Цената на фестивалната култура или за проваления Sonisphere, за който организаторите разбраха последни | webcafe.bg
Webcafe

Цената на фестивалната култура

Стефан Йорданов
14.06.2011, 16:37 (обновена 15.06.2011, 09:23)
Slipknot

Никой не може да ме убеди, че в четвъртък г-н Петров нямаше идея защо и как Slipknot изведнъж се оказаха в Берлин на 21.06

Тазгодишното издание на фестивала Sonisphere в София е отменено, съобщиха днес организаторите "Болкън ентъртейнмънт" във Facebook. В изявлението им се казва, че отмяната е по независещи от организаторите причини. Webcafe.bg публикува пророческия материал на Стефан Йорданов, пуснат на блога му два дни преди съобщението за провала на феста...

Всеки, който е платил за тазгодишния Sonisphere, я знае (цената на фестивалната култура - бел.р.). В моето семейство сме с 300 лева по-културни. А, да - и културата на един приятел е вкъщи, така че направи ги 450 лева.

Седя си с цялата тази фестивална култура пред клавиатурата и си спомням как преди месеци промоутърите от БЕК промотираха фестивалната култура сред фестивално неграмотните българи. Е, сега сме по-грамотни, мисля... Изкарахме един семестър, че и сесия ни предстои. Чудото на платеното образование, ако мога така да се изразя.

И сега, 9 дни преди т. нар. фестивал с пет групи на националния хиподрум в Банкя в рамките на един ден, провеждането му виси като огромна въпросителна над всички нас, фестивално ограмотените. Ограмотихме се дотолкова, че успяхме да разберем преди самия организатор как една от бандите ще свири в Берлин на нашата дата, а друга - въобще е премахнала въпросната дата от тур графика си.

Всички знаем, че Sonisphere е франчайз, т.е. БЕК трябва да се съобразяват с някои важни неща, които схемата Sonisphere изисква навсякъде, където се провежда този фестивал. В този смисъл дори можем да простим някои неща, но други, ще ме извинявате, са толкова български, че някак без да искам се сещам за някои велики традиции в тази страна - като това кенефите да миришат на хлор и в тях никога да няма тоалетна хартия, човекът да се смята за тор и никой никога за нищо да не е виновен.

Сега по-конкретно по въпроса. Никой не може да ме убеди, че в четвъртък г-н Петров нямаше идея защо и как Slipknot изведнъж се оказаха в Берлин на 21.06. Щял да провери. Колко отнема проверката? Два дни?  Четири? С пощенски гълъби ли проверяват?

Отпадналата българска дата в официалния сайт на Alice Cooper също беше непознат за него факт. Изобщо тоя човек нищо не знаеше. Може би работи на три места и понякога му се губят цели парчета важна информация? Най-интересното е, че му трябват 5 дни да разбере, защото "най-късно във вторник" в България обикновено означава във вторник.

През това време ние, фестивално ограмотените, чакаме с инвестираните си във фестивална култура пари, за да научим на следващия ден новината, че другият фестивал на БЕК - Sofia Rocks, се мести от Банкя в центъра на София. Типично.

Докато чакаш инфо за неща, които ще се случват (или няма?) след 10 дни, получаваш информация за други, които ще се проведат след месец? Извинете, а какво стана с Alice Cooper, Slipknot и Sonisphere?

Гълъбите върнаха ли се? А, не са, разбирам. Малко като онова хубаво социалистическо "елате утре". И понеже не сме гърци, всички въздъхваме или пускаме по една псувня и зачакваме отново.

Може би някои от вас си спомнят интересния случай от пролетта на миналата година, когато израелските фенове бойкотираха билети за концерт на  Metallica. Те струваха по около $150 парчето. Връзката е Марсел Аврам, който организираше онзи концерт. Е, БЕК са свързани с този човек, така че идиотските цени на билетите не са нещо изненадващо.

