрежно или умишлено увреждане на пациенти и/или интересите и/или нарушаване на правата им?
Ха ха ха-имам чувството, че дори съдиите се страхуват от отмъщението на "Бялата Мафия"!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

6 deaf | 15.05.201711:28

Изби рибата с тази анти-логика! Точно липсата на правосъдие принуждава хората да вземат правосъдието в свои ръце. Което по принцип не е нещо лошо. В САЩ съдебните състави се избират "от улицата",така да се каже.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

5 rare case | 15.05.201710:56

Отричането на съдебната система е част от нейното съсипване. Толерирането нан "паравоенни" формирования като "господарите" е нищо друго, освен злоупотреба с власт, платена естествено. Усещането за справедливост е измамно и е груб популизъм и още по-груба манипулация на чувствата на хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 15.05.201708:18

"търсенето на справедливост е по един, единствен път - чрез съдебната система. Някой ти е нарушил правата /лекар, напр./ - ти си в правото да си ги търсиш по съдебен път." - На теория е така и звучи чудесно. Ама в бг реалността нещата не винаги се получават по този начин. Затова и хората прибягват толкова често до алтернативни начини.
И на мен ми се иска да вярвам в правосъдието, ама е трудно.
И да, на "господарите" не им е това работата, ама не е лошо и хората в обществения сектор да са нащрек и да си вършат работата както трябва, защото най-малкото ще станат за резил, ако ги хванат, че злоупотребяват. А злоупотреби има много. И в днешно време всеки има умен телефон. Наказаните и поелите отговорност, обаче, са кът.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 14.05.201723:05

Пикси, търсенето на справедливост е по един, единствен път - чрез съдебната система. Някой ти е нарушил правата /лекар, напр./ - ти си в правото да си ги търсиш по съдебен път. Това с поръчковите шутове на ефира е несериозно и намирисва. Не може комедийно шоу да раздава справедливост от последна инстанция. Спомни си само как бяха оклепани лекарите от Онкодиспансера в Пловдив. Е, и....Москов го няма, съдът върна правата на патоанатома и си остана горчивия привкус на поръчка. т.нар. "господари" съществуват на гърба на хората, които търсят справедливост. Затова получават дебели пачки и чадъри.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 13.05.201719:46

Значи от статията се разбира, че: първо, от "Господари на ефира" очевидно няма полза; второ, премиерът е действал доста импулсивно на първо четене, а на второ е реагирал с тази наказателна акция спрямо зам. министъра с цел отчитане на дейност и прах в очите на обществото, че, видите ли, се вземат бързи мерки за въдворяване на ред и справедливост; и трето, пациентите губят всяка надежда да им бъдат защитени правата, щото лекарите винаги се защитават, а такива като господарите на ефира само се изобразяват, че помагат. Поне в тоя случай излиза така. Е, към кого да се обърнат за истинска справедливост? Щото в тоя случай, както и в много други, има нередност, даже престъпление, а поемане на отговорност и наказание - не.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

1 Al Kl | 13.05.201719:14

:Има лекари, които трябва да получават добри пари за лекуването, но има и такива, които трябва да плащат на пациентите, а има и такива, на който трябва да им се плаща за да не лекуват."
   

оценка

+0 -0