Горе-долу в този момент, във форума на официалния сайт на Iron Maiden вече съществува цяла тема, озаглавена "Ще падне ли българският Sonisphere?" В нея фенове от целия свят, които са възнамерявали да дойдат в България, коментират всички тези неща, за които г-н Петров си няма, виждаш ли, никаква идея, и се притесняват на глас, защото имат не само концертни, но и самолетни билети до София. Супер, а?

В духа на типично българските традиции, за които говорих по-горе, във вторник нещата ще се развият така, че виновните за създалото се положение ще се окажат банди, мениджмънт, собствениците на Sonisphere, феноветe и кой ли не още, но никога промоутърите, които дни наред "проверяват" какво става.

На кого да вярваме - на Slipknot и Alice Cooper, които съобщиха, че българският промоутър е провалил фестивала (респективно в официалния сайт и фейсбука на артистите) или на човека, който не бил отменял нищо, нищо не знае и щял да проверява.

Още по-глупавото е, че не е нужно да бъдеш професор, за да заподозреш, че БЕК умишлено бавят анонисрането на ситуацията с Sonisphere, за да може през тези няколко дни хората да продължават да си купуват билети за Sofia Rocks след неадекватната, ненавременна, но секси за недоволните от фестивалната култура новина, че се мести в центъра на София, защото след изявлението за Sonisphere, доверието в тях ще спадне, а с него и продажбите на билети.

Остава да кажем и нещо за цените - основният виновник за нерадостната съдба на втория български Sonisphere. Казвал съм го и преди - в онази секунда, посветена а фестивалите - 130 евро е средната цена на тридневен европейски фестивал с около 70 банди.

При нас - 75 евро за еднодневен фестивал с 5 банди. Ехо? Сам си прецени кое е по-скъпо и какви глупости ни обясняваха БЕК преди няколко месеца. Но това са неща, които вече всички знаем и няма нужда да предъвкваме.

Остава да видим какво ще се случи във вторник, 21 юни, защото, честно казано, не остават много приемливи варианти.

Oще: iron maiden  slipknot  sonisphere  болкън ентъртейнмънт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 16.06.201112:04

Sonisphere goes Sorrysphere
Смее се Смее се Смее се
Neutral
Реве или много тъжен рев

Не че ми пука особено, май само Мастодон и отчасти Слипнот щяха да са ми интересни. А за тези пари, които искаха...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

5 stizi | 16.06.201111:52

Сериозно, как ВЕС успяха да "оакат" продължението на едно от музикалните събития на 2010г. Лесно Усмивка. Цена, локация, разделяне на две, групи, пак кофти ден за провеждане. А някой да се сеща кой се изложи мъжката с "Рок дъ Болкънс" - Лимп Бизкит и т.н. От Тридневен фест на стадион (първия при това), остана концерче в зала с 3000 души - безумно планиране, кофти дати, малоумни цени на билети и "невероятен подбор" на групи (всяка по- отделно страшно добра, но без връзка по между си. Абе ВЕС не са СМЕ (не че те са толкова велики), но поне си викат класни групи, не се изхвърлят и правят това което могат. Сега се надяваме на Елевейшън и Спирита да не се изложат.

Колкото до споменатите тоалетни в статията, не съм много съгласен напоследък, влизане, тоалетни и бири са на ниво, да има опашки да към средата на концерта тоалетните са зле, но какво искате при 10 - 20 хиляди души на едно място.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

4 Dimitar Stamboliyski | 15.06.201114:20

Хаха, излъганите металчета Смее се

Копилйе, кви сми твърди пичови, па ка ни ибахаа...

Ари при бати Цонку, той и тврд пйеч!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 10:56

3 Вежливият Лос | 15.06.201110:58

Уважаеми организатори на "Сонисфиър 2011" и "София Рокс 2011",

Уважаеми господин Петров,След отмяната на "събитието на годината" (a.k.a. "НЕсъбитието на НЕгодината") - провеждането на фестивала Сонисфиър 2011 на хиподрума в Банкя, във фейсбук страницата на Ивентим се появи следната новина:"Скъпи приятели, ще има възможност да използвате билетите от отменения фестивал Sonisphere за предстоящия фестивал Sofia Rocks. С билет за Sonisphere ще могат да влизат двама души едновременно на Sofia Rocks. Това ще става без презаверка =)"Кратко, сбито и свръхнеясно!Първо, считам, че след като ще се правят такива "еквилибристики" и жонгльорства с билетите би било редно организатора да съобщи кои билети от Фестивал "Х" за кои места ще важат на Фестивал "Y". Ей така, най-малко от чиста любезност към “нещастниците”, които имаха дързостта да си закупят билети за "НЕсъбитието на НЕгодината". Имайки предвид ОГРОМНИЯ гаф, който бе сътворен, чисто, формално, можеше да дадете повече информация на хората.Второ,

Това е ценовата схема за Сонисфиър -

http://img3.slusham.com/1103/sonisphere_stage.jpg

А ето това е за София Рокс -

http://www.eventim.bg/bg/bileti/test-2011-sofia-stadium-bulgarska-armia-278412/performance.html

Какво прави впечатление на първо четене:

Ако си страстен почитател на Айрън Мейдън или Джудас Прийст ще си вземеш билетче за фен зоната "Пред сцената".

Добре. Айрън Мейдън пред сцена = 150 лв. Джудас Прийст пред сцена = 90 лв.

Изведнъж се оказва, че пред сцената на Джудас Прийст, по избор, ще могат да влизат двама души, закупили билет 150 лв. за Sonisphere; докато, в същото време, двама души, закупили билети за "пред сцената" на Sofia Rocks ще влизат за цена от 180 лв. Е, СЛЕД ДНЕШНИЯ ОГРОМЕН ГАФ, ЗА БЛАГОДАРНОСТ, И ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА ПРЕГЛЪТНАТ НАЙ-ВЕРНИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ НА ТВЪРДИЯ РОК?!?!?!?!

Тези, които бяха най-лоялни към Вас, многоуважаеми организатори; тези, които спестиха от почивката си, за да закупят предварително билети и за двете събития; Те ще трябва да заплатят повече от другите. Защо? На какъв принцип? И не е ли това един вид дискриминация?

На отправен от мен въпрос на страницата на Ивентим във фейсбук получих следния отговор:


EVENTIM: ”За sofia Rocks има билети по 79, но има билети и по 69 лева. Тези по 79 са за места, отговарящи на цена 120-150 лева от Sonisphere, а НЕ на 90 лева.

Това е опция, която могат да използват феновете на Sonisphere като компенсация за дългото чакане и разочарованието от провала на концерта. Ако не желаете да се възползвате от нея, може просто да си върнете билетите за Sonisphere и да си получите обратно парите.”


Значи, ние, дето сме закупили билети по-рано, един вид сме се прецакали, така ли? Да си бяхме държали парите два дни преди концерта или:EVENTIM:

“Уважаеми *****, почуствахме се крайно неудобно, че не сме предвидили тази ситуация, за да ви предупредим да не си взимате билетче за Sofia Rocks навреме! ;)”

Предполагам това е отношение за това, че съм си позволил да отделя от семейния си бюджет пари и за двата фестивала?!Уважаеми господа от Болкан Ентъртейнмънт Къмпани,

Апелирам час по-скоро да излезнете с решение, което поставя привържениците на Рок-музиката В България при равни и честни условия. Без значение на техния пол, цвят или финансова възможност за закупуване на билети за Sonisphere или Sofia Rocks!

Ние, които чакахме толкова дълго Айрън Мейдън, Слипнот и Ко, за пореден път ще изчакаме Вашето решение, за това колко струва рок-културата в България? Благодаря!!!

С уважение:

Асен Антов

гр. София

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_160493014017301&ap=1#!/notes/%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BB%D0%BE%D1%81/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BC%D1%86%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/232378646779171?notif_t=note_comment
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 15.06.201108:12

В Гоцев мангалистан бедните метъли вече се стрижат демократично ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

1 Многознайковица | 15.06.201101:13

...видЕхме , и комай само с това ще си останем ... до следващия път добре, дошъл!
   

оценка

+0 -0